Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Бернар Вербер в България: Авторът за себе си (статия) - Бернар Вербер, Европейска литература, Научна фантастика, Френска литература
Бернар Вербер в България: Авторът за себе си

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, понеделник, 11 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Първи юни тази година, освен Ден на детето, се оказа и деня, в който се срещнахме с Бернар Вербер. Зала "Мати" се оказа твърде малка, за да събере всички желаещи, дошли да видят известния френски писател, но двамата със Симба предвидливо бяхме заели места около половин час преди началото, така че не бяхме сред правостоящите. Първо - няколко много добри думи за организаторите - Бернар Вербер говори само на френски, но за неразбиращите езика на Балзак имаше някакви sci-fi джаджи, които се връзваха към преводачите, и ето ти симултантен превод в ефир. Повечето присъстващи бях сравнително възрастни хора, немалка част от които явно разбираща френски, а сивостенската двойка се оказа една от най-младите в залата.

Самият Бернар Вербер е симпатичен човек на 40-45 години с много ведро излъчване.

Започна срещата с една шега: по време на тоталитаризма нищо не можеше да кажеш, а по време на демокрацията можеш да кажеш всичко, но никой не ти обръща внимание. След това мина на доста по-сериозни теми. Разви идеята си, че човечеството е на път да изчерпи природните ресурси на планетата и алтернативите пред него са или да стане по-разумно и да спре/намали свърхконсумацията, или да започне да колонизира други светове, но с подобно мислене и те рано или късно ще бъдат изчерпани. Или да изчезне. За природата това надали ще има особено значение, тъй като нейната сила е в многообразието. Целта на Вербер е с помощта на неговите книги да ни накара да се замислим. Да погледнем на света по друг начин и да не спираме своите търсения. Мъдрият търси истината, глупакът вече я е намерил. За книгите си той до голяма степен разчита на лични наблюдения. Докато пише мравките "инсталира" в апартамента си "мравуняк" и често наблюдава малките насекоми, но без да се намесва в живота им. По подобен начин си представя и Бог. Нещо много над нас, което ни наблюдава, но ние не можем да осъзнаем това.

Един от първите философски уроци, за които говори Вербер е точно наблюдението. Ние постоянно наблюдаваме - себе си, околните, заобикалящите ни предмети, също така и бъдещето. Защото, присъствайки тук и сега, ние почти винаги мислим какво ще направим след това, къде ще отидем, с кого... А е толкова лесно да съществуваме в момента, просто трябва да останем самички за няколко минути и да започнем да си задаваме въпроси. Кой съм аз, откъде идвам, къде отивам?... Не, тези са от сложните. Може да се започне с по-леснички. Какво виждам в момента, какво чувам, какво чувствам и т.н... За Вербер наблюдението отключва дверите (на възприятията) към познанието. Към абсолютното познание! Основната цел, с която идваме на този свят е да се усъвършенстваме и да се развиваме. И, ако се замислим, ще видим, че цялото човечество се развива доста по-бързо, отколкото преди години. Това от своя страна има не само положителни, но и отрицателни черти. Най-малкото, в момента човечеството е достигнало техническо ниво, позволяващо му да се самоунищожи.

Прехвърляйки се от тема в тема, писателят започва да говори за новата си книга "Танатонавти". Но, за нея сега няма да пиша, защото ще има отделно посветена статия. Само ще вметна, че книгата засяга тема, която вярвам е интересна на всички - смъртта. Какво става с нас след като умрем? Има ли живот отвъд? А прераждане? Случайни ли са съвпаденията в религиите, когато става дума за смъртта? Като цяло, доста интересна тема.

И малко преди времето да изтече, Вербер говори за това, как преди време се е смятало, че действието поражда "най-материални" следствия, а след него идват думите и идеите (пример - всеки вижда построената къща, но малцина се замислят, че преди да се построи тази къща се е родила в нечия глава и е била записана на хартия като план с пояснения). Но той смята, че идеите са по силни от всичко, след това следват думите, обличащи ги, и накрая действията, които винаги са провокирани от идеите и думите. И ако един материален предмет не може да еволюира, то еволюцията е заложена в идеите. Като кратък пример даде идеята за Бог, която за последните две хилядолетия е придобила доста по-различен вид от благия старец с бялата брада :)

Последваха въпроси от публиката, след което Вербер остана на разположение на хората, искащи автограф. Докато ми подписваше "Върховната тайна", успях да си задам и аз въпросите, които ме вълнуваха относно новата му книга и узнах, че духовните учения, които са го вдъхновявали, докато е писал "Танатонавтите" са не едно и две, но най-сериозно влияние са му оказали тибетския будизъм, египетските вярвания, описани в "Книга на мъртвите", както и различни шаманистични практики.

Като цяло, срещата премина в много приятна и неангажираща обстановка, с един великолепен автор, с много силно излъчване и страхотно чувство за хумор.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=143518#143518


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 4621 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (16) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.