Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Списание Пътешественикъ (статия) - Наука
Списание Пътешественикъ

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, неделя, 04 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Наука [34]

Винаги съм обичал да се ровя по стари тавани и мазета. Човек може да намери какво ли не, освен стари снимки на непознати нему хора. Например някое прашасало шише от бира със запазен етикет или пък отлежала бутилка коняк. Може да открие дори кожа от питон, сребърни прибори или няколко десетки броя на архивно списание. Е, сред находките при едно от поредните почиствания на тавана не бяха липсващите ми шест броя на списание Дъга, нито картинките от дъвки Турбо до 50-ти номер. Там бяха изстрадалите времето, поразкъсани и мухлясали на места броеве на списание Пътешественикъ. Започнах да ги разглеждам с голям интерес и внимателно да ги подреждам по години, докато в крайна сметка установих, че находката ми започва с брой 3 от месец Мартъ, забележете, от 1896-та година.

Въпреки липсите тук там реших, че би било оправдан труд в течение на времето да ги сканирам, за да се подсигуря в случай на логичния летален край на хартията или неправомерните напъни за разчистване на близки роднини. Както и разбира се да споделя с вас поне този най-ранен брой, който притежавам. Най-малкото изглежда любопитно какво е представлявало едно научнопопулярно списание преди близо 115 години. В крайна сметка National Geographic датира от 1888-та което не е много по-рано от родните напъни в същата насока.

“Месечно иллюстрированно списание по пътешествията и географическите открития” с редактор-издател, Р. М. Каролев. Е, не очаквайте пищни, близки до изкуство фотографии или пък кой знае какви цветове (всъщност такива няма). Не очаквайте и статиите вътре да ви звучат сериозно, първо заради тогавашния правопис и словоред, но главно защото от гледна точка на настоящото ниво на науката и разбиранията за света около нас те звучат наивно.

Например в уводните Разни можете да прочетете за гостилница от хартия, открита в Хамбург или пък за насекомоядно растение-капан, което се “въди” в Перу. Това последното сега може да го знае всяко дете, но за тогавашните времена и въздигащата се българска интелигенция безспорно е било любопитно четиво и тема за обсъждане по време на следобедния чай или пък на чаша ракийка.

Следват пространни статии за Африка (част първа) и Северния ледовит океан (част втора). Историко-географските текстове са почерпени незнайно откъде, но пък звучат приятно и наистина научнопопулярно. Материалът за Албания ни най-малко не променя и съвременната представа, че там разбойничеството е най-почитания занаят и далеч не провокира към туристически напъни. Последните две статии продължават да описват близки географски и може би като манталитет държави – Черна гора и пространен преглед на кюрдските етноси в Турция, вероятно интересни и за съвременните културолози.

Последните страници са посветени на още малко любопитни данни и научни забавления като как да си направим махало от ябълка или портукал и люлка от спермацетова свещ. И така, в размер на 50 страници, интересни и любопитни материали, подкрепени с оригинални илюстрации. Колко ли български списания в момента могат да се похвалят с подобно нещо?

--
Списание "Пътешественикъ", бр. 3, м. Мартъ 1896 можете да изтеглите и разгледате от тук

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=192651#p192651


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3289 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.