Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Капан за потребителя (статия) - Гражданско общество
Капан за потребителя

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 11 януари 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни, Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

(или “Какво пише на примамливите опаковки на хранителните продукти”, едно твърде дълго заглавие за такава кратка статия)

По обективни причини, коренящи се в нежеланието ми да компрометирам директно български производители, си позволявам да оставя статията без снимков материал. Надявам се това да не бъде възприето от читателите като липса на доказателства към изказаните твърдения, но ако е така, то ще бъда максимално отзивчив да предоставя необходимата информация на лично съобщение.

Дойде демокрацията, има-няма 17 години оттогава, и българският гражданин взе да избира по-внимателно какво пазарува. Като начало взехме, че се образовахме. Ако преди българинът разбираше от футбол, коли и жени, то сега почна да разбира от футбол, коли, жени, политика и всичко останало. Получи възможността да не пазарува само по два хляба от фурната Х, след като се е редил на опашка от сто души. И бананите вече не идват два пъти годишно по непотвърдени слухове, а станаха по-масови от изконната българско-библейска ябълка. Потребителят започна с критичен поглед да се взира в дребните етикетчета, попивайки съвестно информацията, че въпросната консерва съдържа консерванти и оцветители Е70, Е79 и др. (Ъ, това бяха международните пътища, но както и да е.) И избира ли, избира, взима си от долните редове, проверява на око дали наистина тежи 250 грама. Понякога дори се сеща да провери срока на годност, но това е само в редки случаи, пък и гадовете го отпечатват на най-забутаното място като релефно-невидим.
От една страна, конкуренцията и навлизането на много чужди инвеститори разшири като балон с горещ въздух възможностите за избор. Но дали това не се оказва само горещ въздух? Често качествените продукти са на недостъпни цени, да не говорим, че понякога и некачествените не са по джоба на повечето българи. Забравил съм вече времената, когато киселото мляко беше само едно и се купуваше с много студуване. Не че винаги беше хубаво, просто нямаше друго и нямаше смисъл да се размишлява над контрола на качеството. Сега времената са други, сега заставам пред щанд с двайсетина различни кисели млека и почвам да гледам масленост, срок на годност, да вдигам кофичката на нивото на очите срещу светлина, с тайната надежда да видя издайническо климбучкане, накрая се прекръствам партидата на фирма Y да е добра този път и го слагам в кошничката.
В тези условия на див капитализъм, клонящ към анархия, предприемачите естествено се насочиха към единствения възможен вариант техният продукт да се открои на фона на стотиците сходни, да не кажа еднакви. Защото българинът може да срича, но той чете етикетите и попива информацията върху тях. А какво седи зад нея в крайна сметка?

Българинът е домошар
Като че ли най-новият трик е да се наблегне на традиционното, домашното и изначално българско. Съответно се навъдиха какви ли не домашни, традиционни, с истински плодове/зеленчуци хранителни продукти. Естествено, че най-доброто е това, което баба и дядо са направили на село. Нали към градовете след всеки голям празник още отпреди десетилетия се стичат москвичи, жигулита и мерцедеси втора ръка, натоварени до отказ с туршии, зарзавати, яйца и какво ли не друго продоволствие. И българинът, бидейки сантиментален, се нахвърля на домашното. Само дето в супермаркета не можеш да си купиш нищо домашно, че понякога и традиционното е рядкост. Не знам нещо дефинициите ли се бъркат, що ли, ама заводската продукция не би трябвало да носи подобни заблуждаващи етикети. Наблегнете на технологията, на спазването на санитарните изисквания, на качествения контрол на изходния и на крайния продукт, но не пипайте честта на селската продукция, моля ви. Защото там се лее пот и кръв само и само внучето да хапне два свястни домата и тази година.

Не щем да ядем химии
След като ни наплашиха с гумените плодове на европейския съюз и анаболното телешко на САЩ, някой се усети, че трябва да наблегне на естествения произход на своята продукция. И се почнаха едни натурални, природни и естествени храни. Това си е направо задължително, ако искаш да си продадеш консервата. Стигна се до безумието органична храна, все едно всичко друго, което ядем, са камъни и пясък.
Задължителна е разбира се и липсата на консерванти. Те са канцерогени, нали знаете? Ние искаме храна без консерванти, без оцветители, без стабилизатори, само от природни продукти. Нищо че месната консерва може да те убие, ако случайно технологията за затваряне е на 50 години. По принцип никой не иска да яде онези странни три цифрички. Но как да си обясним приятно „природния” жълт цвят на маргарина? Или как така млякото без консерванти седи отворено на стайна температура две седмици и не дава вид нещо в него да се е променило? Какво няма в него, консерванти или мляко? Да добавим все пак и не съдържа ГМО, този същински бич за съвременното общество. Продаваш пуканки от американска царевица (където безконтролно над 50% от царевицата е трансгенна), но си убеден, че в твоите пуканки няма такава. Хвала на такъв контрол, ще кажа аз. А за това какво са ГМО и доколко са бич няма да говоря, за да не се повтарям.

Храната е здраве
Храната трябва да е диетична, защото модерният българин е строен и не иска да трупа друго, освен бирено коремче. Добре, но диетична в какъв аспект? Диетата е хранителен режим, тя не е малко калории. А и калориите не се слагат с пинсета, те са характеристика, която задължително се пише на етикета. Защо да не оставим потребителя сам да прецени дали калориите са малко и дали всъщност трябва да „консумира” малко калории?
Освен това храната е и лекарство. Тя оправя нередовния стомах, благодарение на мистични щамове бактерии. Знаете ли всъщност колко пари се хвърлят по лаборатории, за да се докаже някакъв благотворен ефект на вторични метаболити на съответната бактерия? Храната трябва да съдържа и антиоксиданти, и витамини. Това е добре разбира се, и до голяма степен отговаря на истината. Само че, за разлика от консервантите, тук вече се появяват сложни, напудрени наименования като аскорбинова киселина, която е жизнено необходимо съединение, почти отсъстващо в натуралния сок на конкурентите. Антиоксидантите от своя страна са нашето спасение и нов продукт с много висок терапевтичен потенциал. Появяват се и храни, които съдържат „ценния и рядък в природата” въглерод.
А знаете ли, че някои храни са същинска панацея? Например попаднах на газирана напитка Z, която беше естествено натурална, здраве от природата, без консерванти и оцветители и се препоръчваше да се пие като естествена профилактика срещу сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, мигрена, отпадналост и рак (?!?).

Хубаво е наистина етикетите на продуктите, между които избираме, да съдържат максимално количество информация, а още по-хубаво е да знаем какво значи тя. Но дали в крайна сметка не е по-важно да сме сигурни в качествения контрол на производството, и тази наша увереност да се подсилва от стабилните вкусови показатели на отделните партиди? Анализът на хранителни продукти е сериозна наука, докато рекламните надписи са по силите на всеки, особено ако не го интересува доколко са безумни като съдържание. Когато Европейският съюз казва НЕ на нашите продукти, това сигурно си има и друго основание, освен политическо. Повишете качеството на производство, повишете и контрола на внос, защото ние искаме да ядем хубава храна и да се говори с добри думи за произведената в България. А рано или късно хората ще спрат да се лъжат от лъскавите опаковки и помпозните надписи.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6040


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3396 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (23) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.