Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Драган Тенев: "Чудната история на изкуството" (статия) - Драган Тенев, История, История на изкуството
Драган Тенев: "Чудната история на изкуството"

Автор: Александър Арсов, неделя, 26 август 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не си спомням кога за първи път прочетох тази книга, а още по-малко мога да си спомня колко пъти съм я чел. Тя е една от малкото, които мога да взема по всяко време, да отворя на абсолютно произволна страница и да се зачета с огромно удоволствие. Навремето тя ми разкри за първи път чудния свят на изкуството и оттогава редовно се губя в неговите чудеса.

Драган Тенев е рядко талантлив писател в една доста трудна област на литературата – популяризиране на изкуството. Какво е изкуство, как се популяризира и трябва ли изобщо да се популяризира не му е тук мястото да говоря. Бих нарекъл Драган Тенев, който за съжаление вече не е между живите, “българския Кенет Кларк”. Наистина той няма такава всеобхватна ерудиция като англичанина в “Цивилизацията” например, нито неговата уникална способност да прави изненадващи паралели, но за сметка на това пък – Драган Тенев определено пише много по-увлекателно, макар че и Кенет си го бива. Ако се съмнявате в това, можете да се опитате да прочетете еталона за скука в жанра – “История на изкуството” на Михаил Алпатов, наистина стойностна като информация книга, но почти непоносима за четене.

“Чудната история на изкуството” на Драган Тенев е едно чудно пътешествие в света на скулптурата, живописта и архитектурата – от пещерните рисунки на първобитните хора до съветското изкуство през ХХ в. Между тях са събрани много от най-великите гении на човечеството – като започнем от древния блясък на Фидий, Праксител и Лизип, минем през титаните на италианския Ренесанс – Микеланджело, Леонардо, Рафаело, Браманте и Тициан – и стигнем до гениалните творци от Нидерландските земи – Рубенс, ван Дайк, Рембрандт, а защо не и до изпълнените със светлина и колорит импресионисти и постимпресионисти – Мане, Моне, Дега, Писаро, Реноар, Сезан, ван Гог. Имената (на творци и творби) са твърде много и аз нямам намерение да превръщам тези редове в телефонен указател. С тази задача Драган Тенев се е справил блестящо. Неговият разказ прилича повече на приказка – хората, техните шедьоври и особеностите на историческата епоха се преплитат чудесно и страниците летят неусетно.

Книгата е предназначена за особено широк кръг читатели. Звучи страшно банално, но е така. Може да се чете както от запознати с материята хора, така и от такива, които за първи път чуват гореизброените имена. Разбира се, последните трябва да имат поне малко желание да се запознаят с нещо, по-различно от риалити шоутата по телевизията, купоните по дискотеките, компютърните игри и чатенето в интернет. Когато става въпрос за първа среща със световното изкуство – или поне скулптурата, живописта и архитектурата – това е книгата, която най-горещо препоръчвам, защото по-увлекателна и едновременно информативна от нея няма да намерите. Поне на български.

Все пак, накрая бих искал да спомена и два недостатъка, макар че и двата нямат нищо общо с автора. Сигурно ще ви направи впечатление последната глава (ако сте прочели предишните, разбира се). Тя е наситена с яростна съветска пропаганда и отричане на всичко западно. По всяка вероятност не е писана от Драган Тенев (поне не доброволно). Не се учудвайте, книгата има доста издания и повечето от тях са отпреди 1989 г. Такова е било времето.

Освен това, трябва да отбележа качеството на репродукциите – един задължителен компонент на всяка книга за изкуство. Те за съжаление в повечето случаи са просто чернобели цапаници. Като се има предвид, че говорим за вечни шедьоври, това е абсолютно недопустимо. Така че моят съвет е да използвате мрежата – в нея е пълно с великолепни репродукции, които на хартия (в съответните албуми) можете да имате, само ако сте спечелили шестица от тотото. А ако някой ден имате възможност да посетите Рим, Флоренция, Венеция, Виена, Париж, Лондон или Мадрид и не отминете музеите и картинните галерии с лека ръка, “Чудната история на изкуството” не е била написана напразно.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=187360#187360


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 9960 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.