Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: “Романтиката днес е в машините!” (статия) - Биография, Изкуство, Художници
“Романтиката днес е в машините!”

Автор: Михаил Георгиев, събота, 29 октомври 2005.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Един от символите на научната фантастика, вярвам, ще се съгласите, е космическият кораб. Той носи смелите и горди пионери към неоткрити планети; той е и заплахата, надвиснала над обречена планета. Може да бъде пълен със страховити и злонамерени извънземни, с дръзки космически пехотинци, да бъде изоставен на дрейф или да се използва за таран. Но както и да изглежда, космическият кораб винаги е нещо, което поразява въображението – особено в детска възраст – а добре нарисуваният кораб носи част от носталгията по детството...

Друг символ – също широко използван – това са странните пейзажи, показващи чужди планети с по няколко слънца и/или луни; кошмарно изглеждащи извънземни; невъобразими и често дори нелогични машини. Ако не са нарисувани с чувство, тези картини изглеждат гротескни. Ако са рисувани от душа... е, най-често това са произведения на Джим Бърнс.

Джим Бърнс е роден в Кардиф, Южен Уелс, през 1948 г. Още в началното училище развива страст към рисуването, в частност към създаването на странни, въображаеми пейзажи, причудливи форми на живот и футуристични машини – страст, която никога не го е напускала.

При все това, първия му избор на кариера е свързан със самолетите. В юношеските си години летенето явно го е привличало повече от рисуването, тъй като през 1966 г. кандидатства в Кралските военновъздушни сили, където бива приет като пилот. Макар и да достига ниво, при което му се разрешава да лети без инструктор, Джим Бърнс не намира достатъчно мотивация у себе си, за да продължи като пилот, тъй като кралските ВВС изискват максимума от хората си. Затова, с натежало сърце, той избира да напусне армията (вместо да остане на наземна служба, например) и да кандидатства в Ню-Портската художествена академия за едногодишен подготвителен курс.

След завършването си учи три години в художествената академия Сейнт Мартин’с в Лондон. Дипломата му е с доста ниски оценки – тъй като никой не е бил особено запален по отношение на тези “научно-фантастични глупости” – но той вече е подписал договор с наскоро основана агенция за илюстрации, “Млади художници” (1972 г.). Оттогава до сега работи в същата агенция – преименувана вече на “Арена”.

През изминалите 33 години Джим Бърнс винаги е имал работа, предимно в областта на научната фантастика – негова лична страст. Постоянно е търсен за корици на книги в Обединеното кралство, макар и напоследък да е отрупан с поръчки от американски издателства – името му и реалистичният му стил са го направили известен от двете страни на Атлантика. Когато писателят Робърт Силвърбърг се сблъскал с творчеството му – под формата на корица на една от неговите книги във Великобритания – веднага настоял пред издателите си да използват илюстрациите на Бърнс и за американските му издания. Оказало се, че издателите вече са изпреварили г-н Силвърбърг и са наели Джим за целта... Освен това се е занимавал и с концептуален дизайн на филми – трябва да се отбележат десетте седмици, които прекарва през 1980 г. в Холивуд, работейки по филма “Беглец по острието” на режисьора Ридли Скот.

Характерно за стила на Джим Бърнс е това, че подчертава не само основните елементи в научната фантастика, но набляга и на еротичните и органични нюанси. Силно поразява детайлността, с която е представен футуристичният “хардуеър” – любовта му към машините проличава във всеки детайл на лъсналите в метал и пластмаса наземни, въздушни и космически апарати, представени така, че човек почти надушва миризмата на кожа от седалките...

Хари Харисън споделя за Джим Бърнс следното: “Ще забележите една и съща любов към структурата както в мекотата на женската кожа, така и в крехката студенина на обработения метал. Научно-фантастично изкуство от най-висша класа!”
Напоследък Джим работи предимно с акрилни бои, макар и да е работил също с гваш и маслени бои. Самият той споделя, че би искал да се върне към маслените бои, стига някога да намери време за собствените си идеи...

През 1979 г. Джим Бърнс работи заедно с известния писател на научна фантастика Хари Харисън върху голямоформатна графична новела – “Planet Story” (издател - Pierrot) – която Джим счита за крайъгълен камък в своята кариера.

През 1985 г. Paper Tiger публикува колекция картини на Джим, придружени с текстове от сънародника му, уелския фантаст Крис Еванс. Тази му първа колекция е озаглавена “Lightship”. През 1999 г. Paper Tiger публикуват втора такава колекция, наречена “Transluminal”; този път картините са придружени от къси анекдоти от самия Джим – в отговор на честите молби от страна на почитателите.

През 2005 г. се очаква издателство “Titan Books” да издаде най-новият му албум – “Imago”.Произведенията му редовно биват показвани на конвенции от двете страни на Атлантика. Има свои картини и в прочутата вашингтонска галерия “Светове на чудесата” (“Worlds of Wonder”), чрез която е продал доста от картините си. Творбите му са се появявали и на търгове на “Сотби’с” за класическо и съвременно фантастично изкуство. Напоследък една голяма част от работата си върши на AppleMac компютър – развой на събитията, който Джим намира за вълнуващо и предизвикателно.

Печелил е наградата Хюго в областта на изобразителното изкуство, при това цели два пъти – единственият не-американец, изобщо успявал да го постигне. Освен това е носител и на 12 награди на BSFA (British Science Fiction Award) – повече от когото и да било другиго, включително писатели!Джим Бърнс живее в провинциалния Уилтшайър, в къща на 300 години, с жена си Сю (с която са се запознали в колежа). Имат четири деца – Елинор (23 г.), Меган (21 г.), Гуендолин (17 г.) и Джоузеф (11 г.).

Тъй като напоследък събирането на произведения на научно-фантастичното изкуство е доста доходен бизнес, картините на Джим Бърнс рядко се появяват в интернет-галерии. Въпреки това, ето няколко сайта, на които можете да се запознаете с творчеството му:

http://www.alisoneldred.com/New/JimBurnsIllust4.html
http://www.mydeskcity.com/QTBZ16.htm (самият сайт е китайски, да предупредя)
http://www.imagenetion.net/matrix/jimburns1.htm
http://www.imagenetion.net/matrix/jimburns2.htm


--
За коментари: http://sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3998


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 6144 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.