Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Zodiac (2007) (статия) - Психотрилър, Холивуд
Zodiac (2007)

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, вторник, 17 юли 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Англичаните си имат Джак Изкормвача и обвиняват палавия си престолонаследник за тази криминална мистерия, американците пък си имат “Зодиака”, мистериозен убиец от Калифорния, който явно се радва на сериозна популярност дори и днес. Честно, иначе не мога да си представя как са успели да снимат толкова филми по тази история. Този път обаче ще бъде различно, казах си аз. Самият гуру, негово режисьорско величество Дейвид Финчър се е заел да прави филм за “Зодиака”. А той слаб филм няма, значи и това ще бъде нещо уникално, особено от висотата на натрупания му опит.

Тук ще пропусна досадните подробности и ще ви кажа направо, точно по тази истинска история добър филм не може да се направи. Самата история може би наистина е хвърлила в ужас Сан Франциско по онова време, но предвид на твърде малкото сведения скуката пред екрана е гарантирана. Ситуацията ще се усложни допълнително, ако сте гледали някой от предходните филми и особено този от 2005, който на мен лично още ми беше пресен. Така или иначе, няма как да очаквате сериозни разлики и двете ленти ще ви се сторят почти идентични.

Финчър обаче е решил, че като ще си вкарва автогол, трябва сериозно да се постарае, поради която причина е попрекалил, превръщайки напрегнатият трилър в агония, продължаваща два и половина часа. Първите 30 минути вървят като неразбираема компилация от вестници, нататък нещата не се променят много. Между другото режисурата на Финчър е доста по-добра от тази на споменатият предходен филм, но просто историята на “Зодиака” не би могла да ви заинтересува повече от веднъж, а както споменах съществена разлика между двата филма няма.

За да замажа в известна степен крайното си неудовлетворение от този опит на създателя на Боен клуб да постигне професионално самоубийство, ще спомена и добрите неща в лентата. На първо място това е уникалният начин, по който, без да се набива на очи, е постигнато развитие на главните герои и на обстановката във времето. Неусетно, но все пак видимо, Сан Франциско се променя за тези няколко години, променят се улиците, облеклата, прическите и колите. През същото време се променят и детективите и журналистите, някои се пропиват, други се побъркват, но тази промяна е “хваната в крачка” и създава доста приятно усещане у зрителя.

Актьорите са тотално неизвестни, но за сметка на това се справят прилично и сигурно им предстои сериозен скок в кариерата, защото този филм няма да остане незабелязан. За мен той може да е скучен и плосък, но както споменах американците си харесват “Зодиака” и със сигурност продължават да препълват кината. А защо го харесват ли? Ами защото си остава единствения масов убиец в тяхната история, който е неизвестен.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=7278


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3819 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.