Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гениално или "авангардно"... (статия) - Любопитно, Общество
Гениално или "авангардно"...

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 08 февруари 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Дали дадено произведение е гениално в своята авангардност, или е поредната издънка на вълната от творческо безсилие? Това е проблем, който важи в пълна сила за всички форми на изкуството. Срещал съм десетки хора по форуми, сред познатите ми, по медиите, които се прехласват пред дадено произведение, натуралистично, да не кажа погнусяващо или просто някаква "мацаница", намираща се много далеч отвъд каноните на жанра и често, поради сгрешената представа за елитарност, го издигат в култ. Било новаторско, показвало непознати аспекти на живота ни, изпълвало с нови чувства...

Не отричам правото на всяко едно човешко същество да има собствен вкус, който да е различен от този на всеки друг. Но си задавам въпроси, разпитвам хората и се сблъсквам ежедневно с криворазбран снобизъм и бунтарство.

Дали артистът е гениален, или просто се опитва чрез стряскащи образи и неприкрит комплекс за малоценност да привлече вниманието на публиката за някой лев повече? Обикновено успява, разбира се. Замислете се само. Театрите се напълниха с полуголи актьори, които симулират секс (дали не го и правят наистина?). Трудно ми е да нарека един елементарен акт на съвокупление изкуство, а още по-трудно бих го оценил в рамките на една постановка на живо. И размишлявам дали това е изявена форма на ексхибиционизъм, или просто начин да се прикрие липсата на талант и нежеланието за тежка работа по самоусъвършенстване. А дали причината за пълните зали е качеството на актьорската игра и на режисьора, или животинският инстинкт на публиката за хляб и зрелища? На този въпрос, уви, досега не съм получил задоволителен отговор от поклонниците на това изкуство.

Подобни примери изобилстват в киното. Стремежът на творците да се издигнат пълни кинолентата с насилие и “еротика”, а за чисто актьорската игра, за сюжета и уменията на оператора не се влага почти нищо. Вземете "Cannibal Holocaust" на Руджеро Деодато. В един филм, изобилстващ на отвратителни гледки, много хора твърдят, че намират частица гениалност. Много от тях обаче не могат да обяснят по никакъв начин къде точно се намира тя. Дори се съмнявам, че режисьорът по този начин експресира вижданията си. Но когато безсилието да въведеш зрителя в драмата на героите достигне до резонанс с посредствеността на екипа, единственото средство остава преекспониран натурализъм. Границата между тънко внушение и водопад от перверзия се размива и изпълва картината с недостойни, по мое мнение, изблици на творческо безумие.

Примерите са безкрайни. Художник, който използва задните си части вместо четка и продуктите на храносмилателния си тракт вместо бои. Музикант, който в невъзможността да изкара няколко смислени ноти от китарата си, я използва като уред за вдигане на шум. Моден дизайнер, който зашива три парчета вълнен плат и сламена рогозка и нарича резултата “бална рокля”. Фотограф, който се вмъква в градската морга и показва снимките като олицетворение на авангардното изкуство. Поет, на когото куца римата и пише нестройни стихове за акащо куче. А след това виждаме тълпата от добре облечени "ценители" да се налива с шампанско и да обсъжда изложбата със заучени фрази от безпредметни хвалебствия.

Замислете се обаче колко от тези напъни за пробив пред световната аудитория са оцелeли повече от година-две. В полето с плява винаги се намират по няколко хилави фиданки, често незабелязани и недооценени, които са обречени да израснат като стълбове на изкуството и да останат на мода векове наред, определяни като класики. Може би това е естественото състояние на нещата. Но нека личният ни критерий да се влияе възможно най-слабо от рекламните брошури и изкуствено наложените еталони.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6182


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4808 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.