Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Into the Storm of a twist in the myth (статия) - Концерти, Метъл
Into the Storm of a twist in the myth

Автор: Асен Цветков, петък, 18 май 2007.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Концерти [31]; Метъл [149]

Jack O’Neill написа:
Ще бъдa приятно изненадан, но съм до такава степен скептик, че няма накъде повече.


Подобно изказване чух преди 8 години. Тогава, малко след концерта на Металика, се срещнах с един съученик от гимназията. Той беше човекът, у когото за първи път видях тениска на Blind Guardian. Заговорихме се за концерти и т.н., и аз му споделих, че много бих се зарадвал да чуя Blind Guardian на живо в София. Той се усмихна тъжно и цитира интервю с Фънки, който заявил, че СМЕ няма да поканят Blind Guardian, защото нямало да съберат достатъчно публика.

СМЕ така и не поканиха Blind Guardian.

Но близо 3000 фена на групата ги видяхме, чухме и пяхме с тях, тук, в София.
Трудно ми е да опиша емоцията, с която отидох на концерта. Всъщност това е първия концерт на една от челната петица на любимите ми групи, на който ходя. И наистина, ама наистина бях ентусиазиран. Всичко в мен подскачаше. В мислите ми нахлуваха части от песни, за да бъдат заменени от други миг по-късно.

Част от мен все още не можеше да повярва.

Най-сетне в седем без петнадесет започнаха да пускат в залата. Един поглед към озвучението ме накара да се откажа от идеята да стоя пред сцената. Исках да чуя тази група и да ги видя. И така добрахме се до прилична позиция на седалките. На едно и също ниво със сцената и точно срещу центъра й.

Подгряващата група направо изби рибата. С пушка. Не знам на кого точно му е хрумнало да пусне прогресив група за подгряване на пауър такава, но идеята определено ме озадачи. Нямам нищо против Velvet project, ама 2 песни с обща дължина повече от половин час ми дойдоха малко множко. Добре, че момчетата знаеха как да общуват с публиката, и скоро всичко си дойде на мястото. И аплаузите на края на изпълнението им не бяха от благодарност, че си тръгват.

Времевото разпределение май не беше домислено съвсем. Музиката пусната след като Velvet Project слязоха от сцената - също. Сещате се за онази музика, която се пуска в клубовете, когато персоналът вече иска да затваря....

Но какво, пък. В един момент звуците от последната битка от Войната на гнева отекнаха в зала Фестивална. Публиката без никакъв проблем ги заглуши. А когато на сцената се появи групата, вече нищо друго нямаше значение.

War of wrath беше последвана както трябва от Into the storm. И в този момент публиката загуби личностността си. Беше едно цяло. От Хора на балрозите при Ангбандското национално радио пеещ "We are following the will of the one, through the dark age and into the storm", през група бардове пеещи песента за "A once and future king", към нолдорите гледащи как "Time stands still at the Iron hill" и викингите очакващи да поемат пътя си към Валхала. Не знам дали на друг концерт съм се усещал чак толкова част от цялото. Публиката просто застана пред едно огледало и премина през него завинаги "Lost in the Twilight hall" и нямаше никакво намерение да се връща.

Дори и след като Blind Guardian приключиха концерта си с "And then there was silence" троянците в залата продължиха да скандират "Guardian! Guardian! Guardian!" (тук едва се удържам да не добавя едно "of the blind"). И така десетина минути, докато пламъците на горящата Троя бавно угасваха в мислите ни.

Тогава те се завърнаха за размазващата финална част. Която започна с Imaginations from the other side.

Това, което последва беше нещо, което до този момент бях чувал само. И бях гледал на записи от концерти. Но нямаше как да бъде подготвен. Всичките пъти, в които с приятели сме пяли заедно The Bards' Song: In the forest, нямаше как да ме подготвят за това нейно изпълнение. Хиляди гласове пеещи като един. Просто нямам думи да опиша усещането. Сякаш бях във всяко едно кътче на залата и пеех от там.

Последнoто изпълнение за концерта беше "Mirror, Mirror". Беше прекрасен завършек на страхотен концерт.

Макар залата да не беше съвсем адекватна за озвучаването, този концерт определено ще е нещо, което ще обитава често мислите ми следващите дни, и няма да е защото гласните ми струни ще трябва да се възстановят.

Set-list:
1. Into the Storm
2. Wellcome to dying
3. Nightfall
4. The script for my requiem
5. Fly
6. Valhalla
7. Time stands still
8. A past and future secret
9. This will never end
1о. Lost in a twilight hall
11. Punishment divine
12. And then there was silence
_______

14. Imaginations from the other side
15. The bard's song: In the forest
16. Mirror, Mirror


Това си е точно преписано копие от оригиналния сетлист. Няма грешки в номерацията.
За посещаемостта бих могъл да кажа, че определено можем повече, но знам, че за концерта много хора не бяха разбрали. Затова, когато дойдат отново, ще сме повече. Много повече :-) Напук на Фънки.

А че ще дойдат е повече от сигурно. Ако не за друго, то поне защото българското знаме с надпис BulGaria с шрифта използван от тях самите за името на групата ще им напомня за нас. То, както и другото знаме на групата с площ 4 и половина квадратни метра, подарено им от Българската гилдия на бардовете са спомен, който трудно се забравя.

Blind Guardian видяха българските си фенове и българските фенове видяха Blind Guardian. Срещата беше невероятна и се надявам, че скоро ще има още такива.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6823


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 5342 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (9) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.