Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Хвърли се в огъня, съедини се с пламъка... или просто излез на пътя (статия) - Обзор, Общество
Хвърли се в огъня, съедини се с пламъка... или просто излез на пътя

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 07 декември 2006.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Какво е автомобилът? Естественият отговор на този въпрос е "превозно средство". Да, но това е при правилна употреба. Без да залитаме в крайни размисли какво е автомобилът, можем да кажем, че попаднал в ръцете на неправоспособен или неадекватен водач, автомобилът е оръжие - и то мощно оръжие. Защото с револвер не можем да избием десетки хора за броени секунди - с автомобил можем. Можем, и се е случвало. Стига ни да си припомним стотиците почернени заглавия от вестниците и ще осъзнаем тази жестока истина.

Има един много хубав разказ на Фредерик Браун, наречен "Оръжието", който завършва с мисълта "Само един луд би дал зареден пистолет на един идиот". Винаги когато мисля за пияни шофьори се сещам за този разказ, защото човек след определено количество алкохол се превръща в добиче и ние - хората около него - сме луди, когато му позволяваме да се качи в колата в това състояние, КАТ и съда са луди, защото не го наказват заради това, а законодателите са луди, защото шофирането в нетрезво състояние си е чист опит за убийство, предумишлено и хладнокръвно, а наказанията на този фон звучат смешно.

Накратко

Виж още: Обзор [22]; Общество [65]

Не се наемам да давам съвети какво трябва да се направи или каква трябва да е политиката на държавните органи по въпроса, но знам какво трябва да направи всеки един от нас, който има шофьорска книжка. Аз имам такава от пет години и шофирам сравнително активно, и за тези пет години само веднъж съм сядал зад волана след употреба на алкохол, и то в количество една бира, и много пъти след употреба на каквото и да е количество алкохол съм се качвал на такси и съм си взимал колата на следващия ден. Затова имам правото да дам себе си за пример. Да, и на мен ми е минавала мисълта да се кача на колата и да се прибера "внимателно" вкъщи, но винаги съм се сещал за съсед и приятел загинали в автомобилна катастрофа, след като водачът на другия автомобил участвал в ПТП-то е бил с над 0.5 промила алкохол в кръвта, и ако това не ме спре, се сещам за баща ми, който след като взех книжка не ми даваше да карам без опитен шофьор до мен да ми дава съвет и да укротява ентусиазма ми да се правя на столичния Михаел Шумахер. Сещам се как сме се прибирали с такси, когато бях малък, защото баща ми е пил или как баща ми звъня на познати, за да се върнем от Панчарево, защото приятелят му, който ни закара, беше пил. И смятам, че цялото това възпитание ми е повлияло достатъчно, за да осъзнавам, че дори да не ме спипат, не е редно.

Надеждата ми е, че поне един шофьор, прочел това, ще се сети за тази статия следващия път когато запива с колата, ще се сети и за стотиците други подобни статии, и ще размисли. Надявам се също, че поне още един ще приеме проблема като проблем, а не като просто неудобство, ще разубеди човека, с който си пият аперитива, и ще го натовари на такси, вместо да го пусне да се качи на колата, защото "ще кара внимателно". Надявам се поне още един да говори на сина си така, както ми е говорил баща ми и да му даде такъв пример, така че след време като си зададем въпроса "какво е автомобилът" да можем спокойно да отговорим "удобен транспорт", а не да се сещаме за разкази с крещящи имена като "Оръжието".

Може би е време да кажем и защо е толкова опасно да караме пили. При ниво на алкохола 0,2-0,5 промила се изкривява преценката за дистанция и скорост както на собствения автомобил, така и на приближаващите се автомобили, което води до увеличаване на риска при опасни маневри като изпреварване или внезапно спиране на движещия се отпред автомобил. При алкохолно съдържание 0,5-0,8 промила се засяга зрението и времето за реакция при промяна на пътната обстановка, което води до неадекватни реакции или дори отсъствие на такива при смяна на сигнала на светофара, включване на мигач или натискане на спирачка от движещ се отпред автомобил. Допълнителната загуба на преценка за скорост и дистанция води до по-високи скорости и грешна преценка на дистанцията до завой, което води до навлизане с по-висока скорост в него, което от своя страна може да доведе до излитане от пътя и, не дай си боже, ако е в града - до жертви от движещите се по тротоара пешеходци. Над 0,8 в собствените си очи човек се превръща в поне толкова способен водач, колкото пилот от формула 1, но реакциите и зрението му са толкова засегнати, че забелязва със закъснение пешеходци, мотоциклетисти и автомобили, и в много от случаите не може да ги избегне. Губи се и способността да се шофира по права линия. Какво може да се случи се сещате сами.

Ще завърша с цитат. "През 2005 г. по пътищата и улиците на страната са регистрирани 85 722 пътнотранспортни произшествия, в които са участвали като водачи, пътници и пешеходци над 179 000 души. В резултат на пътнотранспортните произшествия са загинали 957 души и са били ранени 10 112 граждани, от които 3 265 тежко".

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=5904






Допадна ли ви този материал? (6) (0) 5351 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (77) 



AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.