Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Digital Subscriber Line (DSL) (статия) - Мрежи, Компютри, Комуникации, Открития
Digital Subscriber Line (DSL)

Поредици: Мрежи

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 09 април 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Област: Мрежи [6];
Виж още: Компютри [28]; Комуникации [13]; Открития [7]

Подозирам, че доста хора си мислят за ADSL като за „онази скапана услуга на БТК” и не са се замисляли върху въпроса какво всъщност представлява DSL. Затова, нека излезем за малко от рамките на Българската действителност, с нейните висящо, стърчащо и структурно окабелени с cat5 LAN кабели квартали, чиито мрежи претендират да са я LAN, я MAN, я „оптичен интернет”, и да се пренесем за момент из западната действителност. Там ще видим, че най-големият конкурент на полето на широколентовия достъп до интернет на кабелните телевизии е услугата предоставяна от местните телефонни компании, наричана цифрова абонаментна линия (Digital Subscriber Line).

Защо телефонните компании предпочитат DSL пред останалите решения на проблема с нарастващите изисквания за скорост? Защото DSL технологията позволява на телекомите да използват вече съществуващата си аналогова мрежа за предоставяне на бърза и качествена услуга. Естествено не всеки тип DSL е подходящ за обикновените медни проводници, но, в повечето случаи, с изключение на най-бързите и екстравагантни решения, използването на наличната от десетилетия инсталация е възможно директно, или поне с минимум инвестиции тя може да се приведе в използваем за DSL вид.

Едно от основните преимущества на DSL технологията пред използваната от кабелните телевизии е, че кабелните модеми споделят обща честотна лента, което на практика означава, че когато повече потребители използват мрежата, то качеството на услугата пада. Не че е речено, че ще го усетите даже при дългогодишно използване на кабелен интернет, но все пак при DSL платеният капацитет си е лично ваш и не го споделяте с никого.

Въпреки, че съществуват редица предимства пред реализираните в България LAN мрежи, няма да сравнявам двете технологии, дори само от гледна точка на това, че разликата при цената в лева на килобайт между DSL услугите предоставяни на територията на страната ни и LAN интернетът е доста голяма и достатъчна, за да направи всяко сравнение лишено от смисъл.

DSL технологията накратко

Мога ли да използвам DSL интернет и да говоря по телефона? Можете. Естествено възниква въпроса как става тъй, че по една жица може да се доставят две услуги. Както при кабелния интернет отговорът се крие в различните честоти, използвани за преноса на данни и преноса на глас. За преноса на глас обикновено се използват честоти от 30Hz до 4KHz, което означава, че достатъчно голяма част от честотния диапазон остава свободна. Най-често срещаният вид DSL – ADSL (асиметрична цифрова абонаментна линия) използва два метода за разпределяне на честотите – фазово-амплитуден без носеща честота, или по-модерният дискретно монотонален метод. Самите потоци от данни се „обработват” при централния DSL суич, където изходящите данни се прехвърлят от т.нар. „DSL access multiplexer” към интернет, а входящите - към DSL модема на потребителя, за който са предназначени.

При първият метод за разпределяне на честотите линията се разделя на три честотни ленти – гласовите разговори използват честотната лента 30Hz – 4 KHz, а големите честоти се поделят между изходящият и входящият поток данни. При вторият метод телефонната линия се дели на канали с честотна лента от 4KHz и ако при някой от каналите има проблеми със сигнала, системата автоматично разпределя друг, „чист” канал, което подобрява цялостното качеството на услугата.

Плюсове и минуси

Максималната дължина на проводниците от централата до потребителя е около 5 километра, но в повечето случаи се използва ограничение от около 4 километра, тъй като за близките до максималните стойности дистанции скоростта пада и на практика се губи основното предимство на DSL технологията. Въпреки това, дори да се намирате на малко разстояние от централата, е възможно линията ви да не може да се използва за доставяне на DSL услуга. Вероятни причини са използването на удължителни бобини, мостови съединители и т.н. Първите филтрират високите честоти, докато вторите е възможно да създават вериги, които на практика „удължават” линията ви и тя надхвърля максималната дистанция. В повечето случаи тези проблеми се решават от телефонната компания преди да започне доставянето на DSL, но това пригаждане на съществуващата мрежа изисква инвестиции, което рефлектира върху крайната цена на услугата.

След успешната инсталация на DSL модема и сплитера повечето проблеми, които можете да очаквате с услугата, са свързани с техническия персонал, който отговаря за поддръжката или недостатъчен капацитет на доставчика, което може да доведе до по-ниски от очакваните скорости в пикови часове. Kато цяло може да се каже, че ако търсите непрекъсваемост и сигурност на връзката ви с интернет на сравнително ниска цена, DSL технологията е един добър избор.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6491


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 5780 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.