Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Не дуо, а куатро! Беше ми много приятно! (статия) - Компютри, Хардуер
Не дуо, а куатро! Беше ми много приятно!

Поредици: Хардуер

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 18 февруари 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Първият опит на Intel да поставят четири ядра в един чип се представи страхотно от гледна точка на сурова производителност и показа, че няма аналог сред досегашните продукти както на Intel, така и на конкуренцията от AMD, но също така с незначителното подобрение при повечето наличен на пазара софтуер извади на преден план нуждата от повече многонишкови приложения. Това е мнението на анализаторите, имали възможност да се докоснат до Core 2 Extreme QX6700.

Чип с две, четири или повече ядра означава, че на практика имате няколко процесора, работещи на една и съща тактова честота в обща опаковка. Как помага това за по-бързото обработване на видео, например? Представете си програмата като конвейр от данни, които трябва да бъдат обработени. Тъй като операциите са най-общо казано еднотипни, ако разделим конвейра на четири потока и го подаваме на четири обработващи машини, процесът по обработка ще приключи четири пъти по-бързо. Това “разделяне” на процеса се постига чрез многонишковия стил на програмиране, което е и ключът към пълното използване на производителността на новия чип на Intel. Това е и причината QX6700 да се представя по-добре при работа с няколко едновременно работещи програми, отколкото с една единствена.

Направеният тест с игра на Quake и обработване на видео идеално демонстрира с какво е по-добър новият процесор. При тези условия той направо издухва всякаква конкуренция. Очаква се с увеличаване на популярността на новия чип по-голямо количество софтуер да бъде проектирано да се възползва максимално от производителността на QX6700 и другите чипове с четири ядра, които ще излязат на пазара.

Новият QX6700 засега определено не се цели в масовия потребител, който прави ъпгрейд на компютъра си само и единствено когато това стане необходимо. Високата му цена в момента го изстрелва във “висока орбита” и го прави продаваем само сред потребителите, които са превърнали ъпгрейда във фикс-идея за повече производителност. Първите PC-та с QX6700 се продават от Gateway и Dell, които официално подкрепиха новия продукт на полупроводниковия гигант.

Този стремеж на Intel, запазеното място на този тип процесори в сърцата на хората, занимаващи се с обработка на видео, както и традиционно топлите връзки на Intel с производителите на компютърни игри са достатъчна гаранция, че софтуерната индустрия няма да пропусне шанса да извади на бял свят пълните възможности на QX6700.

Интересно е да се отбележи, че с цел да намалят топлината, отделяна от новия чип, Intel са намалили тактовата честота на 2.66 GHz, което автоматично се отразява на производителността при работещо едно единствено приложение, като тя е дори под тази на dual-core процесора X6800, вследствие на което новият чип се представя по-зле даже от E6700 при тази ситуация.

AMD планират да пуснат quad-core чип от фамилията Opteron през 2007. Според източници от компанията новият път, поет от производителите на микропроцесори е посоката, в която ще се движи индустрията в близкото бъдеще. Очевидно най-сетне е намерено крайното решение на “проблема” с излишните транзистори. Броят им се удвояваше на всеки две години, което в един момент доведе до там, че производителите на чипове не знаеха какво да правят с толкова много, без да си създадат главоболия с топлината. Добавянето на кеш реши “проблема” до един момент, но очевидно новата стратегия е за добавяне на нови и нови ядра. Така че очакваме през 2009-та броят им да се удвои и да достигне осем.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6230


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3970 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.