Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Катлийн Доуърти: "Пеперуда върху пламъка" (статия) - Катлийн Доуърти, Трилър
Катлийн Доуърти: "Пеперуда върху пламъка"

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 23 април 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Тя е блестящ програмист, блестящ хакер и бивш агент на АНС. Тя е способна от всеки един компютър да пробие секретните сървъри от мрежата на Демон. Тя е последната надежда на агенцията да спаси света от един наистина откачен хакер, който оставя най-мощното, свръхсекретно оръжие на Щатите в ръцете на етична програма, която определя степента на вина и терминира живота на „нечистите”. И агенцията не се притеснява да я принуди да помогне с всички средства – позволени и забранени от закона. Тя е Чарли Силвърсон и работи като програмист в малка фирма за продажба на компютри и софтуер. Носи дънки, пуловер, кара стар бус фолксваген и мрази котката си Снукър.

Надявам се, че това ви е грабнало окото, защото „Пеперуда върху пламъка” на Катлийн Доуърти е книга, която си заслужава да се прочете. Най-малкото защото е сравнително реалистична, особено на фона на американските трилъри за хакери, които сме гледали по кината, на видеокасети, че даже вече и на DVD. И не само за това. За мен, това е един от най-добрите трилъри, които съм чел (а в интерес на истината е и от добре продаваните).

Да си призная, когато става дума за хакери, дали ще е в книга или филм и изобщо, най-малкото защото тематиката е близка до професията ми, съм силно скептичен. Слава богу, Катлийн Доуърти не навлиза в подробности, от които да остане горчив вкус в устата на запознатите. Когато разгърнах книгата и се зачетох в първите редове ми се стори, че това ще е поредният леко тъп, леко фантастичен трилър, който ще съжалявам, че съм си купил и прочел. Но напредвайки страница по страница, книгата ме грабна и не ме остави до сутринта, когато с учудване установих, че освен че съм я прочел, трябва да излизам за работа. Оказа се, че съм сбъркал – не беше нито тъп, нито фантастичен.

Въпреки че за един трилър не е бог знае колко важно героите да имат някаква дълбочина, тези на Доуърти успяха да ме изненадат. Е, поне главните. С няколко ретроспекции ни се изяснява миналото им и така успяваме да разберем странното им, и на моменти леко налудничаво държание. И докато Винсънт е откровен откачалник, то Чарли само си мисли, че е, което е част от задкулисните игрички на един кариерист от тайните служби. Е, накрая естествено всичко се оправя, светът е спасен, лошият е хванат и нашият гений от женски пол разбира истината за своята лудост.

В заключение мога само да кажа, че ако ви се чете добър трилър за хакери, с подправка от мръсни игрички на тайните служби, мистерии и обрати, гарниран с евтините пури на приятелката на Чарли, то определено „Пеперуда върху пламъка” е книгата, която ще ви достави всичко това. Може да не е книгата, която кара читателите си да се замислят за смисъла на живота, но в крайна сметка малко чисто забавление на никой не вреди.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6633


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4869 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.