Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Перпендикулярно време (статия) - Библиотека "Галактика", Българска литература, Българска фантастика, Йордан Радичков, Любен Дилов, Ху
Перпендикулярно време

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Ива Коевска, понеделник, 20 август 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Понякога усмивката на верблюда е причината да виждаш, усещаш и чуваш само това, което ти казват, че е там...

“Перпендикулярно време” фигурира под №26 в Библиотека “Галактика”. Случайно или не, сборникът с разкази от български фантасти е публикуван през 1981 г. заедно с “Дървото на Вси светии” на Бредбъри, “Фабрика за абсолют” на Карел Чапек и “Краят на вечността” на Азимов. Фаталното му място в поредицата (все пак 26=2*13) може и да е, а може и да не е свързано с факта, че българската фантастика не е на особена почит. Школата ни в това отношение не може да се мери нито с руската, нито със западно-европейската и американската. Въпреки това, сборникът е четиво приятно, времеубиващо и на места достатъчно сериозно, за да се замислиш.

Подборката претендира да е съставена от хумористичните разкази на Любен Дилов, Емил Манов, Йордан Радичков, Дончо Цончев и редица други известни и по-неизвестни имена. Както става обикновено, една част от публикуваните творби са досадни на първо четене, докато други отлитат на един дъх.

Струва си да се споменат двете верблюдски легенди на Радичков. Смешни или не, под прикритието на опит за документална приказка там дремят доста усмивки на верблюди... “Полет при особено мнение” на Мирон Иванов заслужава задълбочен прочит, макар и да говори в абсолютно прав текст за скитанията, стремежа към звездите и страха. Разказите на Любен Дилов пък са сериозна заявка за фантастика, която има шансовете да се мери с западните и източните си конкуренти. Емил Манов също отбелязва присъствие с два разказа, които въпреки огромната порция хумор, са пълни с доза смилаема истина за човешката природа. “Трели в бетона” (Йордан Попов), “Идея от котешка опашка” (Любомир Пенков), “Съдба” (Йосиф Перец) и “Фантастът” (Дончо Цончев) са другите интересни заглавия, които заслужават втори, трети, че и двадесет и шести прочит.

Типично за фантастиката, повечето разкази се въртят около реакциите и поведението на човека в изкривеното от бъдещето ежедневие, около обществото и промяната (или липсата й) в привичките и потребностите. На фокус са отношенията между хората, стремежът да се овладее космосът, да се осъществят амбициите (осъществими и неосъществими, разумни или не). Уви, надеждата, че човешката природа може да се промени в хода на времето, се разбива на пух и прах. В известен смисъл смехът от тези близо 180 страници е твърде горчив, когато видиш задната корица...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=186922#186922


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3990 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.