Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Babylon 5: The Lost Tales - Voices in the Dark (2007) (статия) - Брус Бокслейтнър, Научна фантастика, Фантастични сериали
Babylon 5: The Lost Tales - Voices in the Dark (2007)

Автори: Ангел Генчев, Иван Ж. Атанасов, вторник, 02 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Полковник Елизабет Локли - не знам дали ме шокира повече чинът сам по себе си, или беше фактът, че отива към най-продължителния командир на Вавилон 5, без да стане посланик при минбари, Избраният или президент на поредния Алианс. Но шегата настрана, преди месец излезе продължение на знаменития сериал, което може да не е блокбъстър, може да не е ударило никоя класация в земята, но на хоризонта на научнофантастичните сериали е безпрекословното явление Номер Едно за 2007-ма.

Но какво му стана всъщност на Дж. Майкъл Стразински? Вавилон беше мъртъв за нещастие и завършен за задоволство на почитателите си още преди години. Приказката за "продължение на Crusade" беше един вид като златната ябълка - все едно нов Стар Трек с Кърк и Уилям Шатнър в главната роля - мечти, ама неизпълними, а утре започва от днес... И изведнъж Дж.М.С., когото свързваха даже с новите серии на Старгейт, се присети за Вавилон, и вместо да издаде поредната си книга, взе че направи... филм. Пълнометражен филм, директно на DVD, без кино и телевизионни прожекции, ама филм - и то със запазената марка "Вавилон 5". Е, почти пълнометражен, тъй като "Voices in the Dark" по-скоро прилича на нещо като два пилотни епизода от нов сериал.

Интересен е и фактът, че на създателя на В5 не са му характерни случайните екранни жестове, и не се е впускал в авантюри с подобен формат, без да следва нещо по-обширно - така че по всичко личи, че в главата на му нещо се мъти. И може би продажбите биха могли да решат какво ще се излюпи в резултат, особено след финансовия колапс на "B5: Crusade". А и буквално се набиват в очи две основни реплики във филма, първата - "Изминаха десет години от създаването на Алианса". Интересен паралел. Да - изминаха точно толкова... от заснемането на последния сезон на оригиналния Вавилон 5 - но не "Crusade" - който е заснет през 1997-ма, и излъчването му започва през януари 1998-ма. Дали пък да не очакваме пък нещо през 2008-ма, макар и IMDB да мълчи по въпроса? Има и още един сериозен намек в подкрепа на предположението, че Стразински окончателно се е отказал от възобновяване на проекта "Crusade" - 10 години по-късно, Земята още си е на мястото непокътната - и от него като че ли остава само малко по-диалогичния и по-философски формат в сравнение с оригиналните серии.

Колкото до втората реплика - "Вавилон 5 - място на начала и завършеци" и финалното "А може би ново начало?" в устата на президента Шеридън, мисля по-задълбочен коментар дори е излишен.

Като филм самият "Voices in the Dark" допълва мъничко по свой начин своеобразната вавилонска вселена, макар откровено да не претендира за някакъв особен смисъл. Но това е и характерно за Стразински, който в пълнометражните си филми най-много загатва част от отделна история, или пък започва бегло или довършва с финални щрихи някоя. Филмът със сигурност би оправдал очакванията на В5-феновете, но едва ли ще издържи по-солидна критика като самостоятелно творение и едва ли ще очарова зрителя, несвикнал с чудатостите на вселената на сериала.

От основните "стари муцуни" на фронта са само президентът Шеридън (Брус Бокслайтнър) и полк. Локли (Трейси Скогингс), като малко изненадваща е и намесата на техномага Гейлън (Питър Уудуърд), който, въпреки че има малко, но ключово забъркано кутре в цялата история, си е всъщност кадър на "Crusade", а единственото му участие в оригиналните серии е в пълнометражния "A Call To Arms". Липсва обаче Питър Джурасик (Лондо Молари), макар в интрото да се мяркат архивни кадри с негово участие, както и с Андреас Кацулас (Дж'кар), лека му пръст; липсват и Гарибалди, Дилейн, д-р Франклин и малко изненадващо Вир - около чието малко странно споменаване тук останах с впечатлението, че Дж.М. е забъркал допълнителна каша около историята на сентари - всички поименно извинени за отсъствието си по една или друга причина. Основните нови лица пък са две, които оставят на лентата привкуса на Сенките и, разбира се, незалязващата амбиция на Сентари Прайм, но това вече по-добре да го оставя на самия филм.

Така че, приятно гледане и да се надяваме до нови срещи с Вавилон 5.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=189950#189950


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4088 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.