Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Малка агентурна (статия) - Актуални събития, Гражданско общество
Малка агентурна

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 25 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тия дни плъзна една новина из публичното пространство и като плъзна, та замириса на... избори. Замириса на избори не за друго, а защото ГДБОП в комбинация с медии в канска битка с интернет престъпленията се появява по график около избори, независимо какви. Това може да се обясни естествено с факта, че напоследък в нашата мила родина избори има ежегодно и всеки ден, всеки час има материал за подозрителни хора като автора на тази статия да свързват това или онова с политическите боричкания между този и онзи. Както е възможно подозрителността ми да е оправдана и кампанийността да е действително свързана с този факт, язък ако е така, защото пусто кампанията все отскача от организираната престъпност и удря по тоз’ пусти интернет, както казва баба ми, дето само мизерии стават.

И така – дванадесетоквасници от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", навършили 18 години, ще сътрудничат на специализирания сектор в главната дирекция. Иначе казано ще се включат в титаничната битка на ГДБОП със злия змей именуван Интернет. Доколко е оправдано да се натоварват крехките ученически психики с подобна агентурна дейност не мога да кажа, макар че ми се струва малко странно, но мога да кажа, че подобен опит за включване на гражданите в борбата с престъпността е похвален. Или по-точно би бил похвален, ако беше насочен там дето не сърби две-три големи компании по джоба, а го боли цялото общество – същинската грозна брутална престъпност включваща наркотици, контрабанда, търговия с плът. Тук бих включил и войната по пътищата, защото и тя доби размери достойни за възхищение, ако човек е малко нещо мазохист.

Да давам примери за граждани записали номер на кола и доброволно свидетелствали в полицията, видели нередност и информирали властите от европейската практика няма смисъл – всеки ги е чувал, така че само отбелязвам, че е правилно и редно. Полицията сама не може да се справи никъде по света, така че гражданите са задължени да и помагат, ако искат спокойствие. Още повече че вчера се натъкнах на един сайт, който си плаче за затваряне дори само защото на 5-6 места в него се виждат примери и истории, които са подбудителство към престъпление от където и да ги погледнеш. Като бдителен гражданин реших да споделя впечатленията си с властите естествено и се надявам някой ден да видя ефекта от тази своя гражданска проява.

Обаче това бе доброволен акт, към който бях подтикнат от собствената си съвест, докато в случая с учениците намирисва на нещо организирано и кампанийно, напомнящо на групите бдителни китайски граждани (на хонорар), които следят какво става в интернет и докладват на народните власти. Не ме разбирайте грешно – според мен полицията трябва да има агенти, трябва да има и агенти под прикритие, иначе нищо не става. Обаче да са на заплата, а не да се имитира включване на гражданското общество с намирисващи на експлоатация средства. И да са по същество, а не там дето интерес има само едрия бизнес, защото съм 100% сигурен, че става дума отново за торенти, сървъри с музика и филми и доставчиците, които ги поддържат и съм сигурен, че цирка ще отвори врати отново, давайки възможност на бабите по селата да обсъждат тоз’ пусти торент дето (май?) нападнал картофите.

Затова от мен ГДБОП получава похвала за идеята и силното ми отвращение към сферата, в която ще я прилагат. И не защото идват избори и ме обхванаха съмнения, че това е поредният предизборен кьорфишек, а защото нещо намирисва. Намирисва не само на избори, ами и на пореден опит да се прехвърлят проблеми от много болната глава на по-малко болната.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=10196


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3920 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (38) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.