Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: За туризма в България с умиление (статия) - Туризъм
За туризма в България с умиление

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 16 септември 2006.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Дали скоро, или не чак толкова, но предстои китната ни родина да стане част от обединена Европа. А това поставя един нов аспект, от който трябва да се разгледа бъдещето на България изобщо. Европейският съюз не е просто едно наименование, той е ново виждане за устройството на континента и чисто политически копира една глобална държава с висока степен на местна автономия. Както във всяка една държава, и в бъдещата Мегаевропа всеки компонент на административния организъм си има точно определена функция, чието стриктно изпълнение е от съществено значение за оцеляването на организацията. Е, ако на някой не е станало ясно, България отдавна е залегнала в плановете на Брюксел. Мястото ни не е във великата наука, нито във високите технологии или военната машина. Нямаме неизчерпаеми залежи от полезни изкопаеми, а осъвременяването на земеделието ни ще отнеме десетилетия. Ясно е, че няма да сме и ленивия син, който само си отваря устата и дисциплинирания брат налива там жълтици. Европа отдавна е наясно, че парите на нейните данъкоплатци, щедро отпуснати за умственото и физическо развитие на такива като нас, за по-малко от седмица се озовават в Швейцария в тлъстата банкова сметка на някой с широк политически гръб. И какво остава? Ами, дами и господа, ние ще сме туристическата провинция за долната прослойка на западната средна класа. На нас е отредено да осигуряваме така нужните две седмици отдих за хората, които с пот на челото създадоха обединена Европа по призивите на своите лидери.

Накратко

Виж още: Туризъм [23]

Поне с ръка на сърцето мога да заявя, че България е туристически рай. Сравнително запазената ни природа дава широки възможности за екотуризъм и във всяко отношение ни дава предимство пред другите два южни полуострова. Запазеният бит в редица села пък обещава процъфтяващ селски туризъм, много по-малко изкуствен от австрийския си аналог, и ще спомогне за популяризиране на уникалната ни култура. Освен това България притежава исторически и култови забележителности, обхващащи период от хилядолетия, от древните градове на траки, гърци и римляни през величествените крепости на Първото и Второто българско царство, намесването на турската култура и българското възраждане и борба срещу робството, развитието на една от най-значимите православни църкви и бурното строителство след световните войни. А България е дарена и с нещо невероятно - на едва 111 000 кв. км. са разположени доста добри ски курорти и едни от най-добрите европейски морски курорти. Плажовете ни със сигурност карат турците и гърците да се срамуват, а тези наши преки конкуренти в туристическия бизнес могат само да си мечтаят за ски писти, активни около пет месеца в годината. И, не на последно място, самите изяви на природата като архитект на нашата територия са наистина уникални.

Ех, какво хвалене му ударих. Но колкото и да е чудно, тази статия цели да излея огорчението си, натрупано в спорадичните ми туристически разходки в последните шест години. Защо ли? Защото, драги мои, България си вкарва автогол след автогол. Съсипва се това, което дори не е нужно да се облагородява, просто трябва да се подържа на същото ниво. Стремежът за бързи печалби, съчетан с пълното невежество и неграмотност на “бизнесмени” и политици, съвсем скоро заплашва да унищожи това, което имаме и да изгони русите отпускари с големите пачки. А дори и това е заблуда, защото тези с големите пачки отиват на Хаваи. Не защото е по-хубаво, а заради романтичната представа за мургавата девойка, която ги посреща по палмова поличка, сутиен от кокосови орехи и венец от цветя, с усмивка от ухо до ухо. Не че в хавайското ежедневие се разхождат красавици по монокини. Просто концепцията на туризма там е такива да има по летището. Клиентът винаги има право и винаги получава това, заради което е дошъл - максима, непозната за стратезите на българския туризъм.

