Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: За миньорите, шофьорите и бозата (статия) - Актуални събития, Гражданско общество, Протести
За миньорите, шофьорите и бозата

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 15 март 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За миньорите, шофьорите и бозата
Или колко дебел кол подпира вентила на народното недоволство


Много хубаво не е на хубаво. Много лошо обаче хич пък не на хубаво. А напоследък вестниците се пълнят с увеличаващи тиража, но крайно трагични новини. Хаосът в здравеопазването е пълен и, колкото и странно да звучи, имайки предвид, че отдавна думата здравеопазване се изпразни от съдържание, нещата отиват още по-надолу. Изглежда като една реформа стигне дъното, някоя реформа на реформата започва да копае надолу, че да има накъде да пропадаме. Ако сестрите и санитарите бяха шофьори на таксита, проблемите им отдавна да са решени или поне да има показана воля да бъдат решени. Но не са. Къде са тук миньорите и бозата ще попитате? Ами пак там – два трагични инцидента с миньори и никакъв протест. Според анализатори това се дължи на срастването на профсъюзите с бизнеса, което автоматично води до интерес на профпредседателите да няма реакция, а единственото положително нещо, което можем да кажем за протеста на столичните таксиметрови шофьори е, че беше крайно ефективен. Е, не беше връх на гражданствеността, на красотата или на удачността, като време, като място, като композиция, но в крайна сметка естетиката стои на заден план, когато се търси резултат – така е във футбола, така е и в живота.

Но да се върнем на миньорите – фактът, че профсъюзите не защитават работниците изобщо не ме впечатли, въпреки че на пръв поглед изглежда абсурден. И то не заради липсата ми на вяра в ценностите на демократичния модел със силно гражданско общество – тя отдавна се изпари. Изпари се не защото мисля, че световната конспирация на глобалния бизнес е протегнал дълги ръце и е стиснал България за гушата, даже не защото си мисля, че сме държава на абсурдите, а защото знам, че сме такава. Кое ме убеди в това? Един факт – профсъюзният деец Иван Нейков в качеството си на министър на труда и социалната политика прокара пенсионната реформа, която лиши българския трудещ се от доста права и облаги. А целта на профсъюзите е точно обратната. След като сме станали свидетели на това шокиращо събитие, няма какво да се чудим, че при съществуващи само на хартия мерки за безопасност, орязани социални придобивки и т.н. миньорските профсъюзи практикуват спорта, известен като джобен тенис – прехвърляне на топките от единия в другия крачол. Ех, ако миньорите бяха таксиметрови шофьори... Но не са. Затова децата на жертвите ще получат някакви пари, вестниците си продадоха тиражите и минахме на веселите новини – че Негово Величество ексминистър-председателя на Република България цар Симеон Втори Борисов Сакскобургготски се сдоби с единадесети внук. Е, до него има и други неща, като заместник-министър, който се направил на Икар и реейки се в облаците забравил, че със 100 лева пенсия трудно се плаща 120 лева сметка за парно. Ще използвам перифраза на неговата метафора, че “сиренето е безплатно само в капана за мишки” – господин заместник-министър, да не станете като гаргата дето захапала сиренето от капана за мишки и като се разграчила го изпуснала. Може би няма да стане де – и на това сме били свидетели и ще го преживеем. Но само ако социално слабите бяха таксиметрови шофьори... За жалост не са.

Да не забравяме бозата. Това е сладка (понякога резлива) напитка, гъстичка, много слабо алкохолна, доста интересна на чужденците и очевидно силно избухлива. Пишейки тези редове в мен напира един въпрос – ако в нормална държава като... Хърватска, например, някой беше решил да подпре предпазния вентил на котел под налягане с кол, защото много свистял, това дали щеше да е просто поредния абсурд или щеше да има не само дисциплинарни, а и наказателни мерки? Ами това си е чист опит (при това успешен) за убийство. На фона на тази престъпна небрежност обяснението, че разбирате ли, в цял свят основният процент от производствени аварии е причинен от оборудване, работещо под налягане в затворено помещение е смешен. Защото по цял свят това става когато предпазните системи откажат, а не когато са саботирани така, че със сигурност да откажат. Може да е от глупост, но това намирисва на тероризъм. Ако бях американец, щях да заподозра Ал Кайда. За жалост не съм.

Добре де – трагедии, трагедии, трагедии. Производствени аварии от небрежност, от глупост – случва се. Но да си припомним преди няколко години какво се случи в Кремиковци – загиналите от обгазяване служители на металургичния гигант бяха пратени там със заповед на началника си, без да бъдат взети предохранителните мерки, които се изискват и полагат в подобна ситуация. Или... да не продължавам. Започва да намирисва на гнило. Ако бяха един и два случая – разбирам, но стават доста. Специално в Кремиковци електроремонтната бригада към ТЕЦ-а отдавна работи с персонал много под проектния минимум за комбината. Оборудването е на над 40 години, изолирбанд се полага, ако си намериш отнякъде, крушки – тоже, еле па нещо по-скъпо. Това го казвам с чистата съвест, че съм го чул от първа ръка. И донякъде дава отговор на някои въпроси, нали? И задава нови, като например къде е държавата, къде са органите, които следят за безопасността на труда? Не знам, или по-точно знам, но не искам да отговоря – нека поне тези, които все още имат някакви илюзии се топлят с тях, в случай че седят без топла вода и парно, защото режийните им превишават доходите, а както знаем сиренето е безплатно само в капаните за мишки.

И в заключение е време да отговоря на въпроса в подзаглавието – колко дебел кол подпира вентила на народното недоволство. Очевидно доста, съдейки по реакциите на същия този народ на безкрайния низ от малки трагедии, но – както вече изяснихме – когато саботираш предпазни механизми и налягането в затворения обем започне да нараства, следва взрив. Е, в случая може да е полезен, но както се убедихме от последният подобен, по-скоро ще е вреден. Затова е време едни хора да започнат да карат други хора да си свършат работата – ако ли пък не, остава отсега да започнем да складираме камъни на площада пред парламента. Че последния път буйните глави ги изразходваха.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6365


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3915 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.