Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гор Видал: "Вицепрезидентът Бър" (статия) - Гор Видал, Исторически роман, История
Гор Видал: "Вицепрезидентът Бър"

Автор: Ангел Генчев, сряда, 29 август 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако трябва да съм откровен, никога не съм изпитвал и грам симпатия към американската история - твърде е напудрена, натруфена, изпълнена с комикс-герои и въобще нравствена, възвишена и вече-ми-избягаха-епитетите. Не се подигравам - една млада държава изпитва глад за подобни крайъгълни камъни; но факт е, че дори и перото на Гор Видал не успява да ме заинтригува, за което свидетелства и онази високо оценена, но суха статия за "Вашингтон" и "Холивуд". Досега.

Причината да си купя "Бър", както е оригиналното заглавие, и то на старо, бе марката Видал и безбожно ниската цена. В този ред на мисли американската му серия от шест или осем да бяха книги, както споделих, не ме привлича, но все още струва библейски повече в библиотеката ми от три банички (два лева), и няма да си ги спестя. Не мога да разбера как някой може да продава Гор Видал за два лева (дори и само заради мастилото), а други модернизации - за двадесет, но това си е моята болка и да приемем, че съм си я изказал. И тъкмо когато бях/съм и дори ще започна да кипвам в пренебрежението си, се поддадох на онази моя слабост, изключително лош навик - да започвам дори и най-невъзможната книга, която държа в ръцете си...

Поне няколко пъти съм казвал, че пред майсторството на историческия роман и боговете мълчат. "Вашингтон:..." и "Холивуд" са майсторски, но по обясними причини не съм си мълчал. "Вицепрезидентът Бър" обаче е една друга история и една различна Америка, която може да опише само Гор Видал - история развенчаваща, критична пледоария срещу устоите на единствената по рода си, но най-голяма демократична империя - и едновременно е фрапантно реалистична, чудя се как не е забранена. И колко е невероятно да си представиш бога на революцията като амбициозен фермер - сякаш е имало друго из английските колонии - и цялата кампания като провал (особено ако не си гледал "Патриотът", язък за Гибсън), когато реално няма полева победа на страната на революцията. А прародителят на Конституцията като хладнокръвен интригант?

Американската революция, изкривена през ежедневен и неконвенционален преглед - в стил Видал - е непрепоръчително за американофили, но великолепно четиво, през погледа, типично в стила на автора, на престарелия, циничен и понякога разсеян бивш вицепрезидент и настоящ полковник, една от най-реактивните фигури в американската история, претендент за Мексико и блестящ адвокат. И литературен брилянт, когато има кой да го оцени.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=187617#187617


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3583 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.