Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Недялка Михова: "Звездите идват по-близо" (статия) - Българска литература, Българска фантастика, Научна фантастика, Недялка Михова, Приключенски
Недялка Михова: "Звездите идват по-близо"

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 02 май 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Може би професионалното поприще на Недялка Михова донякъде обуславя значително по-голямата философска дълбочина на повестта й „Звездите идват по-близо”. Наистина малко са авторите, като Конрад Филакковски или Айзък Азимов, които успяват да се разграничат от професията си, когато пишат научна фантастика. А и не е необходимо, в крайна сметка, за това я наричаме "научна". Ето защо, за мен е по-важно доколко авторът е успял да интегрира научните си познания, без това да лишава творбата от динамика, без да я прави тромава и тежка за четене от обикновения читател. В крайна сметка, малко от хората са завършили ядрена физика и са специализирали в областта на информатиката, биологията, химията и т.н.

Недялка Михова успява да поднесе няколко философски проблема по един увлекателен начин и да повдигне няколко въпроса, които може и да не сте си задавали, но чиито отговори е важно всеки да намери за себе си. Разбира се, „Звездите идват по-близо” може да се чете и като обикновена приключенска фантастика. Но е добре човек да обърне внимание на заложените в повестта размисли за смисъла на саможертвата, за отговорността на науката, за това какво е морал, за това дали една постъпка в момент на слабост те лишава от правото да постъпваш според вътрешното си убеждение. Точно заради тази уникална сплав ви препоръчвам да я прочетете поне веднъж.

Книгата започва с добре познатия космически полет и неговия екипаж от свръх професионалисти, които откриват загадъчни знаци на чужда планета, знаци, които напомнят рисунката в една пещера. Въпреки че на пръв поглед това е водещото, истинското събитие е моментът, когато командирът на полета моли Норд да облече скафандър без усилена защита и да жертва себе си, за да спаси друг. Оказва се, че нещата не са такива, каквито са, че саможертвата е само изпитание, но от този момент нататък Норд започва да възприема света по един по-различен начин, където се крие и истинската стойност на риска. Да рискуваш с удоволствие не означава нищо. Да бъдеш подложен на истинско изпитание, без положителен изход е гаранция, че можеш да командваш. Или поне такова е веруюто на стария космически вълк.

Със завръщането на Земята авторката ни среща със следващия проблем. Дали откривателят на практическото безсмъртие има право да преценява вредата от своето откритие и да лиши човечеството от него, или само хората имат това право? Въпросът остава без отговор, защото „опитът му да използва откритието за спасението на Мария превръща в престъпление всеки час от тази година, през която го е крил от другите”. И така, Недялка Михова ни оставя да разсъждаваме върху тези два въпроса – "Дали е оправдано скриването на научно откритие, или е престъпление?" и върху по-генералния въпрос – "Кога правото на личността се превръща в престъпление срещу човечеството?"

Авторката не дава решенията на тези етични и философски проблеми наготово. Тя просто ни показва реакциите на хора, поставени в ситуацията да си задават същите тези въпроси. И то го прави по един грабващ вниманието начин.

А отговорите... отговорите остават за всеки един от нас.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6751


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3849 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.