Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: St. Patrick's Day или един уикенд в Широка Лъка (статия) - България, Пътепис, Туризъм
St. Patrick's Day или един уикенд в Широка Лъка

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, четвъртък, 22 март 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Не всички пътища водят до Рим. Сещам се поне за два, които тръгвайки от София стигат до Широка Лъка. Единият минава през Пловдив и Асеновград (портата към Родопите), а после – по красивия планински път, виещ се сред зеленина (особено пролет и лято) и живописни селца. Минава се през Пампорово, а оттам до Широка Лъка са около десетина километра спускане. Този път избрахме на отиване, като единственото място, където усещанията са по-скоро тъжни, а планината е задушена от бетон в радиус няколко километра от Пампорово. Строи се зверски, в буквалния смисъл на думата. Сякаш дори и природата се е отвърнала от това място, защото нямаше никакъв сняг, а все още бяхме в астрономическата зима. Но Широка Лъка отми неприятните усещания.

Селото се оказа не толкова малко, колкото предполагах, запазило в себе си истински родопски дух (неслучайно е обявено за архитектурен резерват). Построено е от двете страни на реката, а веднага след къщите стръмно се издига планината, обрасла със стогодишни ели. Странно се преплитат родопските къщите от стар тип с тези, строени очевидно по време на комунизма, но все пак старите къщи доминират. Центърът не е голям, но някои неща правят впечатление – къщата, в която е живял капитан Петко войвода, една каменна статуя на гайдар (показваща любовта на местните към музиката), чешмите, характерни за родопските села и туристическия инфоцентър, където можеш да се насочиш към местата за пренощуване, да си купиш сувенир или просто да си подпечаташ книжката “100 туристически обекта”. В селото има доста къщи за гости и семейни хотелчета с цени 12-20+ лева за нощувка, така че проблеми с подслона няма (освен ако не се окажете там по време на някой по-сериозен събор), а за предпочитащите спането на открито недалеч от Широка Лъка има удобни поляни за палатки. Храната също е добре уредена в лицето на няколко ресторантчета, където цените са прилични, а хапването също не е лошо (макар и да не е типично родопска кухня, а стандартно меню, което го има във всяко столично кръчме). Като цяло Широка Лъка е едно прекрасно място за почивка, независимо дали човек отива за ден, за два или за седмица, а освен разходки по туристическите маршрути, могат да се разгледат и някои интересни обекти в самото село. В единия край се намира етнографския музей (който за съжаление беше затворен по време на нашата разходка), близо до него е църквата (легендата гласи, че част от иконите са рисувани от Захарий и Димитър Зограф), построена само за 38 дена със задружните усилия на широколъчани, а в двора й се намира и килийното училище. В другия край на селото (и от другия край на реката) е известното музикално училище за народни песни и инструменти.

Оказа се, че уикенда, който бяхме избрали за нашата почивка в китното село съвпадаше с деня на свети Патрик. На пръв поглед нямаше нищо, което да свързва Широка Лъка с ирландския светец, но се оказа, че по този повод има празничен концерт със специален гост посланика на република Ирландия. Освен него беше пристигнал ирландски музикален квартет (цигулка, флейта, акордеон и пиано), който много добре се върза с българската народна музика. Залата на училището не е много голяма, но има едно топло излъчване, може би заради дървената ламперия. След като почти всички столове бяха заети, концертът започна много силно с националния ни химн, представен от училищния хор и музикалния ансамбъл от гайди, кавали, гъдулки и тамбури. Хората се вдигнаха на крака и аплодираха дълго възпитаниците на музикалното училище, а след това прекрасно изпълнение, ирландски рил се редуваше с българска ръченица, а “танц от хамбара” беше последван от “100 каба гайди”. Две момиченца излязоха да пеят и, ей Богу, ако не бяха в пъти по-добри от “звездите” от Music Idol, а черешката на сладоледа беше, когато четиримата ирландци се включиха в импровизирания джем сешън и заедно с учениците изсвириха нещо типично българско в 7/8. Не усетих кога са минали двата часа, определени за концертните изяви, но излязохме от училищната зала някак щастливи и радостни от видяното. След духовната храна беше ред на нещо по-материално, така че посетихме едно от ресторантчетата и след това се прибрахме в хотелчето, където бяхме настанени за почивка след дългия, изпълнен със събития ден.

На връщане решихме да опитаме другия път. До Девин беше познатото вихрено спускане, започващо от Пампорово, а оттам нататък следва истинската красота. От Девин до Кричим са малко повече от 60 километра живописен път с много остри завои, толерантни шофьори, правещи си взаимно път, лампи със слънчеви батерии (зареждащи се денем и светещи след залез, само дето пътувахме по светло и не успяхме да разберем дали наистина работят) и най-важното – язовири. Въча и Кричим са двата язовира, които се падат вляво на пътя (в посока Кричим), спускайки се долу в ниското. Може би това са най-дългите язовири в България (само Въча е над 30 километра, а Кричим започва от стената на Въча), а усещането да пътуваш и да гледаш как вятърът гони зайчета по водната повърхност е неописуемо. Пътят е наистина много красив и, макар и сравнително тесен и малко по-разбит от другия, аз си го харесах повече. От Кричим се излиза малко объркано на магистралата (има цяла плетеница от пътища), а оттам за няма и час сме обратно в София.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6399


Допадна ли ви този материал? (0) (1) 4509 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.