Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Кръстникът - на тридесет и пет... (статия) - Адаптация, Ал Пачино, Американска история, Гангстери, Даян Кийтън, Кино класика, Криминален, Марио П
Кръстникът - на тридесет и пет...

Автор: Ангел Генчев, сряда, 29 август 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В средата на третото си десетилетие, ако напиша, че Кръстникът е все така свеж, ще излъжа. Просто никога не е бил. Но ако напиша, че е просто все така... започва съвсем различна приказка.

Преди тридесет и пет години, космическият катаклизъм на две титанични фигури (особено втората) - Марио Пузо и Франсис Форд Копола - поражда най-забележителната, и една от малкото въобще забележими мафиотски драми на отвъдокеанския екран. Подчертавам го не от прост антихоливудизъм, а защото докато италианските продукции за Коза Ностра и сходните й организации са реколта от съвсем друга черга, от Америките северно от Мексико и южно от Канада обикновено получаваме полукомичния образ на жестокия гангстер с таковата в ръка и с период на екранен полуразпад по-малък от минута - и тук вероятно изключвам единствено "Недосегаемите" (с Кевин Костнър, Шон Конъри, де Ниро и още цяла плеяда) и до там ще си спра - или пък чистата комедия като "Анализирай това/онова", която си е... комедия. Пък темата не е много комфортна, макар и сериозно свързана с едно петдесет и повече години от локалната история, че вероятно и до днес.

Легендата за възникването на мафията се корени още във времето на Гарибалди и движението срещу Наполеон. Според една от най-разпространените истории името и цялата организация произлизат от мъката на неизвестна сицилианка за нейната опозорена и след което убита от французите дъщеря ("mia figlia!" - "дъщеря ми!"), която търчала из улиците на селцето си и предизвиквала мъжете към вендета. Това вероятно не е вярно, разбира се, но не омаловажава факта, че италианците са силно емоционални, дълбоко привързани към семейството (фамилията) и бедни - особено в началото на ХХ век - хора. На тази основа стъпват и Пузо и Копола - и двамата от италиански произход, между другото - като представят масовата емиграция от Ботуша в посока САЩ в началото на двадесети век и развитието й като местен фактор нито като лесно, нито като просто, смешно или безобидно явление. Бедни хора, оглозгана и озлобена среда. Но и резултатът не е с един корен, в чието дъно според масовото мнение е италианското присъствие, а недай си боже да има друго участие, то ще е случайно. Дори напротив. Трите части на "Кръстникът" потвърждават точно обратното, лишават от смисъл на съществование голяма част от "мафиотските" продукции днес - и то не заради актьорите, повечето от които от италиански произход и сега с филмография по-дълга от ръката ми - а с откровената си, а и чисто човешка, позиция.

Това, което "Кръстникът" прави, е да постави човека в центъра на филма. Да извади човешките черти на хората от другата страна на закона. Да покаже животът им, какъвто е. Да остави настрана митовете за "Томи"-тата и "Св.Валентин". Да покаже възхода и трагедията на едно семейство. Да покаже една страна на мафията, която винаги е била скрита от външни очи.

И така, дори и след тридесет и пет години, Кръстникът навлиза в средната си възраст. Бенефисът на Марлон Брандо. Изгревът на Ал Пачино, Робърт де Ниро, Робърт Дювал, Даян Кийтън и още цяла плеяда звезди от различен калибър. И една различна история - за историята.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=187610#187610


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6051 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.