Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дейвид Ангстън: "Златният дявол" (статия) - Дейвид Ангстън, Трилър
Дейвид Ангстън: "Златният дявол"

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 30 април 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Златният дявол" е дебютът на Дейвид Ангстън - сценарист и режисьор от Лос Анжелис. Роден и израсъл в Хийнсдейл, той работи известно време в Чикаго като сценарист, режисьор и продуцент на документални, анимационни филми и т.н. А защо реших да ви представя книга на този нов за литературата автор? Хм... може би, защото си заслужава.

„Златният дявол” може спокойно да се определи с една фраза – страхотен задъхан трилър, включващ безогледна алчност, интриги, красиви жени и морско чудовище. Звучи изтъркано - най-малкото, защото истории за морски чудовища съществуват от дълбока древност. Има ги в повечето митологии - от скандинавската, през гръцката, та чак до Библията. Но онова, което разказва Дейвид Ангстън, определено не е нито изтъркано, нито скучно.

Всичко започва, когато Джак, Рик и Дъф, току що завършили колеж, зажаднели за приключения младежи, решават, че трябва да си поживеят преди да се впуснат в истинския живот. Не само това, но и за тях се сбъдва мечтата на всеки млад мъж – поканени са на круиз с луксозна яхта. За капак на всичко, около богатия банкер, собственик на яхтата, има жени, чийто външен вид може да възбуди и мъртвец. Дотук добре и може би щеше да е още по-добре, ако за Джак и приятелите му нямаше повече изненади.

Привидно ласкавият, светски лъв Лео знае много повече за историята на брата на Джак, отколкото самият той и отколкото би трябвало да знае. Зад поканата да се присъединят към него стоят някои задни мисли, от които могат да ти побелеят косите. А и приятелката на Лео не е просто красив модел в компанията на поредния богаташ - тя е и навигатор, гмуркач и какво ли още не. И остава бразилската перла Ева, която не само е доста добър енциклопедист, но също се занимава и с гмуркане. Иначе казано, компанията е доста интересна.

Оказва се, че Лео далеч не е тръгнал на обикновено пътешествие, а на лов за древно, прокълнато съкровище, пазено от морско чудовище (да, ето тук се намесва морското чудовище) и шаман. За да стане приключението пълно, се появява и безмилостен гангстер, който не би се спрял пред нищо, за да сложи ръка на съкровището.

Всички компоненти на добрия приключенски трилър са налице. А разказаната през погледа на Джак история, включваща от прекрасни пейзажи и сексуално привличане до предателство и дори убийство, е толкова напрегната през всичките 400 страници, че достигайки финала, човек се чувства доволен, че е отделил 10 лева, за да се сдобие с тази чудесна книга – една от най-добрите, които съм чела напоследък.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6733


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3760 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.