Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Tuesdays with Morrie (1999) (статия) - Адаптация, Джак Лемън, Драма, Мич Албъм, Ханк Азариа
Tuesdays with Morrie (1999)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 11 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Че ме присети за "Вторници с Мори", трябва да се чувства виноват мосю Арсов - не толкова отдавна си припомни кино-класиката "Апартаментът", легендата Джак Лемън, а оттам-нататък беше нужно съвсем мъничко на странно асоцииращото ми сиво вещество (доколкото този мит съществува някъде в областта между ушите ми), за да изникне потресаващото впечатление, което ми остави именно тази лента. Трябва да съм я гледал преди едно най-малко пет лета, по някой от непретенциозните тукашни канали, след което в продължение на - ще се повторя - години я издирвах без успех, докато, в крайна сметка, в някакъв момент ми е изхвърчала от главата. Този път обаче имах късмет.

Връзката между двата филма наистина е само изпълнителят на главната роля и може би фактът, че лентите са крайъгълни заглавия в кариерата му. Докато "Апартаментът" е може би най-широко известното представяне на легендарния актьор, то "Вторници с Мори" (1999) е последната му поява на екран.

Екранизиран по първия бестселър от общо трите заглавия на американския писател Мич Албъм, "Вторници с Мори" ни пренася във вселената на учителя по танци Мори Шварц (Лемън), който става жертва на болестта на Лу Гериг, или - ще се възползвам малко от енциклопедиите - амиотрофична латерална склероза, неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони. Това на обикновен език означава, че двигателните способности на тялото малко по малко, една след друга, буквално угасват - първо възможността за самостоятелно придвижване, постепенно възможностите за самообслужване, докато, в крайна сметка, се засягат и дихателните функции, което води до неизбежния край.

Самият сценарий, както и романът от своя страна, са писани по истински случай - в ролята на автора и едновременно ученик на Мори, Албъм, влиза Ханк Азариа, повече познат като Хъф от едноименния сериал, както и като озвучител на анимационни герои (триста и безброй епизода на "Симпсънс", или Брок в "Спайдърмен"), но и с роли във филми като "Жега". Последното обаче не е толкова важно.

Не бих казал, че случващото се на екрана - където действие не е най-подходящата дума - подлежи на каквото и да е описание. "Вторници с Мори" е разтърсваща драма - разкъсваща на парчета зрителя дори само чрез шокиращия поглед върху битието на умиращ парче по парче човек, и то човек обикновен, със слънчев живот и безоблачна в самата си основа същност.

Не зная, може би аз самият съм пристрастен в случая, но ми се струва, че ако филм като "Вторници с Мори" не успее да докосне онази дълбоко заровена, по-човешка струна у някого, то този някой ще да страда от сериозни проблеми.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=192968#p192968


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 5263 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.