Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Рей Бредбъри: "Дървото на вси светии" (статия) - Американска литература, Библиотека "Галактика", Рей Бредбъри, Съвременна американска проза
Рей Бредбъри: "Дървото на вси светии"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 17 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"С Бредбъри не се разбирам,
освен 451 градуса по фаренхайт"
Ангел Генчев

Може би г-н Генчев е прав за себе си, бих добавил естествено и хрониките към книгите на Бредбъри, с които почитателите на политическо ангажираното аз на този уникален автор се разбират, но настоящата статия не е за тях. Настоящата статия е за „Дървото на вси светии” и за философа Бредбъри. Същият този философ, който срещаме в прекрасната книга за едно незабравимо лято – „Вино от глухарчета”, същият този Бредбъри, който умее само с няколко реда да ни върне в детството и едновременно с това да ни зададе важни въпроси, както и да ни насочи към техните отговори, но без да ги поднася в прав текст.

Въпреки, че много ми се иска да кажа няколко думи и за „Вино от глухарчета” нямам смелостта да пиша за една книга, под привидната лековатост, на която се крият дълбоки философски проблеми и въпроси, затова се насочих към следващото най-добро. „Дървото на вси светии” на пръв поглед е една книга за един незабравим празник на група обикновенни американски момчета от малък американски град, в какъвто е роден и самият автор на 22 август 1922 г. Естествено този първи пласт на творбата е само прикритието на една друга тема – темата за смъртта и за човешкото отношение към нея. Да поднасяш тези размисли през очите на група деца в нощта на празника на вси светии е истинско предизвикателство, но Бредбъри го прави по онзи уникален начин, по който само той умее.

И въпреки, че това е другият Бредбъри, на места в книгата можем да видим сянката на онзи моралист и изследовател и разобличител на обществото, който виждаме в „Марсиански хроники”, който ни нашепва за това, че декорите се сменят, но ние си оставаме същите, но тези отклонения не пречат на читателя да си отговори на въпроса „Кой сте вие , мистър Саван”, защото вече не само момчетата знаят отговора, не само те са постигнали съгласие със себе си по отношение на въпросите зададени между редовете. И точно затова си заслужава човек да прочете нещо от философа Бредбъри, защото дори да не го разбира, както и аз не претендирам да го правя, може да се разбере със себе си.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6981


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 5411 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.