Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Да робуваш на вещите (статия) - Колекционерство, Любопитно, Скъпоценности
Да робуваш на вещите

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 11 май 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Трудно ми е да намеря логично обяснение за страстта на хората да колекционират. Това толкова разпространено, подобно на епидемия хоби рядко се дължи на някаква прагматична причина, а по-скоро е следствие от желанието на човек да съсредоточи време, усилия и финанси в някаква безобидна цел, която да разсейва вниманието му и да му носи успокоение. За сметка на това обаче съм почти сигурен, че не може да се намери някой, който поне за кратко да не е събирал марки, монети или поне картинки от дъвки. С възрастта, ако конкретният индивид е успял да намери своята ниша на запълване на свободното си време, тази страст би могла да прерасне дори в подобие на болест, понякога разоряваща, но винаги омразна на семейството му.

Колекционирането само по себе си се подчинява на някои общи закони и дребни правила, които да го направят максимално успешно. Затова ще се опитам да маркирам няколко аспекта на това хоби, опитвайки се да дам и подходящи примери.

Обект на страстта
Вещите, които могат да се превърнат в обект на хобито ви, варират значително. На практика всяко нещо може да бъде събирано и да му бъде придадена колекционерска стойност. В дъното на класацията като че ли се намират кибритените кутийки, салфетките и захарчетата. По-нагоре, ако навлезем във висшата класа на колекционерите, увеличаваме парите експоненциално, но пък откриваме много любопитни възможности. Редки демота на групи, бутилки от алкохол, марки, монети, предмети на изкуството, черупки на миди и охлюви или пък препарирани насекоми. Особено добре се котират стари часовници, ножове, минерали и разбира се, стари автомобили. За някои от тези подкатегории на колекционирането има дори научни клонове.

Вляво: Conus gloriamaris, екземпляр е продаден за 2000 долара през 1957г.

Предметите на изкуството попадат в малко по-различна категория, особено ако имат историческа и културна стойност. Обикновено те са приоритет на заможните членове на обществото и колкото и да е тъжно, често биват замесени в незаконни действия.

Още по-особена категория са живите колекции и тук далеч не говорим за това да си гледате аквариум с 2-3 златни рибки или пасаж гупи. Добре известни са колекционерите на орхидеи, океански рибки и паяци.

Преди всичко, когато решите сериозно да се заемете с колекционирането на нещо определено, е хубаво добре да прецените възможностите си. Трябва да имате необходимото пространство, но също така и необходимите условия, за да поддържате колекцията си в безопасен за нея вид. Също така трябва да можете да си позволите да я попълвате редовно и портфейлът ви да не олеква сериозно от периодичните инвестиции. В това отношение хобито ви може да се окаже доста скъпо, затова не се надявайте да събирате ролс ройси от преди Първата Световна война, ако живеете в апартамент на осмия етаж в кооперация и получавате триста лева заплата на месец.

Колекция за мен или аз за колекцията
Основната идея на една колекция е да се събират вещи, които нямат никакво практическо приложение, поне в количеството и качеството, които бедната душа трупа около себе си. За сметка на това обаче колекцията може да превърне човека в роб. Постепенно той се затрупва със стотици и хиляди предмети, които запълват жизненото му пространство, изискват ужасно много време за събиране, подреждане, съхранение и почистване, както и за едното съзерцание. Една колекция престава да бъде такава, когато потъне в незнаен скрин и собственикът й не отделя необходимото внимание на своята така капризна любовница.

Вдясно: Penny black, първата пощенска марка от 1840 г. Неизползван екземпляр в момента струва около 3000 долара.

Постепенно човек наистина може да си вземе белята, ако започне да отделя повече време на вещите, отколкото на околните и на собственото си съществуване. Притегателната сила на следващият и следващият експонат трудно се преодолява и спестяванията заминават по предназначение.

