Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: За мантрите и хората (статия) - Мистика, Религия
За мантрите и хората

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, вторник, 30 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Мантрите в най-общия случай са звукови вибрации, които насочват съзнанието в посока осъзнаване, връзка с Бога, защита на ума от майя* или просто дават някакво спокойствие и чувство за сигурност. Макар мантрите да се свързват повече с Изтока, те могат да се намерят практически във всяка световна религия под една или друга форма.

Накратко

Виж още: Мистика [30]; Религия [22]

Ом Мани Падме Хум - това е най-популярната мантра в тибетския будизъм. Нейното значение може да се тълкува най-общо като възможостта да трансформираш тялото си, говора си и съзнанието си в тялото, говора и съзнанието на Буда. Всяка сричка в мантрата символизира различни добродетели - Ом е за медитацията, Ма за търпението, Ни за дисциплината, Пад за мъдростта, Ме за щедростта и Хум трудолюбието. Смята се за най-мощната мантра и може да се използва при всеки случай.

Не знам каква връзка има между въздействието на мантрите и това доколко им отдаваш внимание и вярваш в тях. Мога да говоря единствено от личен опит и точно това смятам да направя. Имам си няколко любими мантри, които си пея, когато съм ядосан, самотен, щастлив... Всъщност когато почувствам, че трябва. Забелязал съм, че обикновено ядът ми преминава и осъзнавам, че не бива да се изнервям за дреболии. А нима всичко не е дреболия – най-вече ние на фона на Вселената. Космосът само би се усмихнал, когато шофьор ме напръска с кал, когато някоя продавачка ме погледне накриво. Е, усмихвам се и аз. Самотата пък преминава в усещане за цялост, за пълнота. Сякаш вече не съм само аз, а съм част от нещо много по-голямо, нещо, което не мога да възприема напълно със сетивата си, но мога да почувствам. А щастието... Е, то логично се увеличава. Така или иначе, всяко състояние, в което съм в момента, се променя към по-добро, ако започна да си „мантрувам”.

Харе Кришна Харе Кришна
Кришна Кришна Харе Харе
Харе Рама Харе Рама
Рама Рама Харе Харе
- така наречената Маха Мантра. Съставена е от имената на Бога (Кришна и Рама) и неговата енергия (Харе). Според последователите на Харе Кришна движението повторението на мантрата води до духовно извисяване и сливане с Кришна. Може да се повтаря както когато човек е сам, така и с група с инструментален съпровод.

На мен лично ми е най-приятно да си пея мантрички, когато вървя пеш или пък съм се разположил удобно я на някое кресло, я съм полегнал на някоя полянка. Също така съм забелязал, че когато пътуваш, някак е много по-лесно да изпаднеш в медитативно състояние. А ако искаш да го задържиш, мантрите могат само да помогнат.

Ом Буур Буваа Сваа
Тат Савитур Вареням
Баарго Девася Димаи
Дийо Йоо Наа Прачоодая
- това пък е една от най-почитаните мантри в хиндуизма. Гаятри мантра е посветена на едноименната богинята, важна фигура от обкръжението на Брахма. Значението й може да се тълкува като молба към Бога да ни помогне да преодолеем болката и тъгата в живота си, неговата светлина да ни насочва, за да вървим в правилната посока.

Не знам дали наистина мантрите могат да спомогнат за духовното ни развитие, но със сигурност не вредят. Ако някой път се почувстваш безпричинно тъжен или изпаднеш в тежки размисли за смисъла на живота, опитай да се усамотиш някъде и да послушаш някоя мантра, а защо не и сам да я попееш. И нека Бог е с теб!

Господи Иисусе Христе, помилуй мя

---
* Светът на илюзиите, в който живеем.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=192253#p192253


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 7941 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (78) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.