Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Причудливи чудовища и не много страшни страшилища (статия) - Ролеви игри
Причудливи чудовища и не много страшни страшилища

Автор: Константин Делчев, понеделник, 29 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Откакто има ролеви игри, над 30 години, съществува и традицията на серийно описване на най-различна гад, която приключенците да срещат и заколват/застрелват/изпържват по пътя си. Да, но откъде се взема целият този суров интелектуален материал за запълването на Monster Manual 15 например?

Всъщност сигурно не е чак толкова трудно - само Плиний е изписал тридесет и седем тома "Естествена история". Дори да махнем камъните и растенията от тях, пак остава предостатъчно материал за 'заимстване', а ако погледнем по книгите, ще открием доста приспособени неща - мантикори, катоблепаси, хипокампи...

Хайде сега да добавим към това средновековните бестиарии, ренесансовите гримоари и купищата теренна работа на всевъзможните историци, етнографи, културолози и теолози. Получава се една завидна база данни, която съвсем спокойно може и е била експлоатирана. Къде обаче идват проблемите? Защо виждаме чудовища, причиняващи смърт от смях на приключенците?

Като начало, източниците никога не са еднородни. Ако човек отиде в пет различни села и попита пет различни бабички какво е това вампир, ще получи пет различни отговора, всичките на светлинни години разстояние от граф Дракула. За Лестат пък да не говорим. Да, но в книгата трябва да стои една конкретна версия и дизайнерът е принуден или да слуша само едната баба, или да прави компилация от различните 'готини' елементи в разказите и на петте. А ако нито една от петте не се връзва с някой от заложените в самите устои на сетинга постулати?

Отделно от това, сегашната култура е много различна от тази от едно време. Ако някога хората са се плашели от нещо, това далеч не означава, че то ще е страшно и сега. Кой ще се впрегне на рибите с отсечени опашки от приказките на прибалтийските народи? Или на келтските ходещи печени прасета? А на кръстоска между жаба и костенурка, чиято глава е вдлъбната като паничка или с дупки като кратунка за пиене? Да, всички те са се появили с причина, някои от тях са станали доста популярни, но при наличието на Пришълеца, Хищника и вирусите, превръщащи хората в зомбита, просто не успяват да влязат в класацията. Дори смъртните врагове на емблематичния за британската поп-култура д-р Кой (Dr. Who), далеците, започнаха да служат като модел на солници. И така оказва се, че много създания трябва да преживеят поне частична модернизация, за да започнат да изпълняват функцията си на страшилища. Още работа за дизайнера...

Е, сега, логично е да предположим, че при създалата се така работа, хората ще опитат да си облекчат малко труда. Да не забравяме, че и творческите идеи не са безгранични.

Росини е имал любопитния навик, когато му трябва нова музика за бързо приключване на нова опера, да приспособява нещо позабравено от стара негова опера. (Ето защо един хор в "Граф Ори" пее темата на дон Профондо от "Пътуване към Реймс", а увертюрата към "Севилския бръснар" няма нищо общо със самата опера...)
Силвестър Сталоун пък тази година направи "Роки" 6-ти номер. Харисън Форд - "Индиана Джоунс" 4, а американските пайове за рекордно време напълниха цяла пекарна.

Ако нещо е минало веднъж, може да мине пак. Ако е минало пак, защо пък да не мине още веднъж и т.н.? Вследствие на това получаваме слънчеви, лунни, горски, планински, висши, низши, сиви, тъмни и резедави елфи. И хора-вълци, хора-котки, хора-коне, хора-плъхове, хора-гарвани, хора-акули, хора-жаби, хора-хипопотами...

Ако имаме лоза-удушвач, която вече се е доказала на практика, и оживяла скулптура, която е традиция още от Тъмните векове, защо да не въведем оживяла английска градина? И ако имаме чудовище, което се прави на сандък, за да убива алчните приключенци, защо да нямаме и чудовище, което се прави на балатум, за да убива ходещите приключенци?

Вместо да се занимава човек с оригинална дейност или с ровене из поредния том на поредната книжка с митове, много по-лесно е да направи вариация на тема. Да, но твърде много вариации по тема... и темата хваща и се изгубва.

Така мързелът, невниманието, работата на конвейер и естествено слабата запознатост на автора с оригиналните източници много често са способни да доведат една инак неялова идея до пълен провал и създания, които инак биха имали своето място в света, се оказват в някоя хумористична класация, при все достойното си многовековно минало. И обратното - кухи и плоски авторски хрумвания, съответстващи на моментните настроения минават за оригинални. В крайна сметка впечатлението се формира основно от подправките и илюстрацията, а подобни неща, като логично вписване в религиите на света и различните екосистеми, остават чак за втория месец игра или поне за след известно количество мислене. Дотогава обаче някой вече е написал вицовете...

Ето защо, добре е, когато поради липса на собствени идеи, взаимстваме от чуждите, това да става със съответната доза отговорност, пък дори авторът на първоначалната идея да е живял през III-то хилядолетие преди Христа. А пък като видим поредния овцекон в поредния списък приключенцоядни гадини, да помислим, дали е виновна самата идея или не дотам способният й изпълнител.

Използвана литература:
- Ще посочим само една несъмнено забавна, но със съмнителни качества класация, която бе до голяма степен катализаторът за написването на този материал: http://www.headinjurytheater.com/article73.htm

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=192152#192152


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 7109 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.