Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Продълженията - маркетинг или творческо безсилие? (статия) - Кино обзор, Холивуд
Продълженията - маркетинг или творческо безсилие?

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 27 ноември 2006.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Със сигурност сте забелязали, че доста филми имат продължения - същата основна идея, същите герои, същото име, придружено от някаква цифричка или дума, която да подскаже на зрителя, че все пак става дума за нов филм. Също така сигурно сте забелязали, че обикновено колкото повече нараства цифричката до името, толкова по-скучен става филмът. Естествено има изключения, но какво е едно правило, ако няма изключения? И въпреки всичко продължения на филмите са се правели навремето, правят се сега, и ме гложди някакво нездраво съмнение, че ще се правят и в бъдеще.

Защо? Човек си задава този въпрос може би всеки път когато излезе от киносалона, изгледал поредния номер на филма Х. Естествените отговори са или творческо безсилие, или маркетингов подход.

Понеже човек по природа е лековерен и поне малко идеалистичен, обикновено отхвърля втората хипотеза и се замисля върху първата. Започва да изброява имена и забелязва, че хората създали поредното продължение доста често правят нов, интересен филм след известно време. Значи идеи не им липсват, пък и в крайна сметка винаги може да се черпи от добре забравеното старо, а не да се мъчим да вадим вода от пресъхнал кладенец. Нима хората на изкуството не осъзнават това? Подозирам, че го осъзнават и точно тук идва ред на втората хипотеза - маркетинговият подход.

Отдавна е известно, че с подходяща реклама може да бъде продаден хладилник на станция Восток или палто от визон на някой остров в Карибско море. Но защо трябва да наливаме пари в реклама, което си е към разходната част на бюджета, като можем да заложим на марката? Големи компании купуват закъсали фирми, които очевидно няма да донесат финансова изгода в краткосрочен план, но ако притежават известна и наложена на пазара марка, те са ценен капитал, защото марката продава, продава с малко реклама, продава дори това, което не се купува, защото е известна.

Тук някъде сигурно се питате - "къде е връзката с филмите?" Отговорът е следният - след като сме създали един добър филм, защо да не използваме името му, за да продадем още един? Ако добавим и две-три имена на актьори, и най-голямата боза става продаваема... в големи размери. Пък и зрителят винаги помни добрия филм, филмът който е харесал, и сравнително бързо забравя, че втората част от филмовата сага е била скучна, глупава и безидейна. Това дава възможност след няколко години да извадим името от сандъка, да го поизчеткаме, да го сложим на плакатите и да продадем и трети филм, защото хората си спомнят първия и се надяват, че може би най-сетне е дошъл часът на истинското продължение, Продължението с голямо главно "П". Ама нейсе, 6-те лева отновно са отлетяли в неизвестна посока, а вие качвате приятелката си в таксито щастлив, че поне сте прекарали вечерта заедно.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=5851


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3905 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.