Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Съмърсет Моъм: "Лайза от Ламбет" (статия) - Английска литература, Класическа английска литература, Съмърсет Моъм
Съмърсет Моъм: "Лайза от Ламбет"

Поредици: Съмърсет Моъм

Автор: Александър Арсов, понеделник, 19 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Този път ще се върна доста назад във времето, защото това е първият роман на Съмърсет Моъм. Той е написан преди 110 години – през 1897 г., докато бъдещият писател все още е студент по медицина в лондонската болница „Св. Тома”. Успехът, макар и скромен, го подтиква да зареже лекарската професия и да се отдаде изцяло на писането. Така че, в известен смисъл, този роман има особена сантиментална стойност за всички, които истински ценят творчеството на великия английски писател. През 2001 г. той беше издаден за първи път на български език от ИК "Прозорец".

Това е кратката и трагична история на Лайза Кемп – едно обикновено, 18-годишно момиче, което живее на улица Виър в Лондонското работническо предградие Ламбет. Шест дни в седмицата се съсипва от работа в една фабрика, за да издържа егоистичната си и вечно болна майка в едно време, когато два поредни почивни дни са повод за всеобщ празник. Със своята свежест и предизвикателно поведение тя е най-голямата атракция на цялата улица. Но в нея има нещо много повече – нещо необикновено, толкова нехарактерно за жителите на Ламбет, че те просто не могат да го забележат. Тя не иска да влезе в рутинния коловоз на останалите момичета на нейната възраст – брак и деца, деца, деца – затова започва една опасна авантюра с Джим Блейкстоун. Той е по-възрастен от нея и женен (с куп деца, разбира се), но това не пречи между тях да се получи нещо, което крие в себе си една особена, простовата красота. За съжаление двамата са сбъркали и времето, и мястото за това, което в крайна сметка довежда до жестокия край.

„Лайза от Ламбет” е далеч от най-добрите романи на Съмърсет Моъм. Определено. Като изключим редкия и едва доловим полъх на зрелия писател, в тази негова творба няма нищо от по-късните му шедьоври. Когато човек чете този роман, може да разбере защо навремето, в края на XIX в., критиците са определяли Моъм като „брутален”. Лекарският опит от студентските му години по всяка вероятност е бил от голяма полза за живото описание на жалкото хорско съществуване в мизерните работнически предградия на Лондон. Реализмът на един живот, в който беднотията и ранната смърт се приемат като даденост и не им се обръща никакво внимание, е наистина жесток и покъртителен, но липсва каквато и да било авторова ангажираност с него. Писателят (и респективно – читателят!) остава някъде встрани, като безпристрастен наблюдател на събития и характери, без ни най-малко да вниква в тях. От гениалния стил на зрелия Моъм няма и следа. Липсват неговите лаконични, цинични и изумително точни прозрения за човешката природа, а диалозите на кокни създават уникална атмосфера, но правят четенето доста трудно. Препоръчвам „Лайза от Ламбет” само на запалени Моъмомани, защото това все пак е първият му роман и е наистина впечатляващо, като знае човек докъде е стигнал, да се види откъде е тръгнал великия писател. Наистина дълъг път! Ако не сте чели нищо от Моъм, не бих ви посъветвал да започнете с този роман.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=193433#p193433


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4048 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.