Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Херберт Франке: "Нулева зона" (статия) - Библиотека "Галактика", Научна фантастика, Херберт Франке
Херберт Франке: "Нулева зона"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 31 март 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Кой е Херберт Франке? Сигурно за доста от вас името е доста непознато, тъй че ще се постарая да разбуля малко мистерията. Херберт Франке е немец, доктор по физика, лектор в областта на компютърната графика и кибернетиката, но едновременно с това – човек с хуманитарни интереси и, благодарение на богатото си въображение и техническа фантазия, доста успешен писател-фантаст, популяризатор на науката и редактор.

Сетих се за него благодарение на един отскочил от томче, гордо носещо названието “Хари Потър и не знам си какво си” поглед, който толкова рязко се стрелна нейде надалеч и нагоре, че попадна на тъничко социздание от 1984-та година (на цена 1,50) носещо доста по-невзрачното, направо неутрално название “Нулева зона”. И тъй като първата ми мисъл беше “това не беше ли една много объркана и доста скучна книга?”, реших да проверя дали аджеба наистина е така, или с напредването на възрастта между двете ми уши се е появило нещо, което да спомогне да я разбера. Очевидно да, тъй като на втори прочит книгата ми допадна и като стил, и като идеи.

Стила няма да коментирам, поради простата причина, че нито съм компетентен, нито ентусиазиран да го направя, затова ще се гмурна направо в дълбините на идеите. На пръв поглед книгата разказва приключението на един военен на едно странно място, където среща едни странни хора и едни още по-странни неща. Но дали е така? Както в повечето представители на добрата литература, зад тази фабула седи нещо доста по-значимо.

Свободният свят. “Свободният свят” в книгата е точно толкова свободен, колкото Германската Демократична Република беше демократична, или пък САЩ са световният творец на мир и пример за човешки права и свободи. Всъщност същият този “Свободен свят”, в който властват пропагандата, манипулацията и формирането на обществено мнение на база психологически и технически методи, показва мнението на автора както за недостатъците на свободните и демократични общества, така и за различните диктатури. Изобщо – две в едно.

Зоната. Зоната обаче ми влезе под кожата и ме накара да потръпна. Авторът с неповторим размах рисува едно утопично свръхтехнологично общество, където можем да видим всичко – от мислещи маймуни и учени, през красиви момичета до изкуствен интелект; едно общество, в което информацията е издигната в култ и в което тази, придобита по технологичен път напълно замества получената чрез лично наблюдение; където потребността от социални контакти, от общуване по чисто човешки е убита от комуникационните технологии. Да ви напомня за поредното хлапе, чието гадже е просто маргаритка, изобразена на новичкото TFT?

Бидейки жители на страна, в която началните стадии на зараждането на информационното общество са вече в близкото минало, в която демократичните ценности са се установили трайно, е добре да отгърнем тази книга. Не защото мисля, че авторът й е пророк, видял бъдещето, а защото предупреждава за опасността тези явления да се изродят и ни представя картината на един свят, в който това се е случило. Така че нека се потопим в този свят и да видим дали би ни харесало да живеем в него. И ако ли не – да внимаваме пътят, по който вървим, да не кривне в посока реализацията му.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6440


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5502 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.