Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Вино от лед (статия) - Кулинария, Любопитно
Вино от лед

Автор: Владимир Атанасов - Delvig, четвъртък, 01 март 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни, Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Корените на “леденото вино” идват от средновековна Германия. Там през осемнадесети век за първи път се приготвя този необикновен, сладък, силен сорт с топъл златист цвят. По късно традицията е пренесена в страни като Канада заради прекрасните природни условия.

Начинът, по който виното се приготвя е уникален и дори малко мистичен. Гроздето, използвано за този тип вино се оставя необрано на лозите, понякога в продължение на месеци. С настъпването на зимния сезон температурите спадат и в зърната на гроздето се образуват ледени кристали, които на практика го обезводняват и оставят единствено концентрираните захари и киселини.

Тогава наближава и момента за беритба. През този период винарите зависят изцяло от капризите на природата. Ако застудяването се забави, гроздето ще се развали и реколтата ще бъде изцяло загубена. Ако зимата е прекалено студена, ще бъде невъзможно да се пресира достатъчно сок. (През 1990 г. една от най добрите канадски изби счупва винарската си преса опитвайки се да произведе вино при -20 градуса!)

Когато гроздето достигне оптималното си състояние, тоест зърната се превърнат на твърди топчета от лед и силно концентриран захарен сок, започва беритбата. Гроздовете се берат внимателно и винаги на ръка. Времето за бране зависи изцяло от времето. Честа практика е то да започва късно през нощта, по време на пълнолуние, когато температурите са точно каквито трябва да бъдат – между -8 и -15 градуса. Продукцията е изключително ограничена – понякога от цялата лоза се получава само една единствена бутилка вино.

Полученото вино има ярък, кехлибарен цвят и висока захарност. Алкохолното съдържание (особено важен момент) е близко до това на обикновените вина (между 6% и 13%). Ароматът (или “носът”) включва праскова, круша, сушена кайсия, мед, цитрусови плодове, смокиня, карамел, зелена ябълка.

Истинското “ледено вино” трябва да следва стандартите на VQA (Vintners Quality Alliance), които забраняват изкуственото замразяване на гроздето или алтернативни промени на оригиналната рецепта.
В момента най-известните (и най-скъпи) вина от този тип идват от Германия и Канада. Цените варират между 60 и 100 евро, а през 2006 г. бе продадена най-скъпата бутилка до момента, продукция на канадската винарна Royal DeMaria, за сумата от 30 000 канадски долара (около 20 000 евро).

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6283


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 5378 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (22) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.