Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Роджър Зелазни и Робърт Шекли: Историите за Аззи (статия) - Американска литература, Робърт Шекли, Роджър Зелазни, Фентъзи
Роджър Зелазни и Робърт Шекли: Историите за Аззи

Автор: Ангел Генчев, вторник, 14 октомври 2003.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Зареден с обилна доза божия кръв, сядам да нахвърлям тази статия, та после да си оставят отгоре мръсните пръстчета и всички други :")

Не е нужно въобще да се споменава дори, че Роджър Зелазни е блестящ и оригинален автор, с уникален стил в средите на фантастиката. В добавка, той има и няколко книги в съавторство и в тази, или по-точно тези, за които ще стане дума по-долу, е намесен и Робърт Шекли. Като събрата си, Шекли е достатъчно известен, за да се избегнат досадни подробности от личния живот :")

Поредицата на Зелазни и Шекли, започваща с "Донеси ми главата на принца" (Bring me the head of Prince Charming, 1991), се състои от общо три книги - и трите издадени на български. Другите две са "Ако с Фауст не успееш" (If at Faust you don't succeed, 1993) и "Просто шеметен фарс" (A farce to be reckoned with, 1995). Този път перата на писателите ни отнасят в страната на приказките и легендите. В трите книги са събрани толкова многобройни легенди от толкова много места, че просто думи не стигат да бъдат описани. Тези книги единствено трябва да бъдат прочетени...

"Донеси ми главата на принца". Наближава състезанието на Хилядолетието, в което ще се реши съдбата на човечеството за следващото такова - дали то ще бъде в ръцете на Доброто или Злото. Някои не се интересуват от това, но повечето хора са изпаднали в суеверен страх в навечерието на знаменателната година. На места е бил забелязан Ангелът на Смъртта да брои бъдещи жертви.

Това не е прецедент. Нито е първото състезание между Доброто и Злото - такива има от цяла безкрайност, нито изглежда да е последното - предполага се да продължат още поне толкова. Всичко изглежда върви по добре смазаните си улеи. И наистина е така. Докато в центъра на събитията, или по-точно заседателната зала на Правителството на Злото, с главата напред не се втурва Аззи Елвул - млад, преливащ от ентусиазъм демон, обречен с цялата си безсмъртна душа на каузата на Злото. Той е носител на най-безценния подарък, по-скъп от огъня на Прометей - една идея. Трудно е да се бориш срещу могъщото Добро, а още повече - срещу натурата и принципите, залегнали в самото Зло (напринер леността) и Аззи ще срещне множество препятствия по пътя към целта си. На помощ ще му се притекат красивата древногръцка вещица Илит (има си и други преимущества, които няма нужда да се подчертават излишно ;р), верният му слуга Фрике и дори ангелът Бабриел - такова си е то Доброто.

"Ако с Фауст не успееш". За Добро или Зло, енергичният Аззи продължава да ври и кипи. По една или друга причина (все са им неведоми пътищата на висшестоящите), архангел Михаил и архидяволът Мефистофел са решили да създадат нова постановка, изпробваща способностите и - най-вече - наклонностите на хората. Този път за главен герой е избран не друг, а великият алхимик Йохан Фауст. Пред него е предоставена възможността за фаталния избор в поредица известни исторически ситуации. Само че.. избранникът всъщност не е фамозния доктор. Отново идва време да се намеси Аззи, а самият Фауст няма никакво намерение да остава по-назад от предречената си роля. Няма как да мине и без сега стриктно вречената в Доброто Илит, Бабриел, Хермес и разпасаната пасмина древногръцки богове, Ахил и Одисей, Марко Поло, хан Кублай.. Великолепна каша ;")

"Просто шеметен фарс". След толкова перипетии, някои може да се откажат и да си дадат век-два почивка. Но не и Аззи. Все още недоволен от втората си позиция по време на аферата Фауст, лисичеглавият демон е готов за нови подвизи. Целта - да се постави неморална драма, възпяваща достигането на желаното без грам вложено усилие. Впрегната е една, но класна конска сила - ренесансовия поет-саркастик Пиетро Аретино. Сцената е самият живот, а публиката - бъдещите поколения. Какво по-мащабно може да се очаква?

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=835


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 7660 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.