Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: "Stargate" (статия) - Бен Браудър, Джон де Ланси, Клаудия Блек, Ричард Дийн Андерсън, Сериали, Фантастични сериали
SciFi Series: "Stargate"

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 16 април 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Старгейт" е най-продължителният и, в този ред на мисли, изглежда, най-успешен НФ-сериал от времето на "Стар Трек" насам. Да кажем, че върви по стъпките му ще е доста точно заключение - от средата на 60-те до днес ST има Original Series, Next Generation, Deep Space 9, Voyager, Enterprise и десет пълнометражни филма. На сметката на SG броим пряката връзка с първоизточника (филмът с Кърт Ръсел от 1994) и нататък - десетте сезона на най-накрая завършващият SG-1, три на продължаващият Atlantis; готвят се две пълнометражни ленти и нов сериал с д-р Джаксън в главната роля. Дори, в известен смисъл, разклоняването тук става с доста по-бърз темп - първите серии стартират "едва" преди десетилетие.

Фабулата в първия сериал - "Stargate: SG-1", не се променя коренно от оригиналния филм насам, по-скоро единствено се окрупнява. Оказва се, че старгейтовете свързват не просто два свята, а множество светове; Ра е само един от множеството себеподобни извънземни тирани, срещу които смелата и доста американизирана група военни с малко сурплюс ще да поведе почти свещена война. А общата постановка продължава да гласи, че да сме доста назад в материала, но за сметка на това сме и готини, и яки, и ни сече пипето. Е, отделно "плавно" се появят и още по-развити създания, и още по-еволюирали от развитите, но нищо безкрайно изненадващо.

Това, което го популяризира, е че залага едно на екшъна, който няма нужда от особен коментар, и, второ, на хумора - шаржа на целия жанр и автошаржа в частност. На места е толкова старателно и умишлено загубен, че може да се просълзи човек. И карикатурите на роли са ежедневие, или да го наречем ежеепизодие - пред Ричард Дийн Андерсън (Джак О'Нийл, SG-1), героичният екшън-идол Кърт Ръсел (Джонатан "Джак" О'Нийл, Stargate 1994) може пасти да яде. Археологът Даниъл Джаксън (Майкъл Шенкс) до такава степен се лишава от скрупули, идеали и други подобни учени предрасъдъци, че се остригва късичко и качва десетина кила мускули. И придобива навика да се възнася до висше ниво на съществувание, да слиза обратно сред простолюдието, да се полувъзнася, да полуслиза и тъй нататък, докато престанеш да му хващаш спатиите. За рицарят-воин Тийл'к (Кристъфър Джъдж) и вторият супергений Саманта Картър (Аманда Тапинг) съвсем дума да не става. Изпъкват и още преувеличени шаблони - веднага се сещам за учителя-воин Брей'так (Тони Амендола) или задължителното присъствие в празна роля с-т Уолтър Хариман (над 100 от около 220 епизода, Гари Джоунс).

Тъй или иначе, както и в Стар Трек - за да продължа паралела - така и в Старгейт настъпва момент на "осъзнаване", щом идеята започва откровено да се изчерва. Първият, по-плах опит за опресняване отбелязва старта на осми сезон на SG-1. След отстъпването на Ричард Дийн Андерсън от водещата роля, сериалът клони към не особено желаното си приключване, което в крайна сметка предизвиква привличането на Бен Браудър, а почти веднага след това и на Клаудия Блек от вече завършилия Фарскейп. Доколко това е успешна рокада е съмнително и продължава да предизвиква сериозни неразногласия сред почитателската маса. Значително по-голяма тежест, обаче, има стартирането на втория SG-сериал - Atlantis.

Той започва като по-пародиен и от SG-1, и първият му сезон е с доста спорни качества. С развитието си, обаче, придобива известна "сериозност", доколкото това определение може да бъде прилепено на сериал изобщо и научнофантастичен, в частност. Но явно, в очакване Atlantis да се превърне във флагмана на флота от локвоскачачи, сценаристите най-сетне усещат, че прекалената лековатост не е на добро. А и доста необиграният, да не го нарека "незабележим" състав започна да придобива собствено лице. Докато в първи сезон водачът подп. Шепърд (Джо Фланиган) е по-скоро лошо копие на О'Нийл, а ученият Родни Маккей (Дейвид Хюлет) - бледо и страхливо подобие на Картър, в последващите сезони персонажите претърпяват сериозно развитие и дори съумяват да се отделят до немалка степен от прототипите си. Което при "обновения" SG-1 не се получи - подп. Мичъл (Браудър) си остана бледа сянка на О'Нийл до самия край. И противникът се променя коренно - "призраците" са доста оригинални и ни радват със съвсем различна мотивация и стратегия, а последвалите ги "нови" репликатори са по-скоро добре направен кавър на стара песен, повече "подобни" на старите и подправени с щипка уникалност, отколкото привнесен стар калъп. Обратно, в SG-1 се смени само фасона - "заместниците" на гоаулд, още по-богоподобните Орай, всъщност не промениха нищо.

За новият сериал не се знае почти нищо, изключая участието на д-р Джаксън и д-р Лам (Лекса Доиг), така че за него не можем да кажем повече от "Старгейт нема да умре". Както и да отбележим окончателното оформяне на нова мегасапунка на хоризонта, която достойно да конкурира (защото не може да измести) Стар Трек. Игралните филми, от своя страна, се очаква да са с актьорския състав от късния SG-1. Тези двата факта могат да потвърдят още една особеност на Старгейт, също така характерна за Стар Трек - и в тези серии повечето главни актьори или изграждат, или завършват кариерата си. Ричард Дийн Андерсън, например, има "МакГайвър" и "Старгейт". Кристъфър Джъдж - кажи-речи само SG. Бен Браудър излиза от Фарскейп в SG-1, заедно с Клаудия Блек, и едва ли и двамата ще останат дълго без роля. Цялата кариера, че и личен живот на Майкъл Шенкс са върху тази основа, а никой не очаква преминалата от "Андромеда" негова съпруга Лекса Доиг да се задържи "кратко". Най-много да ни сюрпризират с някое ново допълнително лице.

Но по-голямата надежда е да ни изненадат с постоянство в "новата линия" на разчупеност и идейност, както в предстоящите сезони на Atlantis, така и в бъдещия сериал. Ако това се случи, Старгейт би могъл да получи дори възможността да "задмине" митичния Стар Трек, от дълги години затънал в безидейност и плаващ по инерция навръх четиридесетата си годишнина.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=139290#139290


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 7997 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (86) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.