Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: ОС накратко (статия) - Компютри, Операционни системи, Открития, Софтуер
ОС накратко

Поредици: Софтуер

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 12 февруари 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Излизането на Windows Vista на пазара провокира доста коментари. Зачитайки ги се сблъсках с един доста шокиращ факт – повечето хора очевидно не знаят какво е това чудо на техниката, което наричаме операционна система. Как стигнах до този извод? Ами сравнително лесно, имайки предвид, че повечето коментари бяха насочени към новия графичен интерфейс. Оказва се, че за народа плуващите в море от цветове полупрозрачни, полуелфически прозорци, гарнирани обилно с глезотийки е еволюция, даже революция в нишата на операционните системи. Да, ама не, както обича да казва един познат. Не това е революционното на Vista, както ще разберете, след като разберете какво всъщност е операционната система.

Да започнем от по-далече. Според друг мой познат дефиницията на компютър е "ти си пишеш и то излиза". Същият този познат разделя компютърните системи на цветни и монохромни (зелени). Предполагам, че след като четете тези редове вече сте осъзнали, че компютърът е много повече от клавиатура, вързана към кутия с вентилатор, който да ви вее като се сгорещите, поставка за кафе и телевизор. Наистина, основата на персоналния компютър е точно тази кутия, която съдържа хардуера – дъно, процесор, RAM, дискови устройства, видео и аудио адаптери и някакви там разширителни карти, които осигуряват допълнителна функционалност. Да, обаче всичките тези далавери работят с машинни инструкции, които в най-общи линии се свеждат до "премести съдържанието на клетка 17000 от паметта в регистъра AX, извади 100 от регистъра и, ако резултатът е по-голям от 16950, премини към инструкцията, намираща се в клетка 13000 от паметта".

Значи има нещо гнило в Дания. Нито аз, нито вие в ежедневната си работа с PC-то не използвате такива команди, нали? Това е така, защото човекът, като едно истинско мързеливо създание, си е улеснил живота, създавайки операционната система. Тя може да се разглежда като сбор програмни пластове, всеки от които осигурява връзка с по-ниското ниво на абстракция, като най-ниското ниво е точно описаното по-горе. Значи можем да дефинираме операционната система като набор програми, които реализират интерфейс между потребителя и хардуера.

Най-ниското ниво на абстракция след хардуера е ядрото на операционната система. В него са реализирани системните примитиви, които се използват от следващия слой за комуникация с предишния. Следващият пласт програми, които надграждат абстракцията са обслужващите, административните програми, средите за програмиране и shell-а. После следва командният език, чрез който по човешки можете да си "поговорите" с компютъра си, и можем да добавим и графичния интерфейс, който разширява абстракцията от вербална към аудиовизуална връзка между вас и любимото PC. Но въпреки всичките тези слоеве, които улесняват достъпа ни до ресурсите, операционната система е до голяма степен това, което е ядрото. Функциите, които трябва да изпълнява една операционна система не включват задължението да радва окото, а се заключават в реализиране на системните примитиви и управление на ресурсите, което от своя страна включва най-общо управление на процесите (програмите в хода на тяхното изпълнение), управление на паметта (ай ся, да не се гъчкаме в една клетка трима, че ще ни стане тясно), управление на входа и изхода (ти си пишеш и то излиза) и реализация на файловата система.

Да се върнем на Vista. При нея има новости в управлението на паметта, но в други важни области като файловата система промяна няма – колкото и да е революционна, NTFS чукна две петилетки миналата година, което за бесните темпове на развитие във високотехнологичния сектор е цяла вечност, пък и от Microsoft отдавна говорят за нова файлова система, която да издуха конкуренцията.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6200


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4427 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.