Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Таласъмия 2007 (статия) - Обзор
Таласъмия 2007

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, сряда, 27 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Обзор [22]

Както се знае, пилците се броят на пролет. Е, сега вече е лято, но дойде отново времето за феновете на фантастиката да се съберат и преброят. И за да не дотягам с излишно повтаряне на това, което си пишем всяка година, ще ви позанимая схематично с някои впечатления от събитието, бирата и глобалното затопляне.

По традиция мероприятието се проведе в почивна станция Люляк в Старозагорските бани, едно китно местенце, сякаш създадено за подобен тип събирания. Организаторите от старозагорският клуб Уибробия за пореден път се постараха да превърнат събитието в празник на фантастиката и в голяма степен успяха, макар че вероятно са останали крайно недоволни от голяма част от участниците, предпочели да се плацикат в басейните или да цъкат белот или пък просто да “хванат гората”. А курортното селище предразполага към подобни дейности. С всяка изминала година хотелските комплекси се превръщат в реална алтернатива на българското Черноморие, особено ако сте от региона и нямате възможност да се “чупите” за повече от два дни. Като цяло аз лично съм очарован от съчетанието на модерни съоръжения и запазена природа.

Та като си заговорихме за бира, то такава беше изпита в такива количества, каквито могат да засрамят и белгийци и чехи. Време е може би Загорка АД да се запознае със събитието и да започне да произвежда сезонно пиво Таласъмско, което вярвам, би се радвало на приличен успех и популярност. Бирата естествено изисква да се използва за поливане на традиционните кебапчета и пържени картофки, каквито също не липсваха в индивидуалните планове за добро прекарване.

Участниците бяха повече или по-малко познати, може би само аз присъствах като някакъв прикачен елемент, все пак съм там едва за втори път. Тук всъщност е може би най-сериозната ми забележка не толкова към организаторите, колкото към клубовете по градове, онлайн списанията и форумите и дори към всеки един индивидуално. Имаше един лаф за “домовете за забавления”, та всъщност трябва сериозно да се замислим за това как да агитираме младите хора, прохождащите фенове, поне три-четири пъти годишно да се откъснат от компютърните клубове и градските кръчми и да усетят духа на една истинска Таласъмия. Сигурен съм, че много от тях биха намерили интересни теми за разговор или приятни забавления, или пък просто биха се отдали на една пълноценна почивка на чист въздух. Рядкост са вече местата, където е възможно човек да се разходи в една истинска “фентъзи” горичка, обграден от бръмбари рогачи и всякакви други гадинки.

Що се отнася до самата програма, в нея си имаше интересни моменти, които заслужават да се отбележат. На първо място това беше демонстрацията на клуба по средновековна фехтовка, преди част от обществото Modus Viventi. Имал съм щастието да ги наблюдавам по време на Нощта на музеите и заслужават похвала за това, което вършат. За разлика от тогава обаче, сега имам чувството че бяха наблегнали малко повече на екшън елемента, задължителен при толкова разнородна и топлокръвна гмеж. Придружената с много обяснения и подробни отговори на валящите въпроси битка беше връхната точка за цялата Таласъмия.

Тук вече е редно да намеся и глобалното затопляне. Не е тайна за никого, че тази година месец юни ни атакува с ненормални дори за тропичен климат жеги, както и с екваториални дъждове. С това можем да си обясним и ниската посещаемост на дневните елементи от програмата, просто всеки един се чудеше под коя сянка да се скрие и в кой вир да се натопи. Евалата на момчетата за ентусиазмът, с който въртяха мечовете в подобна жега, представям си какво им е било предвид на облеклата, които сигурно повдигат телесната температура с градуси.

Именно ненормалните жеги изместиха и голяма част от събитията, което закъснение до голяма степен създаде впечатление за хаос, какъвто всъщност нямаше. Привечер на втория ден бяхме изненадани и от градушка с размери, които не искам да си спомням. Колкото и краткотрайна да беше обаче, пораженията от внесеният смут трябваше да се наваксват в движение. Премина и награждаването на традиционният литературен конкурс, без излишни емоции, и с доста впечатляващо участие – 17 автора с 19 разказа. Наградите бяха осигурени от читалище "Георги Илиев".

Последва и викторината, организирана от онлайн списание Starlighter, която, трябва да се отбележи, предизвика доста емоции и масово участие. Имаше си и дузпи, при това на два пъти, докато накрая безапелационната победа беше жертвана в полза на по-бързото докопване до наградата. Приятна изненада беше огромната успеваемост в отговорите на, смея да твърдя, доста сложните въпроси. Конкурсът за най-лични таласъм и таласъмеса, уви, не се получи както трябваше, независимо от пърхащата горска фея, която ръсеше цветя навсякъде из станцията.

Вечерта продължи с ритуално унищожаване на традиционното агне и на наградната торта, след което се проточи докъм 4 часа сутринта под формата на разгорещено цъкане на белот и налагащата се напоследък игра на Мафия, безапелационно спечелена от убийците.

Лично аз си тръгвам с прекрасни впечатления от Таласъмия 2007 и очаквам с нетърпение следващото й издание с надеждата времето да е малко по-благосклонно. Там ще сме, малко поостарели, но запазили детското в себе си.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=7077


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3147 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.