Аз естествено съм една дребна рибка, която не схваща дълбокия замисъл на това да се позволява на дървосекачи-бракониери да пребиват полицаи. Не разбирам и гениалността на това да се строят хотели, които вероятно след няколко години ще започнат да се рушат (кой ли ще губи време да се научи да проектира, да купува качествени материали и да проучи терена). Но пък още по-гениално е тези хотели да се строят в средата на август под носа на плажуващите шваби. Не бих могъл също така да прозра историческия принос на това държавата да не се погрижи поне за правилната консервация на стотиците паметници на културата. Защо ли всъщност ни трябва този Перперикон, нека го тъпчат пет години, докато се срути. Пък за пет години толкова пари ще вземем, че и правнуците ни ще се изучат в Кембридж. Затова ще се постарая накратко да ви запозная с очевидните за бедния българин язви на българския туризъм, които принудиха дори мен да предпочитам автотуризма.

Ако трябва да обобщя проблемите, с които задължително съм се срещал, то това положително са геноцида, който налагат сервитьорите и изобщо обслужващия персонал, и тъжният факт, че единствения сигурен транспорт в България са собствените ни крака. Всъщност за сервитьорите на всички ви е ясно. Преди шест години в Св. Св. Константин и Елена ядох пържени картофи без сирене за 2.40, докато тези със сирене бяха 1.70. Е, каскадата с менютата беше достойна за Астор, а обяснението, че тези без сирене са специално рязани за МакДоналдс, замалко да ми докара доживотни говорни проблеми, но пък преживяването беше като от венецуелски сериал. От тогава насам хората не спряха да ни цакат в грамажа, не спряха и да се държат с нас, все едно ние сме тези, които трябва да им лъскат обувките. Но пък като чуят чужда реч и стават по-мазни от гъша лой. Като стана въпрос за грамажа, тия така и не се научиха че Бай Пешо от Кремиковци е по-склонен да яде салата от 300 гр. с обем като за 100, стига ракията да му е студена, па макар и кръстена. А скъпоценните шваби при такъв номер ще си замълчат културно, но ще се върнат в България само при спешна командировка без алтернатива.

Що се отнася до транспорта, там примерите са стотици. Ако искате да ходите на Калиакра с автобус, то по-добре размислете. Може и да стигнете дотам, но не е сигурно че ще дойде автобуса, с който да се върнете. Ако искате да ходите до Мелник през последния ден от престоя ви в Сандански, то имайте предвид, че единствения следобеден автобус от Мелник пристига на гарата пет минути преди единствения влак за София, а ЖП гарата е на 10-тина километра извън града. Ами какво да кажем за Каварна, където един час преди да тръгне автобуса за Балчик, от касата ни казаха да си вземем билет от шофьора, а той после ни прати на вече затворената каса, защото нямал право да продава. Още по-любим случай ми беше в Копривщица на 9-ти декември. След солидния запой предната вечер отказах да гоня влака в 7.30 сутринта, поради което трябваше или да се скитам в преспите из възрожденското градче до вечерния влак, или да хвана обедния до Златица, където се скитах буквално в нищото около четири часа. Излишно е да казвам, че единствения транспорт от там до София беше споменатия вечерен влак от Копривщица и двете маршрутки, които тръгнаха пълни след пристигане на обедния трен и взимаха четворно на билета. А за огромна част от забележителностите изобщо няма транспорт. Не говорим за два-три километра преход пеша, за да стигнеш до заветната цел. Говорим за пълна липса на транспорт поне до място, от което да можеш да стигнеш за половин ден.

В България има какво да се види, дори повече, отколкото подозираме (забравих да спомена и за липсата на информация, но това е въпрос и на заинтересованост от туристите). Имаме красива родина с богато културно и историческо наследство, която на малка площ е концентрирала много забележителности и изобщо не е толкова лесно да се обиколят. Само че искам да ви предупредя - трябва да имате здрава кола (пътищата почти навсякъде са под всякаква критика), още по-здрави нерви, и да побързате, преди положението да е станало съвсем трагично.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=5601


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 6630 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (43) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.