Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: 12 Angry Men / 12 разгневени мъже (1957) (статия) - Кино класика, Съдебен трилър, Хенри Фонда
12 Angry Men / 12 разгневени мъже (1957)

Автор: Александър Арсов, петък, 24 август 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сега вероятно ще извърша истинско престъпление като ви разкажа за един филм отпреди точно 50 години. Още повече, че той е чернобял, действието му се развива в една единствена стая и като за капак – в него няма нито една жена. Все пак се надявам, че и днес могат да се намерят хора, които да го оценят, защото филмът наистина е класика.

Дванайсетте разгневени мъже първоначално не са никак разгневени. Съвсем обикновени хора – архитект, брокер, физкултурник, банков чиновник, бизнесмен, рекламен агент, часовникар, бояджия – които са натоварени с една необикновена задача. Защото те са съдебни заседатели и трябва да решат съдбата на едно момче, което е обвинено в жестоко престъпление – отцеубийство. Решението им трябва да бъде взето с пълно единодушие – 12:0. Първоначално случаят изглежда решен, тъй като според всички доказателства обвиняемият е виновен. Законът предвижда смъртно наказание. Но на първото гласуване резултатът е 11:1... и всичко се променя. Постепенно гневът започва да приема заплашителни размери.

Драматичен и силен филм, с актьорска игра на изключително високо ниво от всички, която на моменти ме оставя без дъх. Henry Fonda и Lee J. Cobb са великолепни в ролите на двамата заседатели, между които се разгаря най-жестокия сблъсък, но всички останали се включват в него - малко или много, на една или друга страна. В една стая са събрани хора твърде различни по професия, социално положения и начин на мислене, което неимоверно поражда спорове, а те лесно се превръщат в кавги. Острото режисьорско око на Sidney Lumet не пропуска нито една съществена подробност, както и не позволява нито за миг скуката да се прокрадва на екрана.

Филмът елегантно отбягва моралната дилема около съществуването на смъртното наказание, но е много сериозна основа за размисъл върху неговото прилагане. Чудя се дали е нормално животът на един човек да се оставя в ръцете на дванайсет случайни хора, всеки от които има купища предразсъдъци в главата си. Може ли изискването за пълно единодушие да компенсира липсата на здрав разум и възможностите за манипулиране? Да се отнеме съзнателно човешки живот е огромна, страшно тежка отговорност. Колкото и очевидна да е нечия вина, тя трябва да се разгледа отново, от всички гледни точки обективно и безпристрастно. Доколкото въобще това е възможно, когато заседателите са човешките същества. Страшно е когато някой гласува “за” или “против” просто така, по някаква тъпа инерция, без дори да се замисли; или за да свърши по-бързо обсъждането и да не изпусне бейзболния мач; или защото иска да се изживее като отмъстител на обществото; или за да получи едно извратено възмездие за собствения си съсипан живот; или...

Ако сте ценител на киното преди всичко заради актьорската игра в него – този филм е задължителен за вас. Мисля, че ако отделите час и половина да го гледате, няма да сбъркате. Дори и ако го направите като един вид критика към американската съдебна система и общество от 50-те години. За мен този филм е един от най-стойностните, които съм гледал и един от малкото, които с ръка на сърцето мога да определя като киноизкуство.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=187240#187240


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 7298 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.