Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ленинград (2006) (статия) - Втора световна война, Руско кино, Сериали
Ленинград (2006)

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 10 май 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Може би за първи път гледам филм за Втората световна война и се чувствам по начина, по който се чувствам като чета трилогията на Константин Симонов. След като съм изгледал голяма част от глупостите правени в Холивуд на тази тема, "Ленинград" ми дойде направо като божествено откровение. Не знам доколко е достоверна историята за Василий Краузе и пясъчната коса, не съм се задълбавал в историята за обсадата на Ленинград, но всичко останало е адски достоверно. Особено отношенията човек-човек, човек-партия и т.н. Да, филмът не акцентира върху военните действия и това е напълно разбираемо – все пак трагедията наречена Ленинград е трагедия на измиращото от глад цивилно население.

Изключително ме впечатлиха и героите. След като изчезва английската журналистка капитана от милицията докладва, че с очите си е видял как е умряла, но след като се появява, въпреки че е добър човек, страхът от военен съд го кара да извърши неморална постъпка – да се опита да замете случая под килима. Същото прави почти всеки по веригата, след като се разбира, че Кейт всъщност е дъщеря на белогвардейски командир. Защото времената са такива и както един от героите казва – не, приятелю, войната не отмени тия неща.

Изключително правдоподобно е и поведението на майката, която разпределя дажбите така, че да оцелее детето с по-голям шанс за това, намалявайки тези на неможещият да стои на краката си Юри, който макар да е гениален шахматист е слаб и не може да оцелее с дажбата от 150 грама хляб на ден... една филия.

Има я и мършата, която трупа богатство на гърба на глада, има го и шпионажа в полза на врага, макар и за кратко е представен и героизма на партизаните и обикновените хора в окупираните от немците територии. Защото за немците фронтът е бил тихо и спокойно място, за разлика от окупираните територии, където партизанското движение е прекъсвало доставките всеки ден, всеки час, с изумителна и неразбираема за съвременният човек жертвоготовност.

Освен всичко това има и нещо, което не бихме могли да видим в съветското кино – германците са представени като хора, или поне някои от тях. Репликата на немския летец-връзкар, че е мислел, че "руснаците са зверове" и по-късната, че е отишъл на фронта да се бие с военни, а не с цивилни е нещо, което едновремешната цензура не би допуснала, защото този човек става почти симпатичен с показаната глупост в началото и съчувствие по-натам.

Ако очаквате да видите мащабни битки по добре си потърсете друг филм, все пак има холивудски продукции за тази работа. В "Ленинград" дори малкото война, която виждаме за четирите часа човешка драма е поднесена реалистично, което за мен е един допълнителен бонус.

В заключение мога само да кажа, че "Ленинград" е един филм, който просто трябва да се изгледа на всяка цена, дори само за да разберем защо на 9 май, Денят на победата над фашистка Германия, американски моряци участваха в парада във Владивосток заедно с руски войници и ветерани, защо никоя цивилизована страна по света не отрича гигантският подвиг на съветската армия; трябва да се гледа и от хората, които със зъби и нокти се бореха за демонтирането на паметниците на съветската армия, изсмуквайки от пръстите си какви ли не безумни доводи, защото "Ленинград" ни показва, че зад тази победа седи не толкова един човек, една идеология, колкото една гигантска трагедия на един народ.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6795


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 7901 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.