Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Бернар Вербер: "Танатонавтите" (статия) - Бернар Вербер, Европейска литература, Мистика, Научна фантастика, Прогностика, Религия, Френска лите
Бернар Вербер: "Танатонавтите"

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, петък, 15 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Разбрал съм - бедни и богати,
управници и прост народ,
здрави хора и сакати,
с различна вяра и произход,
пропаднали и във възход,
щастливи и със участ зла.
Напразно всички търсят брод
в реката мътна на смъртта.

Съмнявам се да съществува мислещо същество, което да не е задавало въпроси свързани със смъртта. Какво представлява, как точно действа, какво има след това, можем ли да я избегнем... Почти всички религии и духовни учения говорят за живот след смъртта, било то в рая или ада (на съответната религия), или пък отново на тази земя, но в друго тяло, научавайки поредния урок в кръговрата прераждания, отреден на всеки от нас. Заклетите материалисти и атеисти пък твърдо отричат възможността да има нещо след смъртта. За тях нещо, което не може да се долови със сетивата просто не съществува. А може би истината е там някъде, по средата... Е, в своята книга Бернар Вербер се опитва да даде неговата гледна точка.

Полицейско досие

искане на сведения за индивидуални данни


Фамилия: Вербер
Име: Бернар
Коси: прошарени
Очи: кафяви
Ръст: 1.78 м
Особени белези: носи очила
Коментар: един от основателите на движението на танатонавтите
Слабо място: писател

Всички сме слушали за виденията на хора, които са преживели клинична смърт или са излезли от кома. Бели тунели, срещи с близки, които са починали, ослепителна светлина. Това е само част от нещата, които могат да се видят, когато човек има Near-Death Experience (NDE). Но какво става, когато президентът на една държава премине през това? Най-логичното е да насърчи изследванията в тази област. А желаещи учени не липсват. И така започва изследването на континента на мъртвите. Това може да звучи абсурдно, но също толкова абсурдно е звучало на хората преди няколко века, че съществува континент на изток от Индонезия...

-Е да, ама там си е имало истински континент, с полета, дървета, животни, аборигени!
- Лесно е да се каже това през XXI век, но по онова време, представи си само! Да се говори за австралийските земи, е било също толкова странно, колкото сега да търсим континент на смъртта.


Аналогията с Австралия е още по-пълна, защото и тук първооткривателите са затворници, но залогът за тях е неимоверно по-висок. Както при всеки експеримент в началото жертвите са много, но след тях започват да пристигат и първите успехи. След изкуственото постигане на коматозно състояние (което е по-лесната част от задачата), доброволецът трябва да запази връзката си с нашия свят и едновременно с това да разгледа континента на смъртта, колкото се може по-подробно. Постепенно, бавно и плавно започва да се попълва картата на това загадъчно място. Също толкова естествено затворниците са изместени от търсещи хора със свободен дух и успехите не закъсняват.

Разкриването на тайните свързани със смъртта няма начин да не повлияе на хората обитаващи земята. Прекосявайки седем зони (синя - на привличане и радост, черна - на сблъсък с най-болезнените спомени, червена - на среща с най-перверзните пороци, оранжева - на сблъсък с времето, жълта - на абсолютното познание, зелена - на абсолютната красота и бяла) душата на умрелия (или живия танатонавт) се изправя пред съд, където отговаря за постъпките по време на земния си път. От този съд зависи бъдещето му прераждане или съответното излизане от колелото. Ако човек е натрупал лоша карма той я изкупува със следващия си живот. Започва с доста по-тежък старт от хората, живели праведно. Е, при това познание на земята настъпват интересни времена. Хората стават по-добри, но не защото това е техния път, а тласкани от дребнав егоизъм и мисъл за себе си. Самоубийствата стават нещо нормално за хората, които не са доволни от настоящия си живот. А и защо да не се самоубият, след като знаят, че ги чака неизменното прераждане в нов, по-добър и по-различен живот. Цялото човечество някак си губи желания за живот, за развитие, за подем. Оставя се на течението и не живее, а полувегетира.

И за десерт оставям момента, който вярвам вече вълнува всички. Какво ТОЧНО става, когато преминеш от това съществуване в следващото? Какво се случва ако все още имаш уроци за научаване и животи за изживяване? Какво има отвъд съда в седмата зона и отвъд смъртта?

От другата страна на смъртта има...

"Танатонавти" е една книга, която макар и на моменти да ми се струваше леко раздута се чете леко и дава интересни "възможни отговори" на още по-интересни въпроси. Но за да можеш да зададеш правилен въпрос, трябва да знаеш по-голямата част от отговора :)

--
Повече информация от страницата на издателство "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6960


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5562 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.