Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Как да си направим филмово чудовище (статия) - Кино обзор, Холивуд
Как да си направим филмово чудовище

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, сряда, 11 октомври 2006.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В историята на киното доста успешно се е утвърдил един жанр, който се числи към sci-fi/horror филмите, но аз лично предпочитам да го класифицирам като monster movie. Макар да съществува от най-първите творчески пориви на режисьори и сценаристи, навлизането на компютърната анимация даде допълнителен тласък и направи жанра масов. Дали анимираните чудовища са по-успешни от сложните макети и кукли, това в голяма степен зависи от специалиста по ефекти. Но пък слабата актьорска игра и малоумният сюжет са напълно задължителни. На какво се дължи тогава популярността на тези филми? Най-вероятният отговор е: “на желанието да се отдаваме на подсъзнателния си страх и след това да можем да пищим на воля, като заварим паяк в мазето”. А можем ли да снимаме подобен филм в домашни условия? Да кажем, че с малко повече умения и добра цифрова камера достигането на средното ниво не е сериозен проблем.

Нека започнем с мястото на главното действие. Изборът е на практика неограничен и като че ли голяма част от сценаристите нарочно търсят новаторски ландшафт. Гора или джунгла, море, блато или езеро, пещера или малко селце изобилстват в родината. Разбира се не можем да докараме амазонската джунгла или екзотичен остров, но пък подходящи местности има почти навсякъде. Ако не ви се излиза от родния град, то и мегаполисите не са рядко срещан епицентър на сблъсъка човек–звяр. Моят личен фаворит е блатото от Frankenfish, което обаче може да бъде бито по всички параграфи от горещите извори край Рупите, съчетани с кадри от някое изоставено родопско селце, крайречна гора (сещам се за една подходяща до Самуиловата крепост) и някоя от многобройните пещери.

Стигаме до главните герои. Задължително и необходимо условие е главната героиня да е готина мадама, която цял филм се разхожда по потниче. Независимо дали е учен (Octopus), жертва на случайност (Pirahna 2: The Spawning), строга бизнесдама (The Rats) или екстремна спортистка (The Descent), тя винаги е секси. Ако филмът не е високобюджетен, няма шанс да видим някоя по-гореща сцена с Дженифър Лопес (Anaconda) или Кристи Суонсън (Red Water). Обикновено се радваме на щедро демонстрирани прелести, предимно от второстепенни героини. Тук с чиста съвест бих посочил Ейнджъл Борис (Boa vs Python) като абсолютна фаворитка за некадърна актьорска игра и разпалваща фантазиите физика, но тя там играеше по-второстепенна роля. При липсата на подобен избор обаче някоя колежка по бански би свършила чудесна работа, макар че би било трудно да я придумаме към нещо по-така.

Основна функция на въпросната дама е не само да оцелее, но и да завърти романтична любов с главния герой. А той от своя страна е аутсайдер, небръснат и с предизвикателен поглед. И с повече мускули, отколкото акъл, но пък подплатен с невероятна принципност и недоверие към политиците и учените. Най-често героинята, но понякога и героят, крият някаква дълбока тайна, която поставя на изпитание пламналата любов. Разбира се тази роля е запазена за вас - в нея може да се опитате да наподобите недостижимия Сам Нийл (Jurassic Park). Положителните герои се допълват от поредица закуски за все още непоявилото се чудовище, които рядко оцеляват до края на филма. Изключение е единствено новият тип положителен герой, който внася хумор, но винаги изяжда най-много бой. Ако оставим настрана снобите с английски акцент, за тази роля в най-голяма степен са абонирани рапъри от калибъра на LL Cool J (Deep Blue Sea), Ice Cube (Anaconda) и Coolio (Pterodactyl). Първият посочен е абсолютният ми фаворит. Мисля, че колегата ганаец върши чудесна работа за вашия филм.