По-дребните и не толкова взискателни предмети, които се поддават на събиране в класьори или под някаква подобна форма, спокойно могат да се изваждат веднъж-два пъти на месец, за да се проветрят и да проверите дали не са ги нападнали буби. С препарираните животни е малко по-сложно, но при правилно съхранение не би трябвало да се появяват проблеми.

Ако имате пред себе си обемни предмети, произведения на изкуството или сложни механизми, то е задължително поддържането им в изряден вид и при идеални условия. Те трябва редовно да се почистват, да се съхраняват при определена влажност на въздуха, да се обработват със специални препарати. Колкото са повече, толкова повече време се налага да отделяте, докато ревниво преследвате нахалните прашинки.
Най-много грижи и внимание, разбира се, изискват “живите” експонати и особено животните, защото при тях дори миг невнимание би могъл да се окаже фатален за любимата ви рибка или гълъб. Налага се да ги следите за симптоми на заболяване, дали са добре нахранени, но пък да не затлъстяват много.

А целият така описан процес на времезагуба и себеотрицание е крайно необходим. Представете си какво би се случило, ако заварите някой толкова ценен и обичан от вас екземпляр мухлясал, ръждясал или пък прояден от молци. Лично аз не бих понесъл подобна гледка.

Колекционирането не е занимание самотно
Основен закон на колекционера е да има контакти със сродни души, с които да може да обменя информация. Можете да сте сигурни, че каквото и абсурдно нещо да сте превърнали в обект на хобито си, то има поне още стотина души, които да събират същото нещо. Връзките с тях биха помогнали значително, особено ако сте начинаещ.

Вляво: Bugatti Royale, през 1991 г. е сменило собственика си срещу 8 милиона долара.

Друг аспект на подобни познанства е възможността да разменяте предмети, когато прецените, че това е във ваш интерес. Не винаги става въпрос за нещо, което ви се повтаря. Много често може да се случи размяна на ценен експонат срещу още по-ценен, ако разглеждаме ценността от субективната гледна точка на участниците в сделката. Друг начин да се сдобивате с нови попълнения е участието в търгове, но това разбира се не е евтино удоволствие и определено не е за всеки. И помнете, всеки колекционер знае, че никога няма да може да завърши колекцията си докрай, което всъщност е и движещата сила на тази мания.

Феноменът уникалност
Какво определя всъщност безумните цени, които някои предмети с колекционерска стойност успяват да спечелят за бившите си собственици. Черешката върху тортата може да е само някой единствен и неповторим от вида си, добре запазен, с фабричен дефект и притежаван от известна личност експонат.

Ако разгледаме един по един тези критерии, съвсем естествен закон на пазара е че най-рядкото е и най-ценно. Ако пък е единствено или единствено запазено, тогава цената скача главоломно. Фабричните дефекти, така добре познати на филателистите, автоматично правят ценната вещ уникална и съответно още по-ценна. Някои производители на вина например отдавна са се ориентирали в обстановката и пускат в продажба специални партиди, които са двойно и тройно по-скъпи, а често дори не се знае дали стават за пиене, защото всъщност никой не ги пие.

Колкото е по-запазен един стар предмет, толкова е и по-ценен. Тук не трябва да забравяме, че всяка реставрация и замяна на оригинални части намаляват стойността. И накрая да споменем старите вещи на известните личности. Естествено е кадилакът, в който е умрял Кенеди, или пък ятаганът на Садам Хюсеин да са безценни за колекционерите. В друга категория попадат обаче тези, които прилежно складират вкъщи тениските на Паоло Малдини или кърпичките на Том Джоунс. Този тип хора са със съвсем различна психика и са в основата на успеха на благотворителните търгове.

Затова, понеже рано или късно ще започнете, внимавайте хобито ви да е максимално отдалечено от границата на критичния финансов риск и клокочещият вулкан на търпението на вашата половинка. По-добре да се сърдите, че при пролетното почистване ви е заминала почти безполезната кутия от обувки с кибритените кутийки, отколкото да се озовете на улицата, заобиколени от няколко десетки безценни радиоприемници.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6797


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 6023 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.