Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Да попътуваме заедно (статия) - Любопитно, Общество
Да попътуваме заедно

Автор: Ива Коевска, събота, 12 май 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Бременността е пътуване, което можеш да предприемеш с абсолютна увереност или с хиляди съмнения. И винаги с тъничкото гласче на страха, което звучи в главата ти и задава безброй въпроси. С възходи и падения и неизменната нужда някой да ти подаде ръка. За да достигнеш края, където започва съвсем друг път.

Понякога е достатъчно просто да не си сама, за да преодолееш трудностите и да продължиш напред. Да има пред кого да изповядаш страховете си, с кого да споделиш, от кого да почерпиш опит и вяра. За съжаление, не винаги майките и бабите ни могат да отговорят адекватно, а лекарите и акушерките не винаги имат време или възможност да откликнат на нуждите ни. Тогава се обръщаме към приятелките, съседките и по-далечните роднини – всяка жена, която “има опит”.

Другата възможност са училищата за бременни, където специалистите винаги имат време да отговорят на въпросите, а жените, тръгнали на своето собствено пътуване, са толкова много и толкова различни, че в разнообразието на преживяванията им да откриеш своето собствено.
И въпреки че всяка бременност е толкова индивидуална, колкото и самата жена, все пак съществуват известни закономерности, въпросите са много подобни, а решенията, които трябва да вземем – едни и същи.

Къде да родя? Кого да избера? Какво да бъде раждането? Как да се грижа за себе си? Как да се грижа за детето си? Какви са рисковете за него и за мен? Как да превъзмогна страховете си? Ще бъда ли добра майка?

Толкова много въпроси, които си задаваме всеки ден от бременността, преди зачеването и след раждането. Повечето отговори са на една ръка разстояние, на няколко минути с автобус, кола или такси. Просто трябва да знаеш за съществуването им.

Организираните училища за бременни имат разнообразни имена, различни инициатори и различни условия за посещения. Съществуват платени курсове с различна продължителност, безвъзмездни сбирки, групи за различни етапи от бременността и още, и още. Единственото, което трябва да направим, е да вземем решение, което ще бъде правилно за нас.

Списание “9 месеца” организира “Училище за бременни” в по-големите градове на страната – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово. Посещенията на сбирките са безплатни (с изключение на символичния куверт от два лева за консумация), тъй като проявите се организират както със съдействието на заведенията, в които се провеждат, така и с помощта на различни марки продукти за майката и детето. Предварителното записване не е задължително, въпреки че е за предпочитане. Но в крайна сметка, отидеш ли там, ще те посрещнат с усмивка и ще те добавят в дългия списък. Програмата на училището е винаги достъпна в броевете на списанието и в Интернет – на адрес www.9m-bg.com.

Срещите в столицата се провеждат два пъти седмично – във вторник и четвъртък от девет и половина сутринта. Любезни домакини са верига пицарии “Мис Каприз”, чиято приятна атмосфера, въпреки ранния час, напълно отхвърля страха от скованата академичност на старите ни училища. Събиранията протичат в две до три части – лекция, представяне на продукти и конкурсът, който се провежда единствено във вторник – “Гордея се с моя корем!”.

Онова, което първо се набива на очи, са лицата. Много и различни – уморени, ведри, потиснати, усмихнати, пухкави, изсечени, женски, мъжки. Толкова много жени, радостно жужене, шум, шум, шум. И няколко мъже, които се оглеждат плахо наоколо. Има и деца, по-малки и по-големи, насядали до бременните си майки. На масите са се обособили групички, в които тук-таме се появява някоя самотна и смутена жена, която идва за първи път. И само след няколко минути вече бъбри припряно с останалите в очакване на началото. “В кой месец си? За първи път ли идваш? Как се казваш?”

На моята маса Клара и Севдалина ме посрещнаха с широки усмивки над големите си кореми, въпреки смущението ми. “Училището” е идеалното място да започнеш още нещо ново в живота си – приятелство, което да продължи поне девет месеца. Оказа се, че за Клара това е втора бременност, в чийто ход посещава сбирките, а за Севдалина – първа. Идват сравнително редовно. За да разсеят скуката в ежедневието си, за да получат информация, да вземат решение, да си отговорят на различни въпроси, да прогонят страховете си. Да се запознаят с нови хора.

Над ризотото и равиолите се разбъбрихме като стари приятелки под знака на “нормалното физиологично раждане” и приемането в болницата. Клара сподели своя опит, докато аз и Севдалина прилежно си записвахме ту нейните думи, ту тези на лектора. Разликите в информацията бяха почти незабележими – няма как личното преживяване да не се различава от обобщенията.

В края на лекцията възникват въпроси, зададени от активните татковци и майки. Въпроси, за които не би се сетил всеки, но чиито отговори са важни при вземането на различни решения, свързани с бременността и раждането. Неформалната обстановка позволява да попиташ всичко, което те интересува, без страх, че няма да разбереш отговора. Независимо от темата, лекторите са внимателни и се стараят да отговорят по най-разбираемия начин – без излишна терминология и академични превземки.

Около единадесет часа започва рекламното представяне на различни продукти и раздаването на подаръци, а след него, стига да е вторник в София, конкурсът. “Гордея се с моя корем!” е изобилстващо от цветове и образи събитие – най-забавната част от сбирките. Използват се професионални безвредни бои за рисуване върху кожа във всякакви цветове и нюанси. Коремите на жените се превръщат в невероятни картини – кръгли платна, върху които се изписва цялото щастие и еуфория от бременността. По детински прости картини, послания, композиции, портрети, натюрморти, живопис – всичко. Пъстрота, която обгръща бъдещия живот и превръща бъдещата майка в произведение на изкуството за няколко часа.

Истинско удоволствие е да си там, да си част от енергията и артистизма на жените. Да гледаш, да участваш, да бъдеш част от всички тях. И черпейки опит, информация и вяра от останалите, да разсееш съмненията си и да не се чувстваш сама в своето пътуване.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6802


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3765 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.