Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Домашно творчество - рецепта за буркани (статия) - За дома, Творчество
Домашно творчество - рецепта за буркани

Автор: Деница Божинова, петък, 03 август 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сигурно не съм единствената, която се изправя пред огромна стена с празни и прашни буркани всеки път, когато реша да вляза в мазето си. Те с носталгия ми напомнят за времето, когато летем възрастните варяха всякакви видове сладка, мармалади и компоти в огромни тенджери на балкона, докато ние, децата, се гонехме из къщата или в блажено неведение се забавлявахме на плажа. Разликата отпреди и след 10-ти ноември, разбира се, се корени във факта, че сега на пазара се продава изключително голямо разнообразие от консервирани храни, туршии, стерилизирани зеленчуци, компоти и сладка, каквито навремето нямаше (или бяха твърде скъпи). Достъпните цени на "купешката" зимнина спестяват време на семействата в градовете и оставят правенето на компоти занимание за тези с градини и овошки, които така или иначе трябва да запазят по някакъв начин реколтата. Може би само носталгичните по природа, каквато съм и аз, биха си спомняли с умиление какво сладко правеше баба, с колко старание и любов.

Изцяло обзета от вълната "Направи си сам" отидох на гости на приятелка, която се забавлява от време на време, като си прави сама декорация за вкъщи. Усетила настроението ми, тя ми показа лесен и доста творчески начин да върнем бурканите обратно в дома ни, в красив и оригинален вид. За целта ни трябват:

1) красиви и разнообразни салфетки (многослойни), които се продават в доста от творческите и артистични магазини и по единична бройка, <1>

2) помощни уреди за разрязване - основно ножица за хартия, може би и нож, <2>

3) лепило Ц-200, една широка и една доста по-тъничка бояджийска четка, <3>

4) и разбира се - буркани. Разнообразни по големина и форма, може с винт и капачка, а може и без. <4>

Като за начало, разбира се, се налага да изберете буркан и някоя салфетка и да премерите колко ви трябва. <5> Оставете малко екстра за вътрешната част на гърлото на буркана, както и за дъното и ако има капачка, премерете си колко ви трябва и за нея. След това режете смело :) Преценете си дължината на салфетката, така че ръбовете да не се припокриват твърде много <17> - ако използвате буркана за свещник впоследствие, местата, където слоят салфетка е двоен, си личат.

Оттук започва лепкавата част на мероприятието. Необходима предварителна информация - лепилото Ц-200 е водоразтворимо. Не се притеснявайте ако се омажете или намажете наоколо - всичко се чисти с мокра кърпа, но точно и затова бурканите трябва да се пазят от мокрене, веднъж като са готови. Голямата четка се използва за повечето работа по бурканите, а малката - за детайли и за фините местенца, където другата е твърде дебела.

Натопете широката четка и като сте хванали буркана от вътрешната страна, намажете обилно външната. Не твърде обилно, но и не твърде пестеливо. <7> Не забравяйте дъното и гърлото на буркана <8> - там също е необходимо. Внимателно поставете намазания буркан върху гърба на парчето, което сте отрязали за него. Опънете салфетката и залепете по цялата му обиколка, като за начало, и натискайте хубаво, за да се изглади картинката и да няма мехурчета въздух вътре. Особено внимание обърнете върху натискането на гърлото - то обикновено е леко длъбнато и салфетката трябва да покрие изцяло тази дълбочинка, за да залепне хубаво и да няма опасност да се скъса впоследствие <11>. Дъното затворете подобно на края на опаковка за подарък, като с малката четка намажете с още лепило там, където е нужно, за да захване добре <9>. С нея минете добре и там, където се припокриват краищата на салфетката <10>, както и от вътрешната страна на гърлото на буркана. Завийте остатъка от горната част на салфетката навътре към буркана и добавете още лепило, за да е стабилно <12>. Ако бурканът е с винт, може да пробвате да завинтите внимателно капачката, за да оформите релефа на винта. Обърнете буркана с дъното нагоре и си засечете 1 час, за да изсъхне.

Докато чакаме лепилото да се втвърди, може да оформим капачката и дори още няколко буркана. Аналогично на описания досега метод, оформете парчето салфетка <13>, намажете капачката от всички външни страни и притиснете върху опънатата салфетка. Загладете добре отгоре и отстрани <14>, а после намажете с малката четка и отвътре и скрийте краищата. Вече имате доста добра представа как ще изглежда бурканът и капачката, когато са готови - <16>.

Финалната фаза идва след един час, когато слагаме втори слой лепило върху буркана <15>. Този път обаче трябва да внимаваме и да сме пестеливи - твърде многото лепило може да размекне твърде много салфетката и да се получат скъсвания, но дори те не са фатални. След като намажем добре втория слой лепило, с пръсти започва да се заглажда картинката на салфетката по формата на буркана - на този етап бъдете внимателни и ако някъде има твърде много лепило и салфетката се е размекнала, изчайкайте да поизсъхне малко и тогава натиснете. Дори по-големи скъсвания могат да се прикрият на този етап, стига парченцето да не е изцяло откъснато от останалата част. Веднъж загладили буркана отвсякъде, хубаво е да го оставим да поизсъхне отново <18>.

Ако прекалим с лепилото (както се случи с мен на единя от двата буркана, които правих за показно), крайният резултат е само, че салфетката не е толкова плътна при втория слой и сякаш прозира на места. Ако пък имаме много сериозно скъсване (аз без да искам изпуснах единя на земята, точно след като го бях намазала с втория слой лепило), винаги можем да изрежем парченце от останалата част от салфетката, за да прикрием дефектите.

Приятелката ми използва бурканите украсени по този начин основно за свещници - <19> и <20> - като когато са напълно изсъхнали, им прави дръжка с тел, за да могат да се окачват и да разпръскват светлина от високо. Хартиена панделка около гърлото също дава много приятен тон на крайния продукт, чието по-широко приложение може да бъде от кутия за химикалки на бюрото, вазички (някой издължен буркан или дори шише, без облицоване на гърлото), та дори до изключително приятна опаковка за подарък. Както се казва, въображението няма граници, когато става въпрос за творчество, изобретателност и импровизация.

Следващ урок - рецепта за бутилки - <21>

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=185274#185274


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 7379 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.