Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Mongol / Монголец (2007) (статия) - Исторически филми, Сергей Бодров, Чингиз хан
Mongol / Монголец (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, неделя, 21 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Кога се ражда величието? Обречен ли е човек на героични подвизи още с първата глътка въздух? Кога обикновеният, незабележимият се превръща в мит, оставил отпечатък през вековете? Има ли съдба или всичко е плод на случайна комбинация от обстоятелства? Обичам да си задавам подобни въпроси. А също така харесвам филми, които си ги задават вместо мен. Малко са тези, които търсят човека зад легендата, личността скрита зад славата и величието. Защото е трудно. Трудно е да се покатериш толкова високо на пиедестала отдавна издигнат от поколенията, да преодолееш заблудите, митовете и да се взреш в лицето на истината. А после да я крещиш докато останеш без дъх, докато парещите дробове вият за още въздух, докато планините отстъпват, а горите се привеждат и викът ти, понесен от бурята, шиба с безмилостни светкавици света под теб, а боговете се смеят гръмогласно. Защото истината е простичка - всеки велик човек е бил малко дете, пораствал е, обичал е, страдал е, губил е, падал е, ставал е. И когато - понесъл своето величие и своето страдание - се е мятал на коня си за да поведе армията си към другия край на света, са го следвали също толкова обикновени хора, какъвто е бил самият той, и величието е спяло в тях. Делата на най-големите винаги са извършвани от най-малките.

Трудно е да повярваш, че страховития Чингиз хан, чието име все още отеква през столетията, е бягал сам, без приятели, без воини или слуги, за да спаси живота си като млад, криел се е, търсел е помощ, бил е затворник и роб, оставен на милостта на враговете си. Обикновен монголски живот на един необикновен монголец - Темуджин. Темуждин, преди да се превърне в Чингиз хан и да опустоши половината свят. Филмът проследява живота му - от малък обезнаследен син на хан, преследван от узурпатора на бащиното му владение. Казват, че зад всеки велик мъж се крие по една велика жена - и тук няма изключение. Жена, която е готова да жертва всичко заради съпруга си, да го подкрепя и утешава, да бъде вечно силна и никога да не се предава. А Темуджин, човекът, който иска да промени порядките и се опълчва на вековните традиции, е решен - отново противно на обичаите - да предизвика война точно за тази жена.

Това не е филм за епични битки, макар че бойните сцени не отсъстват от филма, предадени с понякога плашещ натурализъм. Не липсва и мистичния елемент, а пасторалните картини на монголската степ са болезнено красиви. Музиката е ненатрапчива, но плътно следва действието, подчертавайки важните моменти. В ролята на Темуджин се превъплъщава Таданобу Асано, добре познат от "Затоичи", а режисьор и съсценарист е Саша Бодров, участвал и в "Изток-Запад". Руското кино прави своя пореден голям удар, остава да се надяваме, че ще го видим на голям екран и у нас...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=191368#191368


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 8416 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.