Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Semen, Una Historia De Amor / Сперма, една любовна история (2005) (статия) - Европейско кино, Испанско кино, Комедия
Semen, Una Historia De Amor / Сперма, една любовна история (2005)

Автор: Т. Христов, понеделник, 05 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не се подвеждайте по заглавието, не става дума за хард-порно с три кокошки, иде реч за испанска комедия. Един филм, който мина почти незабелязано по кината, а отгоре на всичко и пристигна у нас с порядъчно закъснение от кажи-речи две години. Затова пък българската премиера беше на сакралната дата 8-ми декември, какви точно асоциации са се въртели в главата на разпространителя, можем само да гадаем. Споменах "испанска комедия" преди малко, да, наистина има такова животно. Испанското кино винаги е носело - поне за мен - отпечатъка на нещо стойностно, важно, общочовешко и сериозно, с една дума филми, които гледаш, за да блеснеш пред околните с дълбочината на кинокултурата си. Нали се сещате, ако си падаш по разтърсващи драми, изпълнени с проникновения за човешкото битие на фона на сърцераздирателно житейска трагедия, това винаги ти придава един мрачно-философски и високоинтелектуален оттенък. Е, в случая испанското кино може и да изненада. Приятно. Лек филм - о, да! Комедия - дайте ми още! Не знам защо, но гледайки "Сперма..." ми се натрапи сравнението с "...Амели Пулен" - същият (как хубаво го беше казала критиката) "жизнеутвърждаващ хумор". Филм, който - след като го изгледаш - те прави някак по-добър, по-ведър и мъничко по-щастлив. Колко приятно е понякога да се оставиш на сценариста да те омагьоса, да спреш да се вглеждаш в детайли и да търсиш недостатъци, да се отпуснеш в прегръдката на историята и да й се наслаждаваш, да оцениш всеки миг смях, всяка искрица хумор, да се заразиш с веселие, да споделиш радостта от видяното и преживяното... Все пак испанският вариант не е от класата на "Чудната съдба..." макар и като сюжет и като режисьорски похвати да се доближава до френския уникат, липсва му онази магическа нишка и очарование, което спечели на Амели Пулен милиони фенове по цял свят.

Но да се върна на сюжета: едно малко момче израства единствено под грижите на странния си баща. Любимият режисьорски трик познат от "Амели Пулен", събитията са разказани като хумористични комиксови откъси уж през погледа на момчето. Майката си отива заради друг мъж, съпругът е съсипан, сърцето му е разбито завинаги, а след като се проваля и на работното си място, той се превръща в отчаян отшелник, избягвайки всякакви контакти с хората. Вече след години момчето се превръща в млад мъж с изключително интересна работа - лаборант в център за ин-витро оплождане. Разкъсван между грижите за баща си и работата, той остава някакси самотен. Макар през ръцете му да минават безброй жени, единственото, което забелязва у тях са... техните яйцеклетки. Докато един ден не среща любовта на живота си като пациентка в клиниката, в която работи. Какво ли не прави човек в името на любовта - в крайна сметка клиентката си тръгва с неговото дете в утробата си (ето на това се казва да се отдадеш на работата си). Нещата обаче се усложняват, как да убедиш някоя жена, че ти си най-подходящият баща за детето й, след като дори бегло не се познавате... Оттам нататък ситуациите се прескачат една през друга, абсурдно-комични, а понякога и тъжно-весели. Няма ги обичайните за този тип американски комедии доморасли нравоучения, нито размислите за живота между две чаши кафе, липсва дори поуката. Остава единствено хуморът - свеж, забавен и разтоварващ. Историята е доволно заплетена и оригинална, а актьорите - макар да не блестят с гениални изпълнения - са достатъчно убедителни в превъплъщението си. Като цяло "Сперма..." няма да увеличи коефицентът ви на интелигентност с десет пунтка, но ще остави освежаващ дъх в забързаното и изнервено ежедневие.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=192705#p192705


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4925 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.