Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Apartment / Апартаментът (1960) (статия) - Джак Лемън, Кино класика, Комедия, Романтика, Шърли Маклейн
The Apartment / Апартаментът (1960)

Автор: Александър Арсов, сряда, 03 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Трябва да си призная, че не си падам особено по романтични комедии. Всъщност, не мога да ги понасям – или са твърде скучни, или твърде глупави, а най-често и двете, нерядко в комбинация с жалко подобие на актьорска игра. Казват, че всяко правило си имало изключение, което го потвърждавало. Така и не я разбрах тази максима, но “Апартаментът” определено е изключение, защото това е една романтична комедия, която без преувеличение мога да кажа, че обожавам. За това има точно три основни причини – Джак Лемън, Шърли Маклейн и Били Уайлдър. За тях ще стане дума тук.

В актьорския гений на Джак Лемън едва ли някой, поне малко вълнуващ се от кино, някога се е съмнявал. Човек с изключителна дарба на комик и възможности в областта на драматичните роли, които съвсем не са за подценяване. За съжаление не съм гледал много негови филми (пропуск!), но не за това винаги се сещам първо за героя му в “Апартаментът” – Калвин Клифърд Бакстър или просто К. К. Бакстър, макар че почти всички го наричат “приятелчето” (bud или buddy boy). Мистър Бакстър има чудесен ергенски апартамент, в който обаче не винаги може да се прибере. Просто защото не може да отказва на една банда стари коцкари, шефове на тоя или оня отдел в работата му, които често го използват за “извънбрачни задължения”, тъй да се каже. Отвсякъде валят обещания за повишение, но Бакстър не го прави заради това, а просто защото е един добродушен глупак. Ала не за дълго. Когато в играта се намесва, при това на най-високо ниво, момичето от асансьора, по което адски си пада – играта се усложнява и постепенно загрубява. Идва момент, когато старият подкуп вече не минава и е време за трудни, може би съдбоносни решения. Незабравима роля на Джак Лемън! Та кой би могъл да забрави Бакстър с шапка тип “Млад ръководител” или Бакстър, прецеждащ спагети с ракета за тенис? Брилянтните комични епизоди в негово изпълнение се редуват един след друг, без никога да страдат от каквото и да е преиграване, толкова естествено и непринудено, че завладяват изцяло зрителя. В крайна сметка обаче всичко се свежда до един стремеж, в който може би има нещо абсурдно, но със сигурност няма нищо комично – да бъдеш mensch (човешко същество).

Шърли Маклейн е в ролята на Фран Кюбелик – момичето от асансьора, чиято първа целувка е била на гробище и оттогава й върви гробарски с мъжете. Абстрахирайки се от факта, че Шърли е страхотна сладурана, тя е изключителна актриса. Ролята й в “Апартаментът” – макар и не особено любима на нея самата – е забележително съчетание на комичното с драматично, като второто никак не е пренебрежимо малко. В образа на Фран твърде често се долавят сериозни нотки, които ме карат да гледам този филм отново и отново. Споменах ли, че Шърли е сладурана? Да? Добре. Това също е съществен фактор, разбира се, но не и основен. В това великолепно изпълнение откривам по нещо ново всеки път, когато пред мен живо и завладяващо се изправи очарователната глупачка и наивната романтичка, която обаче има силата на характера да промени жалкото си съществуване като “втора цигулка” – Фран Кюбелик. И всеки път се чудя колко ли момичета пропиляват живота си заради собствената си безхарактерност и страст към романтични илюзии?

Името на Били Уайлдър несъмнено е добре известно на всички, които обичат комедиите. Класически филми като “Сабрина” (с Хъмфри Богарт, Одри Хепбърн и Уилям Холдън, 1955 г.) и “Някои го предпочитат горещо” (с Джак Лемън, Тони Къртис и Мерилин Монро, 1959 г.) са безценни за всички почитатели на комедийния жанр и ярко доказателство за гения на Били Уайлдър и като сценарист, и като режисьор. Без да омаловажавам великолепния поддържащ актьорски състав, след Шърли и Джак най-голямата звезда в “Апартаментът” е Били Уайлдър. Като съсценарист той е главният виновник за великолепния диалог, който е максимално забавен и остроумен, но без да достига до висотите на простащината и в същото време има удивителната способност да води действието и да разкрива характерите по особено елегантен начин. Като режисьор Били Уайлдър винаги е имал рядката дарба да изтръгва максимума от актьорите, с които работи и да създава атмосфера във филмите си, която не може да се сбърка с никоя друга. “Апартаментът” не е изключение и в двата случая. Фактът, че сцената със служебното Коледно парти била заснета на 23 декември 1959 г., за да бъдат всички в точното настроение и интересната подробност, че Шърли Маклейн получила само първите 40 страници на сценария, за да не знае как завършва филмът в действителност, са само част от триковете на Били за сътворяване на киноизкуство. Самият сценарий претърпял доста промени и в хода на самите снимки, за да може шедьовърът да има дъх на спонтанност и да бъде пълен.

“Апартаментът” е филм, който бих препоръчал на абсолютно всеки, независимо какви предпочитания има и дали страда от предразсъдъци по отношение на чернобелите филми. Великолепна комедия с точно толкова романтика, колкото трябва и може би най-важното – с необходимата доза сериозна драма, която нито за момент не натежава, но все пак вълнува дълбоко и то далеч не само центъра на смеха в мозъка. Рядко ми се е случвало толкова много да се забавлявам за два часа, но и за дълго след това в главата ми да се въртят размисли за нещата от живота. Днес гениално талантливи хора като Джак Лемън, Шърли Маклейн и Били Уайлдър са такава рядкост, че да събереш трима в един филм си е абсолютно статистически недостоверно. Съвсем не е било така през 50-те и 60-те години в Холивуд. Колко жалко, че в днешно време точно там това е точно така...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=10047


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6753 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.