Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Светът на мрака (статия) - Вампири, Върколаци, Демони, Магия, Паранормално, Ролеви игри, Ролеви сетинг
Светът на мрака

Автор: Александър Добрев, вторник, 13 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Игри


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Нощта отдавна беше покрила с мръсното си и влажно одеало града, но той беше далеч от съня. Пък и кой би могъл да го вини? Със сигурност не и аз. Нали не си бях в къщи, на сухо и топло, далеч от отвратителния есенен въздух. Да, този въздух, който някога го е вдишвал не го е забравял – влажен и оловен. Сякаш се опитва да те задуши, да пропълзи в дробовете ти, да се увие около тях и да стиска докато не умреш, а със всяко вдишване поемаш все повече и повече от него, правейки го все по-силен. Но това безплътно чудовище не се задоволява само да те кара да се бориш за всеки дъх. Не, отнема ти и сетивата. Знаете какво имам предвид. Когато смрадливата влага стане толкова гъста, че имаш усещането, че се движиш през студена и лепкава супа, точно на границата на образуването на мъглата цветовете помръкват, разстоянията се изкривяват, а звуците се притъпяват. Тогава небето те прихлупва и единственото нещо, което успява да пробие през облачната пелена е размазаното сияние на пълната луна. Но точно тогава, сред най-тежкия и потискащ момент осъзнаваш мрачната му магия. Започваш да виждаш заобикалящата те реалност с други очи и гротескната красота на този зловещ миг те изпълва със сила и решимост да се гмурнеш още по на дълбоко в заобикалящата те лепкава мръсотия, която макар и опитваща се да те убие правейки го те освобождава. Освобождава те от оковите на ежедневния логичен и скептичен свят и ти открехва, макар и за миг врата към нещо чуждо, враждебно и опасно, но и нещо, което винаги се таи в самите нас. Това е момента, в който макар и за миг си се докоснал до Света на Мрака.

Вече цяло десетилетие Светът на Мрака е сред най-популярните сетинги в света, отстъпващ само на D&D и на другото произведение на White wolf - Exalted. Тежката му, наситена с напрежение и мистицизъм атмосфера и факта, че действието най-често се развива не в някакви приказни земи, а в изкривено копие на нашия собствен свят представлява отлична възможност играчите да се потопят в зряла игра с добре изградени и пълнокръвни герои. През 2004 "White wolf" започна да издава втората версия на сетинга, предлагайки на вниманието на читателите си четири основни книги - "World of darkness Rulebook" "Mage the awakening" "Werewolf the Forsaken" и "Vampire the Requiem", покриващи съответно общите особености на света и системата и специфичната информация за игра с магьосници, върколаци и вампири. Една от новостите бе, че в първата книга се обърна и особено внимание на играта с нормални хора, което внесе изцяло нов елемент в "Света на мрака". На практика създаването на герой винаги започва от човек, а свръхестествените създания са реализирани като шаблони, които се налагат върху вече създадения смъртен, също както в света върху него се стоварва Пробуждането или пък Първата промяна. Това помага и за структуриране на самото създаване и за реализиране на кампании, започващи още от смъртния живот на персонажите и прехвърлянето им в непознатия нов свят на сенки и ужаси.

Впрочем спорно е, дали всъщност играта с нормални хора не е най-голямото предизвикателство, защото докато вампирите, върколаците и маговете разполагат с могъщи източници на мистична сила, то смъртните са твърде често безпомощни и почти винаги – абсолютно незапознати с дебнещите ги ужаси. Един единствен гафлинг (най-слабите духове) е напълно способен да се разправи с цяла група тренирани смъртни и този дисбаланс в крайна сметка неизменно води кампаниите или до неравна борба за оцеляване или до самонадеяният опит на няколко човека да победят онова, което не разбират. И в двата случая печалните изходи са напълно реална възможност.

В сравнение със стария Свят на мрака системата е станала малко по-опростена, но и за сметка на намаляване на гъвкавостта. Атрибутите слабо са се променили, но вече са разделени и по втори признак - Мощ, Финес, Манипулация. Така например менталната мощ е интелигентността, а физическия финес - ловкостта. Не че е кой знае какво, но придава яснота и намира приложение в системната реализация на духовете, да речем, опростявайки статистиките.

Също така, вече трудността е фиксирана - 8, всички положителни и отрицателни фактори добавят или изваждат зарове, а критичен неуспех е възможен само нa т.нар 'хвърляне на късмета' (chance roll) когато наборът падне до или под нула. Дали това е добре - трудно е да се каже, защото на практика шансът за успех не може да падне под 10%. Самата фиксирана трудност е спорно улеснение, при въвеждане на механика с вариране на заровете за прехвърляне. Вече не е чак такава рядкост да се прехвърлят 9ки, че дори и 8ци. Липсва, но се подразбира, че очакването от едно хвърляне все така е почти невъзможно да се изчисли в реално време, освен от човек със специализирана подготовка, макар че това по принцип е бича на всички dicepool-системи.

Друга особеност на новата система е фиксираната защита и директното конвертиране на успехите от атаката в щета. Това спестява тендовагинита, намалявайки заровете в битка двойно, но ни спестява и онези рисковани атаки, които, в случай че влязат, рендосват противника на парчета, но пък дали ще влязат... В крайна сметка - въпрос на системен вкус.

След първоначалния шок на почитателите на стария Свят на Мрака, че новото всъщност не е като едно време, най-вероятно те ще оценят достойнствата й на новия сетинг. Онези, пък, които преди намираха атмосферата за твърде тежка и неинтуитивна, ще бъдат приятно изненадани от лек завой в тяхната посока. Като цяло това е една серия от продукти, от която можем да очакваме поне толкова дълъг живот, колкото и на нейната предшественица.

Fin.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=193090#p193090


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 8581 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (69) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.