Стигнахме до отрицателните герои. Не, чудовището не е отрицателен герой, то е чудовище. А в един филм се бистрят предимно човешки взаимоотношения и се налага да има и лоши. Разбира се те влизат в конфронтация с добрите, почти им попречват да убият чудовището, но в крайна сметка минават в графа “закуска”. Лошите обикновено са въоръжени до зъби терористи (Octopus), партизански отряди (Blood Surf), вманиачени ловци (Anaconda, Frankenfish) или алчни собственици на курорти (Jaws, Shark Attack 3). В българската действителност тази роля успешно може да се изпълнява от корумпирани чиновници или пък мутри с G-клас. Обърнете внимание на двамата “лоши” в Cemetary Gate обаче. Няма по-мила картинка от един хулиган и един полуидиот, които се скитат из гробищния парк на баща си и вършат зулуми.

Криво-ляво вързахме актьорския състав и стигнахме до най-важното. Кое ли? Не, не са парите за филма. Стигнахме до чудовището. Избора е стряскащо огромен, затова ще се постарая да нахвърлям някаква класификация.

1. Праисторическо чудовище. Вариантите са няколко:
- винаги си е живяло някъде и го преоткриват (Shark Attack 3: Megalodon);
- някакъв катаклизъм или човешка намеса го съживяват (Pterodactyl);
- съвременната наука е позволила да бъде съживено (Jurassic Park, Carnosaur).

2. Силно преувеличено като способности съществуващо животно. Типични примери са Anaconda, Jaws, Blood Surf, Lake Placid и още доста.

3. Винаги го е имало, но сега се открива за науката. Да кажем в The Descent имаше едни сладурести хуманоиди в новооткрита пещера. Също мисля, че Chupacabra и повечето филми за върколаци са на този принцип.

4. Мутанти. Тук отново имаме две категории:
- човешката немарливост е довела до разлив на мутагени и гадинката е наддала сериозно на тегло – Octopus, Eight Legged Freaks;
- лошите учени правят генетични експерименти и те излизат от контрола им – Cemetary Gates, Deep Blue Sea;

5. То идва от друга планета. Не са ми особено любими, но все пак се намират и не лоши попадения. Ако не броим класиките Alien и Predator в момента се сещам единствено за Arachnid.

Мои лични фаворити до момента са рибката от Frankenfish и летящите пирани от Pirahna 2: The Spawning. Лошото в случая е, че трябва доста да се потрудите, за да изберете подходящо неексплоатирано чудовище. А ако не сте добри в компютърната анимация и трябва да снимате гадинката и да монтирате, то тогава определено сте в сериозно затруднение и ще трябва да се спрете на твърде популярните паяци, или пък на някоя стоножка.

Последен етап от направата на нашия филм е и основният въпрос: как да убием гадинката. Тук избора е крайно ограничен. Всякакви високотехнологични оръжия не вършат никаква работа, затова трябва да проявите сериозно въображение на тема динамит и други взривни вещества.

И така, ще си позволя да ви предложа един сюжет, твърде подходящ и новаторски. Група студенти от биологическия факултет са на лятна практика в екопарк Варна. Същевременно при по-силно вълнение пакет кокаин, вързан под ватерлинията на корабче се къса и разпръсква из цялото крайбрежие. Няколко рапана, изяждайки “надрусани” миди достигат гигантски размери (не се обяснява как точно ще стане това) и, след като поглъщат няколко рибаря, започват да дърпат туристите направо от плажа. Нашите герой (зубър) и героиня (разхайтена тийнейджърка) тръгват на лов за мекотелите, въоръжени с харпун и динамит, “взети назаем” от умиращ бракониер. По време на полезното си дело обаче се сблъскват с наркотрафикантите, които искат да хванат гигантските рапани и да извлекат наркотика от кръвоносната им система (при липса на обяснение за гигантските размери, то тук такова е направо излишно). След като са пленени и вързани като примамка, нашите герои се измъкват в последния момент (срязвайки въжетата с фиба за коса) и взривяват мутантите (които услужливо вече са похапнали от престъпниците).

Happy End.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=5700


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 8450 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.