Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хенри Морис: "Научен креационизъм" (статия) - Еволюция, Креационизъм, Хенри Морис
Хенри Морис: "Научен креационизъм"

Автор: Александър Арсов, вторник, 28 август 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни, Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сътворение или Еволюция? Това е въпросът, който вече доста години разгаря спорове, дебати, дискусии и пр. интелектуални упражнения по цял свят. Въпросът на всички въпроси наистина е твърде привлекателен. Как е възникнало това чудо, животът, и как той е достигнал до днешното си необятно разнообразие? Вече дълги години еволюционният модел ни се набива в главите още от ученическия чин, като единствен и неоспорим. Еволюцията и основната й движеща сила – естественият отбор, се смятат за неопровержим факт и безусловно им се приписва развитието на възникналия случайно на Земята живот, който в продължение на милиарди години е еволюирал от най-простите до най-сложните организми. Креационизмът е една по-млада хипотеза по въпроса, която, доколкото знам, все още никъде не се преподава. Тя обикновено се приема от мнозинството (меко казано) скептично, тъй като основната идея в нея е Сътворението, а то естествено изисква съществуването на Творец, Създател или по-простичко казано – Бог. В днешните времена на по-необуздан от всякога атеизъм за повечето хора това звучи смехотворно. Главно по тази причина креационистката хипотеза се отхвърля масово – смятат я за откачена теологическа идиотщина на банда религиозни фанатици. И отново по тази причина е създаден т. нар. “научен креационизъм”. Какво представлява той, може да разберете, ако прочете едноименната книга.

Първото издание на “Научен креационизъм” датира още от 1974 г., а неин автор е Хенри Морис (1918–2006) – бащата на научния креационизъм и един от основателите на ИКИ (Институт за Креационистки Изследвания). Десет години по-късно излиза второ преработено издание, което през 1995 г. е преведено и на български. Книгата има красноречивото подзаглавие “Един научен модел на Сътворението”. Тя разглежда последователно и подробно научните доказателства за еволюцията, като показва, че те не само не са чак толкова убедителни, колкото изглеждат на пръв поглед, но и че креационисткият модел на Сътворението може да се съгласува отлично с тях. Тук въобще не става въпрос за теология (дори и в последната глава, която се занимава с Библията), а за сериозна наука. Представят се множество научни сведения от областта на геологията, палеонтологията, антропологията, биохимията и генетиката. Те, както излиза, подкрепят повече модела на Сътворението, отколкото еволюционния му съперник. Естествено, някои неща вече са поостарели, в днешно време повечето клонове на науката се променят значително за 20 години, но основата е напълно валидна и досега. Освен това, въпреки значително повечето книги, посветени на креационизма днес, едва ли на друго място може да се открие толкова пълно изложение на Сътворението от научна гледна точка. Текстът изобилства от надлежно описани цитати, в края има и подробна библиография, съставена от научни писания на креационисти и еволюционисти, в случай че желаете да се потопите по-дълбоко.

Вижте, аз не съм креационист, но определено не съм и еволюционист. Смятам, че “Научен креационизъм” е книга, която трябва да прочете абсолютно всеки човек, който поне малко се интересува от света около него – без значение дали е учен, или не, дали е вярващ, или е атеист и дали е убеден в еволюционната хипотеза. Езикът е леснодостъпен и всеки може да разбере научната материя, стига да е завършил гимназия. Сигурно ще ви се стори абсурдно съмнението във възрастта на Земята, радиовъглеродния метод на датиране, произхода на човека или съществуването на еволюцията въобще. Но малко размишление от другата страна на барикадата няма да ви навреди. Креационизмът действа изключително, като отхвърля доказателствата за еволюцията, а не като представя свои. Не съм убеден обаче, че това е недостатък на модела на Сътворението, тъй като той е диаметрално противоположен на еволюционния и допирни точки между тях просто няма. Смея да твърдя, че Сътворението е не по-малко вероятен модел за произхода на света и развитието на живота от вездесъщата еволюция, която не е нещо повече от още една хипотеза, още един модел - но не и теория. Мисля, че в училище двете трябва да се преподават паралелно и коя от тях ще поддържа човек впоследствие, да е въпрос на личен избор. Ако не сте от масово срещаните коне с капаци, за които еволюцията е единствена и неоспорима, това е точната книга, която ще ви запознае с креационизма и модела на Сътворението. Колко далеч ще стигнете, както вече казах, е въпрос на личен избор.

Бих искал да завърша с два цитата, единия от които по памет. Веднъж един мой колега, изключително набожен и религиозен човек, католик, ми каза нещо забележително по повод това разцепление на креационисти и еволюционисти, което много често се корени в религията: “Аз вярвам, че Бог може да ни създаде и чрез Сътворение, и чрез еволюция”. За съжаление атеистите (а трябва да признаем, че повечето хора са такива) преодоляват доста по-трудно своите предразсъдъци в това отношение. Но все пак не е невъзможно. А може би съм твърде голям оптимист... Мисля, че накрая най-подходящо е едно откровено съмнение в еволюционната "теория" на самия й създател, който в епохалния си труд “Произход на видовете”, издаден през 1859 г. и сложил началото на цялата тази история, пише:

"To suppose that the eye with all its inimitable contrivances for adjusting the focus to different distances, for admitting different amounts of light, and for the correction of spherical and chromatic abberation, could have been formed by natural selection, seems, I confess, absurd in the highest degree."
Charles Darwin (1809–1882) *

===============================================================

* „Да се предположи, че окото, с неговите изключителни способности за фокусиране на различни разстояния, пропускане на различни количества светлина и коригиране на сферичната и хроматична аберация, може да се е формирало по пътя на естествения отбор е, признавам, във висша степен абсурдно.”
Чарлс Дарвин (1809–1882)

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=187532#187532


Допадна ли ви този материал? (9) (1) 7452 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
King's Bounty: Armored Princess
Играта на зимата
Изневяра
Bright Star (2009)
Рилският манастир
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.