Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Протестът на пиратите (поглед отвътре) (статия) - Актуални събития, Гражданско общество, Интернет, Протести
Протестът на пиратите (поглед отвътре)

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 25 март 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Вчера се проведе митинг-протест в защита на правото на свободен достъп и споделяне на информация. Организатори на протеста бяха хората от екипа на един от най-големите български торент тракери – zamunda.net. Поводът – превишаване правата на ГДБОП и ССлС, които си позволиха да заплашват с изземване на техника един български интернет доставчик, ако сирийски гражданин не спре сайт, хостван в Холандия. Целият този правен абсурд се развива на фона на инициативите от рода на „i2010” на ЕК и отказа на ЕП да криминализира нарушенията на авторските права.

Какво означава второто? Когато едно деяние не е криминално, тогава правоносителите могат да си търсят правата чрез гражданско дело, а не чрез сигнали и акции на ГДБОП и ССлС. Може би тук е момента да напомним какви са прецедентите в рамките на ЕС, който е толкова често цитиран от инспектор Явор Колев. Швеция, страна членка на ЕС доста по-дълго от България, е хармонизирала законодателството си с европейското на база действащите директиви в областта на авторското право в съюза, или поне според доклад на ЕК е така. В същата тази държава се подвизава най-големият свободен тракер, в който стотици хиляди потребители от цял свят споделят информация. След натиск от страна на САЩ, шведските власти нахлуха в офиса на въпросния сайт и иззеха техниката им. Това не само че не спря thepiratebay.org, а даже напротив – с последвалото дело срещу държавата дейността му разцъфна и създателите на сайта могат да си „организират партита в защита на правата за споделяне на информация”.

Историята на българското братче на този случай вече е описана от нас тук: http://www.sivosten.com/content.php?review.451 , така че да се върнем към конкретната проява. Въпреки лошото време и отдалеченото място, предоставено от общината, в парка се събраха над хиляда души, предимно млади хора, които казаха „не на полицейския произвол”, „не на мафиотските действия от страна на държавата срещу собственото й население”. Към 17:30 броят на хората достигна своя пик, като на поляната пред постоянната сцена имаше може би около 2000 души, чийто ентусиазъм да защитят гражданските си права беше попарен от липсата на ток. Дали случайно или не, когато организаторите са пристигнали, са заварили скъсан кабел, въпреки че още в четвъртък е подписан договор с електроснабдяване за доставка на електричество за целите на протеста. Когато захранването беше възстановено, за жалост времето определено от столична община за протеста беше изтекло.

„Въпреки всичките тези неудачи бях приятно изненадан, че толкова хора показаха, че младото поколение, което живее в истински свободното информационно общество има гражданско самосъзнание” – каза един от протестиращите. Останахме приятно изненадани и от отзвука в медиите, които при втората подобна акция на ГДБОП най-сетне реагираха адекватно.

„Преди няколко дни полицията нареди на всички големи доставчици на интернет да спрат достъпа на клиентите си до сайт, чрез който се извършва незаконна дейност. Ако става без санкцията на съда, това практически е налагане на цензура” – пише по темата „Капитал” и продължава: „Ето така, за да се пребори с интернет пиратството, държавата използва най-тежката си артилерия. Шумната полицейска операция включваше целия набор от репресивни мерки – изземване на техника, арести и филтриране на интернет сайтове. За да спре нелегалното разпространяване на филми и музика в интернет, държавата практически погази фундаментални граждански права. Добре, няма спор, че с торент сайтовете се разменя основно пиратско съдържание, но дали това е цената, която всички ние трябва да платим?”.

„Политика” пък определи акцията на ГДБОП и ССлС като „поръчкова война с торентите”, което до голяма степен намирисва на истина, имайки предвид, че в цял свят за нарушение на авторски права се завежда гражданско дело, а не се харчат парите на данъкоплатците за защита на корпоративни интереси.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=138356#138356


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4597 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (60) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.