Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "1408" / Стая 1408 (2007) (статия) - Джон Кюсак, Психотрилър, Стивън Кинг, Ужаси, Холивуд
"1408" / Стая 1408 (2007)

Автор: Ангел Генчев, събота, 22 септември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Със "Стая 1408" Стивън Кинг се завръща за пореден път на екрана, и - трябва да призная - с широк размах, за разлика от "Таен прозорец", който и всемогъщият в това отношение Джони Деп не успя съвсем да спаси.

Откровено, никога не съм си падал кой знае колко по класическия хорър, да не кажа никак - особено ако има твърде много лиги и/или кръв. Особено лиги. Най-много да ми докара някой кошмар, и то не заради кой знае какъв прилив на адреналин - сиреч не ми се разтупва сърчицето - а просто защото ми става гадно в определен момент. Срам не срам, Пришълците винаги съм ги гледал с по две-три фас-паузи на парче за поемане на въздух (с изключение на четвъртия, който беше смешен), а като малък с месеци сънувах кошмари от "То" (наскоро го изгледах пак, наивна работа). Но въпрос на вкус, разбира се. От друга страна, психарии от квотата на "Криеница" (с де Ниро, 2005) не само ме изправят на нокти и карат да подскачам от време на време, но и ме залепят за екрана.

Към самия Кинг пък се отнасям с особено мнение - в смисъла на това, че обожавам известна част от книгите му, докато на останалите обикновено заспивам, и е рекордьор в личната ми класация по захвърлени книги - нещо, което ми се случва по принцип изключително рядко, тъй като по навик стискам зъби и на най-скучната с плахата надежда да се "оправи" в някакъв момент. Екранизациите по него, пък, са още по-спорни, като обикновено не предават доста мрачно-философската натура на романите му и се превръщат най-често във второкласни кървави екшъни - особено по-ранните филми, и то по-ранни до около последните десетина години, с което изключваме горе-долу "Сърца в Атлантида", споменатият вече "Таен прозорец", участието му в римейка на "Болница Кралството" и настоящата тема (и абсолютно забравяме за "Подпалвачката 2", сериала "Мъртва зона" и подобни неща).

Малко се отплеснах. "Стая 1408" ни прехвърля в личното пространство на рушителя на евтини сензации Майкъл Еслин (Джон Кюсак, когото като се замисля скоро не бях срещал на екрана, а прави страхотна роля), автор на дузина булевардни прозрения от соя на "Десетте най-страховити обладани от духове вили", хитова инвестиция на издателя си и всъщност млад, циничен и интелигентен, но провален писател с разбит личен живот, напиращ към поредния от "ударите" си в поредицата ден за ден. Който случай, естествено, се оказва нещо различно, дори друго, но най-вече, покрай съхраняването на собствената си кожа, Еслин затъва в дълго отлаганата и заобикаляна схватка със своето аз. Как прозвуча... Допълнителен пикант внася с присъствието си Самюел Джаксън, в ролята на управителя Олин, а колкото до обстановката на умело изпипани и наситени психарии без излишно разтягане, плюс великолепни ефекти, което вече не е и изненада през 2007-ма, визията в резултат е отличен (6) - и може би най-добрата лента покрай марката Кинг.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=188863#188863


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 8135 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.