Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Как да разкараме Майстора за 10 дни? (част 1) (статия) - За дома
Как да разкараме Майстора за 10 дни? (част 1)

Поредици: Как да разкараме Майстора за 10 дни?

Автор: Т. Христов, вторник, 18 септември 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: За дома [7]

Преди да започнем, само да ти кажа, че не можеш. Да. Факт. Можеш да опиташ, но никога няма да спечелиш, важен е олимпийският принцип в крайна сметка. И така...

Ден Първи
Майсторът пристига. Той е от племето на Плочкаджиите и носи характерните за клана и ранга си атрибути - мистрия, голяма кофа и чувал с теракол. Оглежда терена изпод свъсените си вежди, тръсва багажа в един ъгъл, пали цигара и кимва утвърдително на плахия ти въпрос "Ама ще стане ли такова това за 10 дена?"

Ден Втори
Майсторът идва по обяд. Около час разглежда стените и заключава, че са много криви. Слушаш със свито сърце. Захваща се за работа, налепя един ред плочки, изпушвайки междувременно кутия цигари. На края на деня доволен оглежда свършеното и си тръгва.

Ден Трети
Майсторът не идва. Леко притеснен му звъниш и все попадаш на гласова поща. Привечер все пак вдига и надълго ти обяснява за някакъв заплетен проблем, включващ щайги с домати, волгата на съседа и майките на неколцина непознати. Обещава, че ще навакса с работата.

Ден Четвърти
Майсторът идва малко преди обяд и веднага се залавя за работа, тоест изпушва половин пакет цигари. Нарежда още един ред плочки, а после с ръце на гърба тръгва да се разхожда из жилището. Възмущава се от лошо - според него - боядисана стая и пита кой некадърник си е оставил ръцете. В името на мира и разбирателството премълчаваш, че самият ти си отговорен и смотолевяш, че това е само първа ръка боя. Майсторът кимва разбиращо и отива да реди втори ред плочки. Работата го изморява и той си тръгва.

Ден Пети
Майсторът решава, че една тръба му пречи и че временно ще я махне. Спира всички възможни кранове и с отработено движение хваща ключа... миг по-късно установяваш, че водопадите Виктория са се настанили в банятата ти и с огромно удоволствие я наводняват, заедно с цялото жилище и особено наскоро поставения паркет в съседната стая. Докато едновремено мъкнеш кофи, подсушаваш с парцали и се молиш паркета да не се подуе, дочуваш реплика "А, тоя кран съм го бил забравил". Майсторът си заминава вкъщи да се суши и не се връща.

Ден Шести
Паркетът все пак се подува, но Майсторът те успокоява, че с времето ще си слегне. Малко гузен от случката предния ден той е истинско олицетворение на трудовия гений - успява да нареди цяла стена! Може стената да е най-малката възможна, но гледайки размаха на мистрията му, ти си истински обнадежден, че ще спази срока. Съседът отдолу идва да пита дали и при тебе тече, защото тапетите в кухнята му са паднали. Ти го успокояваш, че и при тебе е така и му показваш надутия паркет. Двамата псувате строителите.

Ден Седми
Малко след като Майсторът се появява, токът мистериозно спира. Той обръща кофата наобратно и сяда да пуши цигара. Обяснява, че не може да си разбърка разтвора. Токът идва след 10 минути. Майсторът е убеден, че токът отново ще спре и невъзмутимо пуши цигари. Токът наистина спира пак. След час. Майсторът се усмихва победеносно "аз нали ти казах" и си тръгва, заявявайки, че така не може да се работи. Токът идва тъкмо когато той прекрачва прага, но това не го възпира.

Ден Осми
Съседите също имат Майстори. Твоят Майстор отива да ги види и се връща след обяд. Нарежда половин ред плочки и пак отива при съседите. Връща се, залепва още една плочка и си тръгва.

Ден Девети
Майсторът не идва днес. Затова пък Майсторите на съседите идват да питат за него. Съседите са оптимисти, имат все пак двама майстори и срока е 20 дни. Не се отчайваш лесно по принцип, но при дадените обстоятелства е напълно разбираемо, че купуваш бутилка коняк и отиваш да наблюдаваш какво става отсреща.

Ден Десети
Сериозен разговор с Майстора, припомняш му обещания и срокове. Той ти обяснява за кривите стени половин ден. Нарежда два реда плочки и отива при съседите за да си бърка там разтвора и да не цапа при теб. Връща се привечер леко ухилен и нарежда още един ред плочки.

Ден Единадесети
Цял ден маха последния ред плочки, защото са криви.

Ден Дванадесети
Майсторът вече преполовява втората стена. Ти майсториш упорито вуду-кукла.

Ден Тринадесети
Майсторът замислено гледа третата стена. Според него е твърде крива. Набучваш вуду-куклата с 40 карфици, Майсторът сяда на кофата и замислено пуши.

Ден Четиринадесети
Привечер открадваш мистрията на Майстора и я носиш на врачка. Тя лее куршум и ти обещава, че всичко ще е наред.

Ден Петнадесети
Майсториш упорито вуду-кукла на врачката и я набождаш с голям гвоздей. Майсторът все още се бори с третата стена.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=188567#188567


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 7074 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.