Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Under the Jolly Roger! (статия) - Гражданско общество, Интернет, Протести
Under the Jolly Roger!

Автор: Асен Цветков, събота, 17 март 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След като Замунда.нет се опита да избяга от Главна Дирекция за Борба с Обикновения Потребител, от ГДБОП отговориха, че видиш ли Сирия им е в задния двор и ще правят каквото си искат със собственост на сирийски граждани. Няма лошо, особено ако тази собственост нарушава закона. Само дето не потропаха на вратата на въпросния гражданин, а на бившия собственик. То бива бива лаг, ама чак пък толкоз.

Вчера арестуваха шефа на Аренабг.ком. При серия акции са били иззети голямо количество техника и носители от четиринадесет различни помещения в столицата.

И другата седмица щяло да има подобни изпълнения. И всички интернет доставчици щели да бъдат предупредени да си махнат пиратското съдържание на сървърите. Е, поне са предупредени и като се трупнат на вратата на съответния доставчик няма да получат най-голямата колекция от музика в България, както веднъж вече им се случи.

Аренабг била подпомагала разпространението на детска порнография. Абе паметта ли ме лъже или подобно обвинение вече беше повдигано веднъж към една друга компания? Започват да свършват възможните такива, или е нарочно? Защото този път вече съвсем прилича на опит да бъдат събрани в едни лица Организираната престъпност и обикновения потребител. Не за друго, ми за да е ясно какво точно е ОП в съкращението.

И всичко това в името на защитата на авторските права. Свещеното авторско право. "Пиратството ограбва!" Прекрасна кампания, чиито плакати всички сме виждали. Я да видим колко точно от нас са ограбили интелектуална собственост на Христо Гърбов или Йоана Буковска. Но пък и те надали са пострадали чак толкова. Защото няма как да изпиратстваш театрална постановка. Освен ако не вземеш на абордаж театъра. А с количеството публика в храмовете на Мелпомена напоследък, това ще е истинско щастие, а не бедствие за актьорите. Не.. проблемът е в доста по-големи риби. Които не се борят за трохи, а за едно доста по-тлъсто право. Правото да се изкара още един милион. Ако трябва да цитирам Queensryche и песента им Revolution Calling - But now the holy dollar rules everybody's lives / Gotta make a million doesn't matter who dies.

Смърт. Колко начина да причините нечия смърт се сещате. Аз лично много. Особено ако за целта бъде предложена и съответната сума. Питате какво общо има това с аренабг.ком ли? Ами лесно е. ГДБОП. Същата тази дирекция, която трябва да се занимава с Организираната Престъпност, а не с обикновения потребител. Аз лично винаги съм свързвал наркоканалите, поръчковите убийства и проституцията с първото, а не с второто. Е да, ама вместо да разбиват наркоканали, си играем на "Познай къде е тракера". Защото е по-лесно и далеч няма такъв шанс да настъпиш не-когото-трябва по мазола. Само дето така настъпват по мазола някой друг.

Мен. И тези като мен. Тези като вас. Вече чувам гласовете: "Ние какво можем да направим? Те винаги правят каквото си искат и се крият зад маската на закона!" Може и така да е, но ако не се опитваме, няма как да успеем. И винаги те ще печелят. И винаги закона ще ги пази. Дори и когато нарушават други закони.

Ако все пак бъде осъдена държавата, че нейни служители са нарушили закона, кой плаща? Държавата. А тя откъде има пари? От нашите данъци. От моите изкарани с безсънни нощи, пълни с взиране в монитора, пари. Аз и вие сме държавата. Без нас тя е едно име. Или казано с други думи: когато държавен служител наруши закона, плащам аз. Което си е чиста кражба. Директна и много по-груба от каквато и да може да причини един потребител на торент мрежа.
Защо аз трябва да спазвам едни закони, когато моите конституционни права са нарушени? И как да знам въпросните закони, като не искам да чета от монитор, а на сайтовете, където са качени има знак за "Всички права запазени" и няма как да си ги запазя на харда или принтирам, защото ще наруша авторските права? А всъщност дали въпросните сайтове имат авторски права над законите? Не вярвате? Сайтът на Шапката на ГДБОП - вижте синята лента най-отдолу. И ми кажете как, след като знам какво се случва с нарушителите на авторски права, непринадлежащи на МВР, да се възползвам от услужливо предложените линкове Запази или Отпечатай на сайта с права, запазени от МВР?

Но да се върнем на темата. Българските тракери си отидоха. Един след друг. Едни сами си потопиха корабите. Други бяха отведени до Екзекуционния док. Дали обаче гибелта на капитаните ще спре екипажите? Надали. По-вероятно да се преместят на други кораби с други капитани, във води, в които не плават крайбрежните флоти на ГДБОП.

Както ще направя аз.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6372


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5415 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (60) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.